een bittere pil


Gisterenavond een geanimeerde avond gehad bij de dames van Markant in Dendermonde. Markant is de vereniging van ondernemende vrouwen (vaak zelfstandigen), en mijn verhaal over minder vlees, minder vliegen, minder energie kon toch op wat weerwerk rekenen. Ik weet wel dat het niet populair is om het over ‘minder’ te hebben en in mijn verhaal heb ik ook altijd aandacht voor de goede kanten van mijn manier van leven; de betere levenskwaliteit, de betere menselijke relaties, het gezondere leefmilieu. Behoorlijk wat discussie dus, maar ik vermoed wel dat ik duidelijk heb kunnen maken dat ‘business as asual’ niet meer mogelijk is. Toen ik terloops begon over mijn suikerloze vasten waren er meteen heel wat reacties. Ik had toen eigenlijk onderstaande mail kunnen voorlezen, die ik kreeg van JDB (een gezondheidswerker). Hij kan het veel beter uitleggen dan ikzelf.

Gefeliciteerd voor uw prestatie. Je bent je leven aan het verlengen en verjongen. Als je de gezondheidsliteratuur er op na leest dan wordt suiker vaak vermeld als doodsoorzaak nummer 1. Suiker is een luxeprobleem geworden. Suiker is niet alleen een genotmiddel waar de voedingsindustrie handig op inspeelt maar ook een conserveringsmiddel dat bijna overal in zit. Dit is wat we noemen de verborgen suikers.

Oorspronkelijk at de mens echt nooit zoetigheid(tenzij af en toe wat honing). Hij haalde het meestal uit de natuurlijke gewassen(bv. rode biet, wortel, pompoen…). Je moet maar eens in een supermarkt rondwandelen en je vindt bijna niets meer zonder suiker(behalve de verswaren natuurlijk). Dan heb je de producten die gezoet zijn met chemisch nagemaakte suikers(nog een grotere ramp voor onze gezondheid). Ook brood komt er niet onderuit(zelfs biobrood). En wist je dat echt biobrood bijna niet meer bestaat tenzij je het zelf maakt? Alles is uiteindelijk geïndustrialiseerd(24-uurs economie) en alles is altijd voorradig. Dat is verre nog van natuurlijk te noemen.

Overigens brood is zeker geen vers product te noemen en is gebakken op zeer hoge temperatuur gedurende twee uur. Brood is een goed vulmiddel maar weinig voedingsmiddel. Volgens sommige dokters die ik volg is alles wat boven de 80 tot 100 graden klaargemaakt voedingskundig zo goed als waardeloos.

Maar laat ons niet te ver afleiden van het suikerprobleem want daar is nog ontzettend veel over te vertellen.

Zelfs fruit en groenten zijn sedert halverwege de vorige eeuw steeds maar verder doorgekweekt op zoetheid en niet op o.a. nuttige inhoudstoffen.   Een huidige sinaasappel bijvoorbeeld is zoet/zuur. Oorspronkelijk was ze zuur/zoet. Fruit en groenten zijn nog altijd de beste keuze  natuurlijk daar ze rijk zijn aan natuurlijke vezels. Vandaar dat de zogenaamde natuurlijke fruitsappen ook niet echt zo gezond zijn omwille van de te hoge suikerinhoud(ook al zijn het natuurlijke suikers). Van sinaasappelsap bijvoorbeeld stijgt de Glycemische Index met maar liefst 50% en als we dat te veel consumeren is dat regelrecht nefast voor onze gezondheid(o.a. de bloedsuikerspiegel). Water is nog altijd de beste drank en af en toe een fruitsapje genieten is niet erg maar leng het dan op met water of drink na uw glas fruitsap en glas water. Verder heeft suiker een grote negatieve impact op onze gezondheid(suiker maakt moe, is een vitaminen en mineralenrover, stimuleert infecties door een verminderde immuniteit, houdt vocht vast…).

 Nog een fijne dag verder en nog veel succes met alles wat je doet.

Zo hoor je het eens van een ander.

9 reacties op ‘een bittere pil

 1. Er zijn ook ondernemende dames die mee op jouw kar springen ;-D

  Wat brood betreft, ben ik blij met de bevestigende informatie uit de mail van JDB. Omdat ik vaak last heb van een opgeblazen gevoel en het gistingsproces van brood als een mogelijke oorzaak zag, heb ik de proef op de som genomen. Na een week zonder brood (en andere graanprodukten) voelde ik me kiplekker en had een platte buik 😀 Sindsdien eet ik nog amper 1 klein broodje per week.

