record voor groene stroom?


 

Het ziet er naar uit dat het record van de grootste groepsaankoop in ons land binnenkort zal gebroken worden. In de provincie Oost-Vlaanderen zijn er al meer dan 50 000 kandidaten en de oproep loopt nog enkele dagen. De heisa rond Electrabel de voorbije weken zal er natuurlijk niet vreemd aan zijn.

Hoewel deze acties in elk geval goed zijn om de positie van de monopoliespeler te verzwakken is het resultaat niet perse beter voor het milieu. Want overschakelen naar de groene stroom van Essent of Nuon is nauwelijks beter dan die van Electrabel (zie de ranking van Greenpeace). Dus maar hopen dat de provincie kiest voor echte groene stroom. Wie nog wil meedoen kan inschrijven via deze link.

En voor de Antwerpenaars is er ook goed nieuws, op 1 juli start daar een nieuwe groepsaankoop. Misschien goed voor alweer een nieuw record?

13 reacties op ‘record voor groene stroom?

 1. In De Tijd stond een interessant artikel over iChoosr en hoe die langzaamaan een nieuwe monopolist lijkt te worden voor groepsaankopen.

  Nog een kanttekening bij de groepsaankopen : bepaalde spelers (o.a. Ecopower) schrijven bewust niet in op groepsaankopen, omdat zij altijd uitgaan van het gebruik van een persoon/gezin. En dus niet automatisch voor iedereen de goedkoopste kunnen zijn (iemand die bijvoorbeeld elektrisch verwarmt en kookt) …
  Gevolg daarvan is dat dus niet alle leveranciers meedoen en de keuze bij groepsaankoop al bij voorbaat beperkt is. Heel veel echt groene stroomleveranciers zijn er al niet, dus ik vraag me ook af wie er uiteindelijk uit de bus gaat komen bij deze groepsaankoop en hoe “groen” deze zal zijn.

  Like

 2. Iemand een idee hoe het zit met Eneco. Leveren zij echt groene energie? Want zij staan nog niet in de ranking van Greenpeace.

  Like

  1. Belangrijke kanttekening: de sluiting is bedoeld als inspectiebeurt en dus voorlopig nog tijdelijk.
   Interessanter is hoe Japan dit productieaandeel van 30% zal vervangen of opvangen. Als het gebeurt door middel van gas of steenkoolcentrales is het goede nieuws, wat betreft klimaatimpact, toch minder rooskleurig.

   Like

   1. In een transitie naar post nucleaire energie, zal dat wellicht het geval zijn. Het koopt ‘tijd’ om meer duurzame oplossingen te vinden. Men heeft immers niet eerder massaal in wind, water of zon als energiebron geïnvesteerd. Er was blijkbaar een ramp nodig om het tij te keren… in Japan. Maar het bewijst wel dat de ‘licht niet uit gaat’ als we de kerncentrales sluiten. Die zijn veel meer het troetelkindje van de ‘hoogspanningsklanten’ die leveringszekerheid en teveel marktspelers vrezen…

    Like

   2. @Lucie: ik wens Japan veel succes in de transitie naar ‘duurzame oplossingen’. Groot-Britanie (vrij gelijkaardig kwa landopbouw veronderstel ik) heeft niet genoeg potentieel om enkel op hernieuwbare energie te draaien (http://www.inference.phy.cam.ac.uk/withouthotair/c18/page_103.shtml).

    Japan’s bevolkingsdichtheid is nog 30% hoger dan die van GB, en daarenboven hun energieverbruik ook (http://www.inference.phy.cam.ac.uk/withouthotair/c18/page_105.shtml).
    Hetgeen ik daar uit afleid is dat – zonder kernenergie – massaal fossiele brandstoffen zullen worden geïmporteerd en verstookt om ‘het licht niet te laten uitgaan’.

    De opwarming beperken tot 2 graden? Het ziet er somber uit.

    Like

 3. @ Lucie,

  de vraag is of het licht effectief niet uitgaat. Men verwacht in Japan deze zomer energietekorten tot 20%.

  Like

 4. De nucleaire lobby heeft zijn communicatiehuiswerk goed gedaan: kernenergie als oplossing voor de klimaat verandering… Niets is minder waar!! In plaats van verdeeld te reageren op de nood aan energiebesparing eerst, en echte hernieuwbare energie vervolgens, wordt de angst gevoed dat het ‘licht zal uitgaan’. Als het licht uitgaat, dan zal dat eerder aan de infrastructuur liggen dan wat anders, want die is niet gemaakt voor decentrale productie (en consumptie) van stroom. Gelieve in het energieverhaal toch een onderscheid te maken tussen huishoudelijk (en gelijkgesteld) verbruik en bijvoorbeeld industriële behoeften…

  Like

  1. @Lucie: wat mij betreft: niets nucleaire lobby. Mijn motivatie is bijna volledig ingegeven door het hoger geciteerde boek.

   In ieder geval: we zullen zien na de zomer hoe het Japan vergaan is.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s