nog een uitdaging


Via Yamil van Facebook kreeg ik de link door naar een reportage van een lezing rond veganisme. Het gaat over een presentatie van Gary Yourofski, een Canadese activist die het opneemt voor dierenrechten. Het is een lezing van meer dan 1 uur (maar wel ondertiteld) waar toch een aantal spijkers met koppen worden geslagen. Let wel, er zijn een aantal schokkende beelden over dierenmishandeling opgenomen.

Hoewel hij het vooral heeft over de toestanden in de grootschalige vlees-industrie (zoals in het steengoede boek van J.S. Foer) heeft het filmpje me wel doen stilstaan bij mijn gebruik van melk en zuivel. Ik ga ervan uit dat zuivel van het voedselteam of met een biolabel wel in betere omstandigheden worden geproduceerd,  tegelijk blijft de vraag of we dit als mens echt nodig hebben.

Ik ga dus wat uitzoeken of ik kan overschakelen op vervangproducten, want zowel voor melk, eieren en kaas zijn er alternatieven. Ook voor eieren trouwens. Ik ga niet meteen veganist worden, maar wat minder zuivel lijkt me wel een goed idee.

 

16 reacties op ‘nog een uitdaging

 1. Mijn arts is helemaal anti-koezuivel. Koemelk is om kalveren groot te trekken, om die beesten op een jaar tijd een paar honderd kilo te doen wegen. De eiwitten in koemelk zijn te groot voor de mens, koemelk bevat caseïne en bovendien teveel groeifactoren, wat nefast kan zijn voor evt. tumoren. Zij raadt aan, koemelk zoveel mogelijk te vervangen door geiten- of schapenmelkproducten. Bio of course. Melkvervangers zoals haver- of amandelmelk zijn prima als je geen problemen hebt met je bloedglucose. Let op met sojamelk en andere sojaproducten als je schildklierproblemen hebt, dan eet je die beter niet.
  Eieren daarentegen zijn het meest volledige voedsel dat er bestaat.
  Dr. Aelbrecht beweert dat men beter geen vegetariër of veganist wordt als men in zijn jeugd vlees heeft gegeten. Het lichaam is dan ingesteld op de verwerking van vlees en zal tekorten hebben als het dat later niet meer krijgt. Omgekeerd is evenzeer waar: als je je in je jeugd vegetariër was, kan je dat best je hele leven bljven (behoudens gezondheidsproblemen).
  Ik denk dat men bij dit soort discussies toch een beetje voorzichtig moet zijn: niet ieder lichaam is geschikt om vegetarisch/veganistisch door het leven te gaan. Ik weet niet of je Bloed, Zweet en Luxeproblemen op de Nederlandse TV hebt gezien? Die veganistische jongedame had duidelijk geen greintje kracht t.o.v. van de anderen. Ik vond het echt frappant en ook zeer herkenbaar.
  Zoals je weet heb ik heel lang streng vegetarisch geleefd, maar ik ben daar dringend moeten op terugkomen wegens gezondheidsredenen, ondanks mijn principes. Ik vind het nog altijd niet leuk, maar ik eet alleen vlees van “gelukkige” en gezonde dieren en dan ook niet tot ik erbij neerval. Ik moet me nog altijd t.o.v. mezelf verantwoorden, maar het is niet anders.

  Like

 2. Enkele gezondheidproblemen bij zekere mensen zijn te danken aan diermelk en andere “westerse” voeding. Voor wie gevoelig is kan het leiden tot psoriasis, fibromyalgie, polyarthritis. En de oplossing is: anders eten. Wie meer wil weten kan het (moeilijke) boek van Professor Seignalet lezen: “l’alimentation ou la troisieme médecine”. (Met in dit boek meer dan 1000 referenties op wettenschappelijke studies). Of op internet zoeken. Of een dokter hebben die dit boek heeft gelezen.

  Like

 3. in positieve zin, zeer confronterend (ondanks de spijtige beelden) ! over honing heb ik zo nog wel mijn twijfels … melk vervangen lijkt me geen probleem … kaas vind ik al minder vanzelsprekend … maar in ieder geval, vind ik het een overtuigend discours om verder over na te denken en bij stil te staan …

  Like

 4. In mijn jeugd ben op opgevoed met melk, vlees, graan, suiker. Geen van allen verdraag ik goed. Nu ik veganistisch, glutenvrij en suikerloos eet voel ik me veel gezonder en heb ik veel meer energie. Als kind was ik veel ziek, veel misselijk, darmproblemen. Naar voeding werd niet echt gekeken. Ook niet door de artsen want dierlijke producten en tarwe zijn gezond voor iedereen, nietwaar?

