meer info


Er zijn nogal wat reacties op mijn bericht van gisteren, waar ik hier graag nog even verder op inga. Ik ken niet alle details van de EPC berekening dus ik weet niet precies of je de ‘zelf opgewekte energie’ wel mag meetellen. Maar het klopt zeker dat dit een vertekend beeld kan geven, ook al omdat de energie-impact van productie en verwerking van panelen ook ergens zou moeten meegeteld worden.

Wat ik ook lees in het EPC rapport is dat voor 1 kWh elektriciteit gerekend wordt op 2,5 kWh primaire energie, een correcte aanpassing, want bij de opwekking en het transport van elektriciteit gaat heel wat energie verloren. Dus heb ik berekening aangepast, de zelf opgewekte energie niet meegeteld en elektriciteit x 2,5 gedaan. Dan stijgt mijn waarde naar 46,2 kWh/m².

Blijft ook de terechte opmerking over de oppervlakte, waardoor je inderdaad een vertekend beeld kan krijgen. Anderzijds moet er wel een bepaalde maatstaf gebruikt worden om een vergelijking mogelijk te maken.

Wat de winterliving betreft, die bedraagt 25 vierkante meter, en wordt ongeveer een 5-tal maanden gebruikt.  Daarnaast gebruiken we nog ander stukken van het huis ook in de winter, maar daar is het dan frisser natuurlijk. Vorige winter heeft Marieke enkele keren in haar eigen kamer gestudeerd waardoor de centrale verwarming dan wel even opstaat. Maar zeker 85% van het gasverbruik komt van koken en warm water.  Tussen haakjes de kostprijs van verwarming is door het gebruik van pellets gezakt naar 159 euro per jaar.

Het super isolerend glas heb ik op maat besteld bij een gewone glas-leverancier en zelf voor de bestaande ramen geplaats. Zo’n goedkoop zonnepaneel is tegenwoordig zeker mogelijk, in mijn geval was er nog wat korting omdat het een model was dat in een beurs was gebruikt en dus niet echt ‘nieuw’ was.

Wat ik met mijn verhaaltje echter wil aantonen is dat het ook bij een bestaande woning er echt wel mogelijkheden zijn om flink te besparen op energieverbruik. Ik heb wel wat investeringen gedaan (waarvan ik een deel kan meenemen als ik verhuis), maar de grootste winst zit in veranderingen van gedrag en gewoontes.

6 reacties op ‘meer info

 1. Het is en blijft een knappe prestatie, Steven. Jouw methode zou eigenlijk gebruikt kunnen worden om heel wat ‘maatschappelijk zwakkere’ mensen met een beperkt budget wat financiële ademruimte te geven – en tegelijk CO2-uitstoot te verminderen…

  Like

  1. Inderdaad. Het zijn zulke mensen die vaak nog in zeer slecht geïsoleerde woningen leven en niet het geld hebben om de nodige investeringen te doen om het verbruik omlaag te krijgen.

   Like

  2. Er zijn ongelofelijk veel andere drempels , buiten geld, die een rol spelen bij gedragsverandering. En daarom lukt het niet om met ‘eco’ en ‘bio’ mensen in armoede te bereiken. Wij doen immers niet de ultieme vertaalslag naar hun wereld. Ikzelf kom uit de kansarmoede, en geef ook af en toe les daarover. Als de studenten vragen wat het ‘omslagpunt’ was, vertel ik graag hoe mijn keuze voor een ecologische levensstijl een belangrijk element was (en is). Maar… er waren naast tekorten, ook grote mogelijkheden aanwezig. En dus heb ik heel wat drempels genomen, vaak in mijn eentje, sociaal gezien. En ook b

   Like

  3. En ook belangrijk: ik koos ervoor om ‘hebben’ (en niet hebben als belangrijk onderwerp in het leven van elke dag) in te ruilen voor ‘zijn’ (en niet erkend worden als dagelijks onderwerp). Ik kon die keuze slechts maken omdat ik kon reflecteren, omdat ik veerkracht heb en omdat er enkelen, waaronder Steven, mij steeds opnieuw hebben bekrachtigd en uitgenodigd verder te doen. Iets waar ik nu nog veel nood aan heb. Hoeveel mensen ‘bekrachtig’ jij per dag? Hoeveel mensen uit die groep heb je al ontmoet? Heb je een regelmatig contact mee? Ken je een buschauffeur, postbode of vuilnisman? Ongeschoolde arbeider of werkloze generatie arme? Het is geen kritiek maar een uitnodiging daar iets aan te doen…

   Like

 2. en nog steeds nergens een goed woord over de douche warmte wisselaar : produceert door recuperatie ook 50% van het warm water om te douchen en is pâkken goedkoper dan een zonneboiler …
  in het EPB is er zelfs geen plek voor …

  Like

  1. Daar heb je zeker gelijk in, het gebrek aan aandacht aan dit prachtige ding, is onbegrijpelijk. Eigenlijk zou een elke nieuwbouw (of grondige verbouwing van badkamer) daar standaard met moeten uitgerust worden en zou de EPB hier zeker aandacht voor moeten hebben. Zowel energetisch als financieel is er immers (bijna) niets met zo’n korte terugverdientijd.

   Overigens verwijt ik niet dat Steven dat niet vermeld. Gezien zijn gewoonte om zelden een echte douchen te nemen (en de kinderen die lang niet altijd bij hem verblijven), zou de terugverdientijd veel langer zijn. Bovendien ligt het voor mensen die huren ook weer moeilijker om zo’n ding te installeren.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s