gezocht: een geschikte ramp


Gisteren op het Groene Boek mocht ik niet enkel Saci Lloyd interviewen maar tevens Patrick Lagrou. Twee auteurs die elk op hun manier het probleem van de klimaatverandering voor kinderen en jongeren brengen. Patrick Lagrou doet het met zijn klimaatreeks waarvan reeds twee delen verschenen: ‘de grote ramp’ en ‘de grote ommekeer’. Sacci Lloyd heeft met de ‘Carbon Diaries’ – vertaald als ‘dagboek van een klotejaar’ ook twee boeken geschreven die ons wakker moeten schudden.

Twee verschillende stijlen en twee boeiende gesprekken waarbij ik het hier enkel wil hebben over de vraag die ik aan beiden gesteld heb; wat is er nodig om mensen ( en regeringen) massaal te laten kiezen voor een andere manier van leven?

En beiden kwamen met enige aarzeling met eenzelfde antwoord. Een kleine ramp die ons treft is misschien het enige wat erin zal slagen de omslag in gang te zetten. Beiden gaan er van uit dat met de huidige impact van media en reclame het niet zal lukken om een massale verandering op gang te brengen, niet met goede boeken, lezingen of allerhande campagnes. Pas als het water ons aan de lippen staat komt er misschien een verandering.

Vraag is dan wat soort ramp het meest aangewezen is.  Zeker geen ramp die de landen in het Zuiden treft, die hebben al genoeg miserie met overstromingen en droogtes, en die ellende raakt ons nauwelijks.  Zelfs een Tsunami in een ‘westers’ land als Japan doet ons niet stilstaan bij hoe we bezig zijn. Dus liever een ramp die de grootste uitstoters van CO2 treft, wij dus.  Liefst zonder te veel slachtoffers en zonder grote milieuschade. Een reeks vulkaanuitbarstingen waardoor het vliegverkeer stilvalt bijvoorbeeld. Al moet het dan langer duren dan de paar weken in Ijsland. Een lange kurkdroge zomer zodat er een verbod komt op sproeien van gazons en vullen van zwembadjes? Het beste is misschien een verdubbeling van de benzineprijs al of niet in combinatie met een virus dat de veestapel treft. Zodat autorijden en vlees-eten drastische verminderen. Een nieuwe crash van financieel systeem kan natuurlijk ook onze milieu-impact doen zakken. Heel Europa à la Grèce ofzo?

Of zullen we toch nog eens proberen om onze medemensen te overtuigen. Soms weet ik het allemaal niet meer, goede ideeën blijven welkom…

7 reacties op ‘gezocht: een geschikte ramp

 1. Ik weet niet dat we moeten vragen om een ramp… Wat als de veestapel wordt getroffen? Vraag en aanbod. De rijken blijven vlees eten en er zal gewoon meer honger zijn. En maak autorijden duurder en de grootste vervuilers blijven met dikke bakken rondrijden en de gewone man in de straat houdt elke maand minder geld over. Ook geen oplossing dus.
  Misschien een beetje watersnood dan, zodat we een kurkdroge zomer hebben en de civiele bescherming waterzakjes moet uitdelen? Dan gaan mensen met een grote tuin (en voldoende centen, want die twee gaan vaak samen) een put boren. En de anderen, die bijvoorbeeld met minder moeten rondkomen en op een appartement leven? Zij kunnen dan bedelen voor water.

  Met rampen tref je ALTIJD de zwaksten, en dat zijn dus net niet diegenen die we moeten treffen.

  Ik blijf proberen om mensen te overtuigen. En dat begint in het onderwijs. Ik zit nu ook in een leerplancommissie om duurzaamheidsdoelstellingen mee in de leerplannen te krijgen. En wij blijven bij ons op school ook streven naar meer duurzaamheid. Vorig jaar hebben we een windturbine ontwikkeld die een reeks LED-spots laat branden. Dit jaar zal onze luchtmotor operationeel zijn, en kunnen we met samengeperste lucht iets aandrijven. En nu zijn we reeds bezig met het ontwikkelen van een gesloten ligfiets.

  http://www.velomobiel.nl/mango/

  Het concept is al bijna uitgewerkt en we gaan zelfs in zee met een kunstenaar om het carbon-frame te ontwikkelen. En geloof me, de leerlingen staan vol bewondering en ze denken na over duurzaamheid, de eerste stap om naar een oplossing te komen. Want we investeren te weinig in duurzaamheid bij onze jeugd, ookal snakken ze naar informatie. Veel scholen zijn daar nog veel te laks in.

  En als onze ligfiets af is, dan ga ik, net zoals in de volgende video, mijn ligfiets ook testen in de bergen, als we volgend jaar terug naar Oostenrijk gaan.

  Like

  1. Ken je Fietser.be en Brecht Vandeputte? Zij zijn in Vlaanderen specialisten in gesloten ligfietsen, oa. de WAW.

   Like

 2. Ik heb hun site gezien. Maar zouden ze bereid zijn om ons te sponsoren of te helpen? We willen natuurlijk niet opnieuw het warm water uitvinden.
  Mijn ultieme droom is om elk jaar een nieuw groen project uit de grond te stampen. Dit jaar is dat de V2- luchtmotor, volgend schooljaar de ligfiets. Er ligt nog niks vast, maar we hebben al heel wat contacten gelegd en zijn ook nog op zoek naar mensen die dat willen ondersteunen.
  Er is op zo’n ligfiets zelfs plaats voor reclame 🙂

  Ik zou trouwens zeker een ligfiets willen hebben, spijtig dat ze zo duur zijn. Een Mango zit je toch al gauw aan 6000 euro. Dat is ook de rede dat we het hier waarschijnlijk zelf gaan maken. Goedkoper en een goed leerproces. Natuurlijk is een bestaande fiets opmeten en aanpassen ook prima, maar buiten het budget van elke school.

  Like

  1. Begin mss met contact op te nemen? ZIjn er bijvoorbeeld er geen mogelijkheden om stage uren te ruilen voor materiaal?

   Like

   1. Dat is inderdaad een optie. Maar er zijn nog heel wat opties die we kunnen open houden. We polsen zeker bij heel wat mensen, niet enkel bij één kunstenaar.

    Like

 3. Wat dacht van van een diesel/benzine vretende bacterie of gist die zich snel voortplant in raffinaderijen en benzinetanks waardoor brandstoffen na een paar dagen in de tank omgezet worden naar onbruikbare producten?

  Like

 4. Al deze “what if’s” zijn nogal gevaarlijk. Willen we een meltdown van het systeem? Einde van onze huidige gezondheidszorg, einde van een uitgebreid onderwijs? Einde van een stabiel land en terug de deur op voor Europese oorlogen? Want als er schaarste is, is een conflict de meest logische en plausibele oplossing volgens ons huidig systeem.

  En wie denkt dat met een ramp al onze problemen van de baan zijn, heeft het echt grondig mis. Eerste prioriteit zou trouwens de wereldbevolkingsaangroei moeten zijn. Maar in heel die discussie hoor ik weinig antwoorden van de politiek.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s