  Ik ken de veganist die heeft meegedaan aan het programma ‘Bloed, zweet en luxeproblemen’ van een ander forum.
  Ze heeft met het programma meegedaan om een positief beeld te geven van veganisme. Ze is erg teleurgesteld wat er over haar is uitgezonden. Het beeld van haar is erg gemanipuleerd in negatieve zin.

  Like

 5. Heel inspirerende lezing. Knappe verteller.Hij heeft mij overtuigd dat veganisten veel respect verdienen. Ik ga als eerste stap van mijn donderdag een vegani dag maken.
  Wijsheid van de monniken. Trappisten eten geen vlees, enkel wie ziek is en dan nog een kleine portie. Lijkt mij gezond verstand

  Like

 6. dat veganisten “geen greintje kracht hebben” is onzin. Er zijn verschillende veganisten die ultrathons lopen (en winnen)(lees : http://www.greatveganathletes.com/), die bodybuilder zijn, die meedoen aan competities als “de stoerste vrouw op Aarde”(lees : http://www.mfablog.org/2011/12/vegan-athlete-crowned-worlds-toughest-woman.html ) en die winnen…
  Het is zoals altijd : je moet goed gebalanceerd eten. Ik heb tijdens mijn jeugd wel vlees en zuivel gegeten, nu niet meer. Ik fiets 25 km per dag, door weer en wind, ook tijdens zwangerschap en borstvoeding. Elk kind krijgt 1 jaar borstvoeding. Zonder noemenswaardige tekorten. Je moet je gewoon goed verzorgen….het kan dus wél. Maar of je het wilt, dat is uiteraard een persoonlijke keuze!!!

  Like

 7. ik heb net grote delen van de film gezien(de slachthuisscènes daar bedank ik voor), en ik vind het op sommige vlakken erg informatief, maar op andere vlakken gaat hij er vér over. Ik denk dat zijn discours veel mensen zal weghouden van vegan/veggi voeding. Zijn discours bevestigd immers wat veel mensen denken van veganisten : wereldvreemde mensen met extremistische ideeën. Hij mag dan nog gelijk hebben, ik denk dat dit zijn doel voorbij schiet…

  Like

   1. “een ei is de menstruatie van een kip”. Compleet van de pot gerukte vergelijking (alleen biologisch al). En dat is er een die me is bijgebleven. Geloof me, als ik dit aan mijn nabije familie laat zien, of aan collega’s, dan willen ze zelfs niet meer nadenken over veganisme, laat staan minder zuivel eten,of luisteren naar andere, meer rustige argumenten. Vooral omwille van zijn choquerend taalgebruik. Veel mensen gaan als een soort van “tegenreactie” hierop juist hun “standaard eetgewoonten” bevestigd zien. Want voor hen is een ei een ei, iemand die dat vergelijkt met iets om het met opzet vies te laten lijken, komt over als iemand die te weinig andere, goede argumenten heeft.

    Like

 8. Hoewel ik al jaren vegetarisch eet en mijn zuivelconsumptie ook probeer te beperken, kan deze man mij absoluut niet overtuigen. Niet dat hij in alles wat hij zegt ongelijk heeft, maar zelf hecht ik nogal veel belang aan het juist voorstellen van de feiten, en dat doet volgens mij niet.

  Om enkele voorbeelden te geven:

  – Gezondheid
  Hoewel te veel vlees- en zuivel eten zonder twijfel ongezond is, is vlees- en zuivel ook geen ‘gif’ dat vanuit gezondheidsoogpunt absoluut 100% dient vermeden te worden.
  Ik ben er ook van overtuigd dat het probleem van overconsumptie van snelle suikers minstens zo ernstig is, dan de overconsumptie van dierlijke vetten en eiwitten.
  Het is ook niet correct te beweren dat we ‘van nature’ 100% herbivoor zijn. Zonder twijfel is het eten van eieren en bepaalde dieren (zeker insecten) een gewoonte die zelf onze voorouders er op nahielden.

