daar is de lente


De lente is nu wel uitdrukkelijk haar intrede aan het doen. En ik heb zo het vermoeden dat dit nog meer dan ooit mensen de tuin in zal jagen om daar wat te gaan werken. Mensen die in de stad wonen en geen tuin hebben (en zelfs geen balkon om potten op te zetten) komen ook meer en meer aan hun trekken. Wereldwijd is er een trend bezig van stadslandbouw. Gezien de intensieve bewoning van de steden is het niet mogelijk om de hele bevolking te voeden met wat er in een stad kan gekweekt worden, maar deze trend kan wel een stapje zijn in de richting van minder afhankelijkheid van de industriële olie-afhankelijke landbouw.

Gisteren in de laatste trein van Antwerpen naar Gent heb ik nog een hele babbel gedaan met Bert die actief is in een prachtig initiatief in de Brugse Poort. Daar is een groot stuk grond door de stad in concessie gegeven van de vzw de Boerse Poort. Naast een vijftigtal privé perceeltjes zijn er ook 13 tuinkamers. Dit zijn stukken grond die door groepen worden onderhouden.  Zo zorgen de Vieze Gasten voor ‘den orkestbak’ waar groenten in oude instrumenten zullen gekweekt worden, is er een permacultuurtuin, eentje van de Afrikaanse gemeenschap en een van  Sociale werkplaats de Sleutel. Bijzonder is er ook dat er geen hoge omheiningen zijn toegestaan en ook geen privé tuinhuisjes. Deze zomer komt er nog een ‘kot’ met ruimte om spullen op te bergen, een ontmoetingsruimte en schuilplaats voor slecht weer. Kortom een prachtig project waarvan er nog vele mogen komen.

Van een andere aard maar tevens interessant is het ‘pluk de stad‘ concept in Nederland. Daar wordt in kaart gebracht waar in de stad er eetbare spullen te vinden zijn met toelichting wanneer je ze kan oogsten en hoe je ze kan klaarmaken.

Het zijn volgens mij allemaal tekenen van verandering die van onderuit komt. Welkome initiatieven nu de klassieke economische, politieke en financiële systemen steeds meer in crisis verkeren. Wie trouwens dieper wil ingaan op het falen van deze systemen en de mogelijke alternatieven wil ik graag uit nodigen om volgende week maandag naar Timelab te komen. Daar mag ik vier interessante gasten ontvangen om uit te wisselen over alternatieve economische systemen.

3 reacties op ‘daar is de lente

  1. Heel goed initiatief ‘pluk de stad’. In Nederland is men niet zo gewend meer aan plukken uit de natuur. Ik doe het wel en wordt soms scheef aangekeken als ik vlierbloesems pluk. Alsof ik aan het stelen ben ofzo.
    Oudere mensen vinden het vaak leuk als ik vertel dat ik er siroop van ga maken. Zij kennen het gebruik nog wel van plukken uit de natuur.

    Like

  2. Ik las net in de krant (DeMorgen, 24/3/12, pagina 12) dat er in Gent aan Guerilla Gardening gedaan wordt, dat er in Antwerpen een Biodroom is gestart op Linkeroever (een grote gemeenschappelijke stadsmoestuin) en dat er een leuke dame (Annelies Kuiper) haar carrière heeft omgegooid om als dakboerin stadsmensen aan eetbare terrastuintjes en zelfs mobiele kippenhokken te helpen. Leuk leuk leuk! En nuttig nuttig nuttig!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s