een warm 2011


Morgen heel vroeg vertrekt onze trein naar Praag, dus nog even tijd om terug te kijken naar 2011, tenminste wat betreft het energieverbruik.  Ik woon nu sinds augustus 2006 in mijn huidige woning, en heb de gedetailleerde gebruikscijfers van ruim 5 jaar.  Hier zijn ze. Het gaat dus om het verbruik van een gezin van 2 personen. (1 voltijdse, en 2 deeltijdse kinderen)

Een beetje toelichting, het cijfer van water voor 2010 en 2011 moet nog gecorrigeerd worden, want mijn huisbaas gebruikt soms wat van mijn water. Hij heeft er een tussenteller op geplaatst maar ik heb de cijfers nog niet gekregen, dus wellicht is het iets minder. Maar zelfs al hou ik hier geen rekening mee zitten we in 2011 aan het gebruik van 20 liter per persoon/dag.  (De gemiddelde Belg gebruikt 120 liter)

Elektriciteit is opnieuw gestegen sinds recordjaar 2009, dit zal dan weer met de pelletkachel te maken hebben. Maar anderszijds bracht het zonnepaneeltje 209 kWh op.  In principe zou ik het gat van 5,7 kWh letterlijk kunnen dichtfietsen als ik 57 uur op de energiefiets zit.

De grote winst zit in het gasverbruik, de combinatie van pelletkachel, betere isolatie en zachtere temperaturen hebben het gasverbruik in 2011 doen kelderen. (voor wie het zich afvraagt, de 11,490 is de omzetting van 1 m³ gas naar kWh) Anderzijds moet ik natuurlijk de pellets meerekenen, en dit aan 4,8 kWh per kilogram pellets. Wat je in de groene kolom nog ziet is de gemiddelde temperatuur, waarmee duidelijk is dat 2011 inderdaad het warmste jaar was, ook sinds mijn metingen.

De tabel hiernaast toont het totale kWh verbruik, en dan is dit voor 2011 maar liefst 78% minder dan in 2007.  Wat niet is meegerekend is de afschrijving van de productie van het zonnepaneel en de pelletkachel.  Deze cijfers hebben natuurlijk ook gevolgen voor de kostprijs. Voor gas betaal ik een maandelijks bedrag van 20 euro (en wellicht zal het bij volgende afrekening nog wat zakken), voor de pellets was de kostprijs is 2011 in totaal 90 euro. Totaal 330 euro energiekost. Toch iets minder dan de getallen die de ronde doen voor gemiddelde gezinnen.

Het beste nieuws is echter dat we nu in de winter meer comfort hebben dan in 2007.   (nog een tip, wie op zoek is naar een makkelijke manier om meterstanden bij te houden, probeer dan energieID eens)

3 reacties op ‘een warm 2011

 1. Proficiat met de cijfers. Maar ik neem aan dat je daarvoor toch wel enkele inspanningen hebt moeten doen. Of laat het me anders stellen, ik vrees dat je niet iedereen zult meekrijgen om hetzelfde te doen.
  Zo moet ik niet aan mijn vrouw vragen dat we de temperatuur lager zetten, en wil zij nog steeds een gezellige 22°C in de leefruimte hebben. (terwijl het voor mij gerust een graadje lager kan). Maar ja.
  Maar zonder wezenlijk comfort in te boeten zijn wij er ook in geslaagd om een bepaalde grens te doorbreken. Zo hadden we vorig jaar nog voor 1300 euro aan energiekosten (per jaar, gezin van 4) voor zowel water, aardgas, elektriciteit alsook pellets. (Onze kosten lagen hoger door onze huizenruil, en in de bestaande woning van mijn ouders hebben we nog ingrepen gedaan). 2011 hebben we nu afgerond op 988 euro voor alle energiekosten, en daarmee zitten we voor het eerst onder de 1000 euro per jaar (zonder inboeten van het comfort).
  Ik weet niet natuurlijk niet of je alles zomaar kunt vergelijken tussen mensen onderling. Wij werken per week heel wat uren op de computer voor de school, we koken elke dag zelf (ik kan me inbeelden dat we er mensen zijn die vooral dingen opwarmen en dat kost minder energie), …

  ps: Ons afval is ook sterk gereduceerd. Vorig jaar hadden we nog gemiddeld 1 vuilniszak per week (nog weinig in vergelijking met de rest van de straat), 1 PMD-zak per week. Nu hebben we al meer dan 2 jaar geen groenfractie (composthoop en 6 kippen zorgen daarvoor), 1 PMD-zak per maand en 1 vuilniszak per 14 dagen, en geen reclame meer in de bus, want we hebben de antireclamesticker op de brievenbus gedaan.
  Alles kan natuurlijk nog beter, dus ik blijf verder zoeken naar oplossingen. Ideaal is 0 euro aan energie (met behoud van comfort), maar dat zal waarschijnlijk nooit lukken.

  Like

 2. Hier gaat het verbruik ook jaar na jaar naar beneden, dankzij hele kleine ingrepen. En de uitdaging stopt nooit, het maakt mij creatiever in het zoeken naar nieuwe mogelijkheden om te besparen. Zonder in te boeten aan comfort trouwens.

  Jij blijft mijn grote voorbeeld en stimulans, Steven!

  Like

 3. Je kunt inderdaad zonder aan comfort in te boeten best héél wat minder energie te verbruiken. Na jaren wifi loos te hebben geleefd ben ik vorig jaar toch verplicht overstag moeten gaan naar zulke beruchte sluimerverbruiker (maar nog lekker geen digitale tv). Door twee kapotte lampen te vervangen door LED varianten en een nieuwe controle op andere sluimerverbruikers is het verbruik toch weer licht gedaald.

  Dankzij Steven zijn blog eten we nu éénmaal vegetarisch per week. Voornemen voor 2012: 2 keer per week eenvegetarisch dagje

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s