  – Dierenwelzijn
  De discussie of men het recht heeft om andere dieren te doden indien dat niet noodzakelijk is, is een belangrijke morele discussie. De productie van vlees en zuivel gaat echter niet onvermijdelijk samen met dierenmishandeling. Denk b.v. maar aan de koeien die natuurgebieden van natuurpunt begrazen of de kippen die veel mensen in de eigen tuin houden.
  Wel is grootschalige vleesconsumptie (noodzakelijk om aan de te grote vraag naar vlees te voldoen) onvermijdelijk niet diervriendelijk.

  – Milieu
  Ook hier is vooral de grootschalige vleesproductie een groot probleem, maar de vlees- en zuivelconsumptie op zich niet. Milieu-argumenten zijn zeker geschikt om te pleiten voor voor verminderen van de consumptie van vlees en zuivel, maar geen argument om er zeker 100% met te stoppen.

  Het is ook gewoon flauw om b.v. honing te vergelijken met ‘kost van bijen’. (Kots is halfverteerd voedsel, honing niet.)

  Er zijn dus zonder twijfel goede redenen om de vlees- en zuivelconsumptie sterk te beperken en mogelijk morele redenen om geen vlees en zelf geen zuivel te consumeren (al zijn ook die morele redenen ook voor discussie vatbaar), wat die man vertelt is mij veel te zwart-wit en eenzijdig om hem echt ernstig te kunnen nemen.

  Like

  1. Sorry Renaat, maar hier hoor ik toch enige “goedpraterij” in jouw voorbeelden. Vooral op het vlak van dierenwelzijn denk ik dat je de bal compleet misslaat. Het betekent niet omdat je een goed leven hebt gehad, dat je zomaar na dit leventje (als de mens je niet meer rendabel genoeg vindt) af te maken. Ik denk dat je best nog eens luistert naar zijn speech,want ik geloof dat je het nog niet volledig begrepen hebt …

   Like

  2. “De productie van vlees en zuivel gaat echter niet onvermijdelijk samen met dierenmishandeling.”

   Voor zuivel worden kalveren geboren, anders lacteert de koe niet. Die kalveren worden verwijderd, anders hou je geen melk over (tenzij koeien weer zo doorgefokt zijn dat ze enorm lacteren, maar dat is ook weer te definiëren als dierenmishandeling).

   Voor vlees moeten dieren dood. Ik snap eerlijk gezegd niet hoe moord ineens niet meer behoort tot wrede handelingen.

   Like

 9. Hier die zogenaamd zwakke veganist van BZL. Het beeld is idd gemanipuleerd, ik was zeker niet de zwakste. Sterker nog ik was naast Hielke de enige die geen problemen had, terwijl de anderen klaagden over de klachten die ze in Nederland ook hebben: Migraine, rugpijn, spastische darmen. De anderen zaten bijna allemaal aan de medicijnen. Hielke had voor zover ik weer geen klachten, maar dat is ook noet een type wat klaagt, dus wellicht wat voor lichamelijke ongemakken en medicijnen hij verborgen houdt. Dat moet ook wel als je minstens 1 liter melk per dag drinkt.
  Voor mij is tijdens de reis juist weer bevestigd, door het omgaan met 6 rokende vleeseters, wat een enorm verschil het maakt in energie als je gezond eet en leeft
  Ik heb spijt van mijn deelname aan het programma, ze hebben een vals beeld van mij geschetst, maar ik zat er ook niet lekker in mijn vel. Ik ben erg gevoelig voor de meningen van anderen, en 5 weken omgaan met 5 oppervlakkige, bevooroordeelde mensen maakte me enorm down. Ik was erg verdrietig tijdens de reis, en daardoor was ik “in het echt” ook niet bruisend van energie.
  Ik ben niet degene die je ziet op TV. In het dagelijks leven ben ik “Happy Herbi.” Zie ook mijn site happyherbi.com.
  Ik ben 18 jaar ziek geweest door vlees eten, het ging beter toen ik op mijn 18 vegetariër werd, maar nog altijd vaak verkouden en weinig energie. Nu ben ik 3 jaar vegan en vanaf de start een enorme energieboost gekregen en verslaafd aan sporten, dansen, kortom bewegen. Ik raad iedereen die meer vitaliteit wil absoluut een plantaardig eetpatroon op basis van groenten, fruit, noten, zaden, pseudogranen en essentiele olieën aan!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s