opgeruimd staat netjes


Volgend weekend zal er weer op heel wat plaatsen  flink gepoetst worden. Onder andere in Gent is er de jaarlijkse actie waar burgers en verenigingen gestimuleerd worden om samen een stukje van de buurt op te ruimen. Een goede zaak, niet enkel omdat er dan een hoop afval verdwijnt, maar ook omdat het samen poetsen het buurtgevoel versterkt. In Gent zullen tientallen groepen in de weer zijn, en ik doe mee met de groep van de Rozebroeken.

Dit jaar is er voor het eerst een vergelijkbare actie van… de supermarkten. Jawel met de flashy naam ‘What’s up? Clean up!‘  willen ze tijdens hetzelfde weekend ook groepjes laten poetsen. Je zou kunnen zeggen dat dit een goede zaak is, maar het is toch een beetje vreemd dat net die winkels die het meest overbodige verpakking in roulatie brengen dan aan hun klanten vragen om dit op te ruimen. Wie deelneemt aan de actie krijgt meteen aankoop bonnen waarmee dan opnieuw oververpakte producten kunnen worden gekocht.

Het is een beetje zoals de autoconstructeurs die vragen om niet te hard te rijden (maar die wel auto’s blijven maken die 220 per uur halen), of de brouwers die vragen om te drinken met verstand (en tegelijk maar hopen dat zoveel mogelijk jongeren starten met drinken). Vandaar dat ik altijd een beetje sceptisch ben als de veroorzakers van problemen zich gaan opwerpen als degene die de oplossing aanbieden.

Als supermarkten echt begaan zijn over de hoeveelheid afval dan zijn er wel andere mogelijkheden. Ze zouden hun leveranciers kunnen verplichten om het aantal verpakkingen te beperken, of  en de tendens van de steeds kleinere porties aan banden te leggen.  Er zijn er nog redelijk winkels die toch de mogelijkheid van wegwerpzakjes aanbieden. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen kiezen om meer producten in bulk aan te bieden.  Op een aantal plaatsen kan je groenten en fruit zelf wegen, dit is mogelijk voor veel mogelijk producten, denk maar aan noten, rijst of pasta. Dan kan je werken met papieren zakjes of misschien de klanten zelf hun recipiënten laten meebrengen. Waarom voorzien ze manieren waar mensen hun lege verpakking met bvb vloeibaar wasmiddel kunnen opvullen (zoals in sommige biowinkels)? Of ze zouden gewoon kunnen kiezen om een hoop nutteloze producten gewoon niet meer te verkopen.

Kortom, het is een beetje te gemakkelijk om de burgers aankoopbonnen aan te bieden en de oorzaak van het probleem met rust te laten. Geef mij dus maar de poetsacties van de wijken en buren. Daar krijg  je geen aankoopbonnen voor, maar wel de voldoening van samen iets positief te doen voor de buurt.

4 reacties op ‘opgeruimd staat netjes

 1. Snoepjes die individueel verpakt zitten , samen in een plastic doos of zak verpakt, die in winkels zoals Colruyt dan ook nog eens per x ingepakt zijn in een discountverpakking, die dan in dozen op paletten staan die in clingfilm gewikkeld werden voor gemakkelijk transport. Hoe kunnen ze het verzinnen?

  Spijtig genoeg zit zelfs in de meeste biowinkeltjes de droge voeding verpakt in ‘handige’ plastic verpakking van rond de 400 of 500 gram. Ik ben nog altijd op zoek naar een lokale biowinkel die bulk voeding verkoopt. Misschien wordt het tijd dat ik probeer een voedselcooperatief op te zetten in de buurt. Binnenkort hebben we in Olen een voedselteam. Daar kan ik misschien eens met samenzitten dan.