  Mijn motto: vermijd alles wat uit een fabriek komt!

  Like

  1. brigitte : misschien moet je eens boekweitcraquotten proberen. Ik doe nu een mayrkuur, de vierde al, de vorige drie mocht ik oudbakken wit brood eten. Deze keer doe ik het met boekweitcraquotten en ik voel me er veel beter bij. Boekweit is glutenvrij en is eigenlijk geen graan. We moeten leren luisteren naar ons lichaam : vaak zijn ongemakken op te lossen door gewoon bepaalde dingen (minder of) niet meer te eten. Als we in onze benzineauto diesel tanken dan loopt die ook stuk. Dat is met ons lichaam ook zo. Ik eet al sinds jaren (bijna) geen vlees meer, slechts heel af en toe nog eens een klein stukje. En ook koemelk past niet bij mij. Sinds ik, naast suiker, die twee dingen laat heb ik heel wat minder spierpijn. En er was bij mij ooit de diagnose fibromyalgie gesteld! Sukses met je zoektoch naar wat voor jou de beste voedingsmiddelen zijn !

   Like

 2. Vanavond een lekkere wintersavoykool klaar maken uit eigen tuin. Daar gaat niks boven. En als het zomer is, zal het hier ook smullen zijn van veel zoete dingen, maar dan van gezond zoet, zoals onze eigen kersen en aardbeien.

  Is er trouwens iemand geïnteresseerd in nieuwe aardbeiplantjes? Ik geef er 100 gratis weg. Goed ingeworteld, leuk om in pot te zetten binnen maar ook in volle grond of serre. Voldoende zoet om zonder extra suiker op te eten. En ik gebruik altijd oude soorten, die nu minder vaak worden gebruikt. Ik merk ook dat dit dan veel ziektebestendig is! Wie bijvoorbeeld aardappelen gaat planten, probeer eens de Anaïs. Oude soort die echt bestand is tegen de aardappelziekte! Ideaal voor de biotuinder. Hetzelfde trouwens met onze keuze voor fruitbomen. Neem een oude Lapins kerselaar en je hebt een ziektevrije boom. Bovendien barsten die kersen niet open als er regen op valt en ze zijn lekker (gezond) zoet.

  Like

  1. Mijn vrouwtje en ik wouden net een experimentje starten of we aardbeien zouden kunnen kweken in onze verticale tuin… Dus als je een 20tal plantjes voor ons zou kunnen reserveren, zou dat super zijn 🙂

   Like

 3. Ik vindt het wel positief al die berichten over suiker.
  Alhoewel ik suiker nog niet volledig afgezworen heb doet het me wel veel bewuster kijken naar wat ik eet en alle ingrediëntenlijsten beter bekijken.
  Bewustzijn is het begin van verandering, dus herhaal het maar regelmatig.

  Like

 4. Hoewel ik momenteel ook met een minder-suiker-periode bezig ben (morgen een week!), wil ik toch enige nuance plaatsen bij het stukje van hierboven. Volledig akkoord dat we teveel suikers gebruiken, en dat onze huidige westerse levensstijl ongezond is en nadelen heeft. Volledig akkoord dat het beter kan, door gezondere voeding te verbruiken en hier bewust mee bezig te zijn. Tegelijk is het wel erg kort door de bocht om het eetpatroon van de oermens als de grote oplossing voor te schotelen. “Oorspronkelijk at de mens echt nooit zoetigheid(tenzij af en toe wat honing). Hij haalde het meestal uit de natuurlijke gewassen(bv. rode biet, wortel, pompoen…). ” Tja… oorspronkelijk leefde de mens ook maar 40 jaar maximum, at rauw vlees van de jacht, en woonde in een grot. ” Alles is altijd voorradig”: akkoord dat dit nadelen heeft, vaak zwaar weegt op onze ecologische voetafdruk en moet anders kunnen. Tegelijkertijd is het feit dat we geen lange periodes zonder goede voeding moeten overbruggen een bron van gezondheid en welzijn. Ik wil hiermee niet pleiten tegen bovenstaand relaas; ik pleit wel voor nuance. Het was vroeger zeker niet altijd beter, en ik zou niet willen teruggaan naar hoe het vroeger was. Ik wil wel de huidige technieken aanwenden om wat er nu nog niet goed zit, beter te maken. Dat lijkt me een “gezondere” instelling.

  Like

 5. Ik voel me al schuldig bij m’n ontbijt van deze morgen: 2 sneetjes brood (zelfgebakken) en wat chocolade. En het heeft me net zo gesmaakt!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s