ik wens je veel nietsdoen


De voorbije weken lees ik af en toe een stukje uit het boek ‘ Stil de tijd ‘ van Joke Hermsen. De ondertitel is ‘pleidooi voor een langzame toekomst’ en bespreekt het boeiende fenomeen van tijd. Toevallig kreeg ik ook nog een mail van een blog-lezer die me wees op een Knack-interview met deze filosofe van vorig jaar. (waarvoor dank)

In het boek en het interview pleit ze voor het terug aandacht hebben voor niksdoen, ze legt uit hoe we helemaal gedomineerd worden de klok en de agenda waardoor we contact verliezen met onze innerlijke tijd. Ze pleit bijvoorbeeld niet voor meer werken, maar minder werken. Een 25-uur week, wat uiteraard door zowat iedereen als compleet belachelijk wordt afgedaan.


De beschrijving van hoe mensen worden als ze geen eigen tijd meer hebben lijkt toch griezelig goed op wat je ziet als je lezersfora op internet leest: een gelijksoortige, vermoeide, onverschillige en cynische massa die allemaal hetzelfde roept en alleen de eigen belangen nog verdedigt.

Dus mijn wens voor komende dagen en liefst voor 2012: meer tijd voor nietsdoen, misschien is dit nog de beste manier om de wereld te verbeteren…

Fijne en duurzame kerstdagen!

8 reacties op ‘ik wens je veel nietsdoen

 1. De nagel op de kop Steven. Ikzelf werk in een 5 ploegen stelsen. Hierdoor werk ik maar 31,5 uur per week. Dat is al meer dan genoeg. En als mijn baas zou toelaten om nog minder te werken zou ik dat zeker doen.

  Tijd is kostbaarder dan geld. Heb helaas mensen gekend die daar pas achter kwamen toen dat eerste voor hun op was.

  Like

 2. Mooi! Ik ben student die omwille van zogezegd te “weinig opgenomen studiepunten” halftijds werkt/moet/ben gaan werken (i.e. 20 uur per week)… Hoe meer ik erover nadenk, hoemeer ik geneigd ben te zeggen… éénmaal studies afgerond: houden zo! 🙂 Bij deze zou ik ook alvast – hoezeer het een beetje tegen mijn gewoonten is om dit via digitale weg te doen, ma goed – Steven én de andere bloglezers bedanken voor al de nuttige en positieve inbreng gedurende ál die jaren. Ik ben een volger van denk ik toch wel het 1ste uur (sinds het (1ste?) optreden in De Zevende Dag (mei 2008)) en ik kan alvast zeggen dat het mijn leven en die van mijn omgeving drastisch heeft veranderd… Of het in positieve zin is, kan ik niet met zekerheid zeggen, maar wat wel zeker is, is dat het goed aanvoelt! 🙂 Nogmaals merci! Bedankt! Gracias!

  Like

 3. Lees in dit verband ook zeker “Leve de vrijheid” van Tom Hodgkinson (of “How to be Free” als je het in het Engels wilt lezen). Ik ben er nu al weken aan bezig en moet het regelmatig wegleggen omdat het vallen van de schellen mijner ogen dermate pijn doet. Alsof je plotsklaps een lading zuurstof krijgt toegediend. Er zijn zo van die boeken…

  Like

   1. Hodgkinson is ook een van de bezielers achter het “tijdschrift” (verschijnt twee keer per jaar en ziet er veeleer als een boek uit) The Idler. Zeer leesbaar, inspirerend en -vooral- erg geestig. Op de website http://www.idler.co.uk vind je alvast een hoop archiefmateriaal en dergelijke.
    Een ander in het Nederlands vertaald boek van zijn hand is “Lof der Luiheid” (komt chronologisch eigenlijk voor “Leve de Vrijheid” maar je hoeft ze niet in volgorde te lezen)

    Like

 4. Ik ben het daar volledig mee eens. Mijn vader is vlak voor zijn pensioen gestorven en dat heeft me doen inzien dat werken niet alles is. Ik werk dus maar 4/5 en ik vind het echt niet de moeite om extra te werken voor wat extra geld en wat extra stress.

  En wat kerst betreft: ik koop voor mijn neefje en nichtje een hoop leuke spelletjes/boeken op de rommelmarkt en ik neem hen doorheen het jaar mee naar alle mogelijke toneelvoorstellingen. Veel leuker!

  Bedankt voor de boekentip, ik ga straks eens piepen of ze die in de bib hebben!

  Like

 5. Dit soort initiatieven zijn op zich heel mooi. Helaas werkt het niet voor iedereen zo. Mijn man werkt 40 uur per week. Ik kan vanwege chronische ziekte niet werken (heb ook geen uitkering).
  Het gemiddelde is wel mooi, samen werken we dus 20 uur per week 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s