  Ivm de What’s up? Clean up! campagne, Die geven ook de keuze om te storten aan natuurpunt ipv een tegoedbon. Spijtig genoeg is hun actie beperkt tot 2 bonnen (2 opgehaalde zakken) per persoon, en ik vermoed dat dit dan ook telt voor de stortingen. 2 zakken haal ik als zwerfvuilpeter gemakkelijk bijeen op een half uurtje. Je leert de geliefkoosde plekken waar men flesjes/blikjes wegsmijt kennen op den duur. Ik hoop dat het grote deel van de mensen die meedoen niet gewoon 2 zakken zwerfvuil bijeenrapen en dan stoppen want dat gaat geen groot verschil maken 😦

  Like

 2. Enkele losse bedenkingen:

  – Poetsacties zijn natuurlijk mooi, maar ik vind dat men toch te terughoudend is wat repressie betreft op dat gebied. In diverse grote buitenlandse steden mag iemand die een papiertje op de grond werpt zich verwachten aan een boete van 150 euro (of meer), hier kan men ongestoord zijn/haar gang gaan.

  – Het overdreven verpakken vind ik een probleem, nog erger vind ik dat in veel winkels kapotte verpakking vaak gelijk wordt gesteld aan waardeloos product. Zo worden dagelijks in winkels tientallen producten weggeworpen omdat de verpakking (zwaar) beschadigd is, zelf producten zoals b.v. batterijen belanden gewoon bij het afval omdat het kartonnetje gescheurd is en het product daardoor onverkoopbaar of of het ‘duurder’ is om de verpakking te herstellen dan het product weg te werpen.
  (Ik heb jaren in een bekende supermarkt gewerkt, dus weet heel goed hoe het er daar aan toe ging, voor honderden euro perfecte producten heb ik zo weten wegwerpen.)

  – Minder producten en meer in bulk, daar ben ik zeker voor. Al is bulk ook niet afvalloos (zakjes die scheuren, producten die ten onrechte gemengd worden en dat niet worden meegenomen, …) en zijn de in b.v. biowinkels gebruikt bulkzakjes vaak ook van plastiek of van papier met een plastiek venstertje.

  Like

 3. Er is ook zoiets als voedselveiligheid en voedselinspectie. We zijn heel doorgedreven wat hygïëne en ontsmetting betreft en veel ‘oplosssingen’ zijn gewoonweg verboden. Of in ieder geval niet toegestaan door de inspecteurs. En weet je, als werkt met verpakkingen die van de klant zijn, die eigenlijk afstand moet doen van het ‘verhaalrecht’ op de verkoper. Want we zijn als de dood voor processen omdat iedereen de neiging heeft om alle verantwoordelijkheid voortdurend op ‘andere partijen’ af te schuiven. Alhoewel ik pleit voor verandering, is het toch minder eenvoudig dan wordt voorgesteld…

  Like

  1. Het argument betreffende de voedselveiligheid gaat ook maar deels op.
   Zo zijn ook niet voedingsmiddelen vaak oververpakt en ook bij niet-voedings gebruiksproducten zoals wasmiddelen, shampoo, … kunnen herbruikbare verpakkingen perfect. (Dat bewijst o.a. Ecover.)

   En een deel van de verpakking van voedingsmiddelen heeft helemaal niets te maken met voedselveiligheid. 3-dubbel verpakte koekjes, blikjes die nog eens verpakt zijn in plastiek, …
   Daarnaast bewijzen diverse winkels (vooral natuurvoedingswinkels, winkels met meer artisanale producten, …) dat er ook binnen de huidige wetgeving best wel wat mogelijk is.

   Mijn schatting (o.a. op basis mijn jarenlange werkervaring als afdelingsverantwoordelijke in een supermarkt), dat mits een inspanning van producenten en winkels (waarbij men winstmaximalisatie achterwege laat) de verpakkingshoeveelheden op korte termijn (enkele maanden) met 30% zouden teruggebracht kunnen worden en op wat langere termijn (enkele jaren) met 50-60%.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s