1 mei actie


Dag van de arbeid, dag van de actie. Een oproep van Andreas:

In Kampenhout, het hart van de (witloof)streek, willen de gebroeders De Coninck, eigenaars van een afvalverwerkingsbedrijf, een verbrandingsoven voor afval zetten. Deze oven zal voornamelijk draaien op buitenlands afval (aangezien er in Vlaanderen reeds ruim voldoende verbrandingscapactiteit is) en komt ten midden van een zeer dichtbevolkt gebied, met enkele lagere en een grote middelbare school in de directe buurt. Dit heeft natuurlijk zeer negatieve gevolgen voor zowel het milieu, als de leefomgeving, de economie en de zeer nefaste gevolgen van de gassen voor de mensen uit de ruime omgeving!

Gelukkig laten wij, de burgers, dat niet zomaar gebeuren en ondernemen actie tegen deze plannen. Al snel werd de vzw Stop de Oven opgericht, die er alles aan probeert te doen om dit plan definitief in de vuilbak te krijgen. Via allerlei juridische wegen zijn we er op die manier toch al in geslaagd om de bouwplannen al 4 jaar tegen te houden. Maar dan kwam de dag dat de bouwaanvraag toch ingediend werd, hierna volgde een openbaar onderzoek waarin de burger zijn mening kon laten horen. Samen zijn we er in geslaagd om ruim 13.708 (!) bezwaarschriften te verzamelen tegen de bouw van de oven. Hiermee werd dus een sterk signaal gegeven naar de Vlaamse regering, die uiteindelijk zal moeten beslissen over de bouwaanvraag.

Maar helaas vond men een achterpoortje: Recover Energy (de firma van de broers) besloot om hun eerste bouwaanvraag in te trekken en een nieuwe, lichtjes aangepaste versie opnieuw in te dienen. Gevolg: alle 13.708 bezwaarschriften voor de eerste versie waren niet meer van toepassing en konden dus in de vuilbak gegooid worden. Een nieuw openbaar onderzoek is nu bezig en uiteraard willen we nu nog meer bezwaarschriften verzamelen dan de eerste keer. Daarvoor hebben we de hulp nodig van zo veel mogelijk mensen die hun handtekening willen zetten onder één of meerdere bezwaarschriften.

Iedereen die 18 is kan een bezwaarschrift ondertekenen en indienen.  Het is zeer eenvoudig: ga http://mijnbezwaarschrift.be/ en vul naam en adres in, druk het bestand af en plaats je handtekening onderaan. Vervolgens hoeft u het alleen nog maar in te dienen zodat het op tijd bij het gemeentehuis van Kampenhout aankomt. Er resten nog slechts 2O dagen dus het moet snel gebeuren. Op de website staan ook diverse inzamelpunten voor de bezwaarschriften.

Extra info en uitleg over het project en de bezwaarschriften kan u vinden op http://www.stopdeoven.be/ en http://mijnbezwaarschrift.be/vragen/. Al doe je voor de rest van deze feestdag niks, deze kleine actie lijkt me toch het minste.

17 reacties op ‘1 mei actie

 1. Milieu houdt niet op bij de landsgrenzen. Dat afval wordt toch wel verbrand. En als dat in Belgie, met zijn strenge milieueisen gebeurd dan levert dat minder milieuschade op dan als dat ergens waar men niet zo nauw kijkt gebeurd.

  Kennelijk speelt hier een sterk staaltje NIMBY mee: wij zijn heel erg voor het milieu maar niet in de eigen achtertuin.

  Like

  1. Beste Richard, wat u zegt klopt niet helemaal. Milieu is inderdaad een globaal probleem en vraagt inspanningen van iedereen. Maar dat het afval in elk geval verbrand zal worden is niet juist. Er zijn genoeg alternatieven om afval op een miliuevriendelijke manier te verwerken, alleen kosten deze weel meer geld dan waneer ze het zelf zouden kunnen verbranden.Dat geld dat willen de gebr. De Coninck uiteraard niet betalen en dus zetten ze zelf een oven zodat ze er zelf woekerwinsten op kunnen maken.

   Bovendien is er vandaag al een overcapaciteit aan verbrandingsovens, een extra oven zou betekenen dat meer bedrijven zullen kiezen voor de gemakkelijke en snelle verbrandingsoptie, wat de recyclagesector geen goed zal doen en dus nog nadeliger zal zijn voor het milieu.

   Dat ze hun oven ergens anders zouden kunnen zetten lijkt mij ook niet echt realistisch. Hun bedrijf is hier gevestigd, dus ze zullen geen grote transportkosten willen betalen om hun afval elders te laten verbranden. Dat er elders minder nouw op toegekeken wordt is misschien wel juist, maar Vlaanderen is een zeer dichtbevolkte regio, dus nergens anders zal de maatschappelijke impact dermate hoog zijn als hier.

   Voor wat de wetgeving betreft zullen de gebr. De Coninck zich ook niet laten afschrikken. Ze trekken zich er namelijk toch niets van aan. Hun waslijst met milieuovertredingen en inbreuken is dermate groot dat het milieuagentschap een speciaal verzoekschrift heeft gericht naar de minister om hun milieuvergunning in te trekken. Deze zeldzame procedure getuigt hoe louch deze mensen wel zijn.

   En om het voor eens en altijd duidlijk te stellen, wij zijn tegen elke oven, niet alleen in Kampenhout, maar waar elders die ook mag komen. Een verbrandingsoven is nooit een goede oplossing dus hij mag niet hier en ook nergens anders komen!

   Like

   1. Andreas,

    Ik heb een antwoord op mijn eigen website gezet. Dat kun je vanaf morgen ochtend zien. Chances are namelijk dat die hier hatsjiekidee weggemodereerd wordt. Is namelijk niet leuk links maar naar rechts. 😉

    Linkje naar mijn website’tje: http://logicfreezone.wordpress.com/

    Like

   2. @ Richard,

    ik heb je reactie op je eigen website (die reactie waarvan je volkomen ten onrechte beweert dat die hier nooit geplaatst zou worden) maar geen enkel zinvol tegenargument tegen gekomen.

    Like

 2. @ Richard,

  dat sommige mensen er vanuit gaan dat op bepaalde websites, bepaalde zaken zeker weggemodereerd zullen worden, zegt meestal heel veel over die mensen en weinig over de website. Ik betwijfel heel erg dat Steven iets wegmodereert, enkel en alleen omdat de boodschap hem niet aanstaat en dat jij suggereert dat hij dat waarschijnlijk wel doet is beledigend. (En die smiley verandert daar niets aan.)

  Like

   1. Richard, iedereen is natuurlijk welkom, zolang het een constructief gesprek blijft en de argumenten bijdragen tot een oplossing, iets wat u voorstaat. Helaas is de toon van uw geschriften niet bepaald constructief of rationeel. Uw site heet dan ook ‘logicfree zone’, dacht ik 😉 Ik ben zelf ook een ondernemer, weliswaar e en relatief kleine, en weet dat ondernemen veel complexer is dan dat jij beschrijft. Uw blind vertrouwen in de marktwerking is immers wat ons de problemen heeft gebracht, en het maakt dus geen deel uit van de oplossing. Elke ‘slimme’ ondernemer weet dat hij of zij deel uit maakt van een samenleving en daar rekening mee moet houden. Dat betekent dat iemand niet alleen kijkt naar een strict financieel verdienmodel, maar rekening houdt met de mogelijke drempels en draagvlak. Ondernemen kan je immers maar doen in een voor jouw bedrijf stabiele omgeving, en dus heb je een draagvlak nodig zodat er juridische zekerheid ontstaat rond een bedrijfsactiviteit. Ik vind het helemaal niet erg om gecontroleerd te worden (door de overheden voornamelijk) want dat betekent dat al mijn concullega’s meer en meer van dezelfde startlijn moeten vertrekken. Dat heet ‘level playing field’ en is cruciaal in een complexe markt. Dus als je nog eens een ondernemer wil verdedigen, neem er een cursus economie en een cursus bedrijfskunde bij…
    Ik ben ook tegen verbrandingsovens waar ze vermeden kunnen worden, en er valt heel wat te verdienen met recycleren, al was het maar dat steeds meer productiebedrijven beseffen hoe schaars grondstoffen worden. Vandaar het succes in industriële middens van het cradle to cradle verhaal. In verbrandingsovens worden nog steeds grote hoeveelheden ‘toekomstige grondstoffen’ verbrand, en dus eigenlijk geld opgestookt. Dus zelfs zuiver economisch houdt het geen steek om te verbranden want grondstoffen, energie en arbeid zijn de voornaamste factoren voor elk productiebedrijf…

    Like

 3. Lucie,

  Het spijt me verschrikkelijk, maar ik kan er geen touw aan vastknopen. Ik word hier uitgescholden en vervolgens ben ik degene die de toon zet?

  Je praat vanuit een vooringenomenheid die je waarschijnlijk zelf niet eens meer ziet. Jij bent ondernemer en dus weet je dat het allemaal veel complexer in elkaar zit dan ik? Misschien ben ik ook wel ondernemer? Etc, etc.Misschien ben jij degene met oogkleppen op?

  Ik zal je nog een kronkeltje geven:

  > Dus zelfs zuiver economisch houdt het geen steek om te verbranden want grondstoffen, energie en arbeid zijn de voornaamste factoren voor elk productiebedrijf

  Koop het dan op. Stop je eigen geld er in. Neem een extra hypotheek op je huis en make-a-killing! Overtuig mij! Dit is slap geklets, zonder skin in the game. Ik daag je uit. Laat de vrachtwagens je achtertuin maar volstorten.

  Maar dat doe je niet.

  Like

  1. Iemand beschuldigen van censuur lijkt me minstens zo erg als iemand beschuldigen van het zijn van een troll, niet? (Iemand een troll noemen op een forum is dan wel een vorm van beschuldiging, het is niet hetzelfde als iemand uitschelden. Troll is hier immers geen verwijzing naar een monsterlijk lelijk mythologisch wezen, wel naar mensen die een bepaald gedrag vertonen op een forum, blog, …)

   Like

   1. Renaat,

    Waar heb je het over?

    Ik beschuldig niemand van censuur. Dit is niet mijn website’tje, dit is niet mijn ‘real estate’. De eigenaar mag modereren wat hij wil, Dit is een vrij land. Hij mag ook z’n website vol zetten met plaatjes van blote dames of van windmolens: Doe wat je niet laten kunt.

    Feit is dat ik niet mijn eigen schrijfsels op iemand anders website zet zodat ze opeens door hem beheerd kunnen worden. Dat is mijn keuze. Dat mag in een vrij land.

    Biedt je excuses maar aan zou ik zeggen.

    Like

   2. Ik citeer jouw: “Chances are namelijk dat die hier hatsjiekidee weggemodereerd wordt.”

    Like

  2. Er investeren niet weinig mensen in ‘mining’ van restfracties, en UMICORE, zowat de grootste (mining, grondstoffen), zet daar heel erg op in. Mocht er geen verdienmodel zijn, dan zouden die grote jongens daar inderdaad niets mee doen…

   Like

   1. Fijn. Blij dat je zo openlijk je ongelijk toegeeft. Dat siert je in ieder geval.

    In mijn postje heb ik nog een handvol andere punten aangesneden die ook hout snijden. Zou je daar ook wat weerwoord op kunnen geven?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s