occupy de vlaamse regering


Ik  ben dus gisteren even langs gegaan op de ‘Occupy Ghent’ manifestatie. Er waren een paar honderd mensen, vooral jonge mensen, enkele standjes en een redelijke hoeveelheid honden. Tijdens de speakerscorner kon iedereen zijn mening kwijt, en daar konden boze woorden aan het adres van de banken natuurlijk op veel bijval rekenen. Maar er waren ook oproepen voor een grote bewustzijnsverandering en voor meer liefde. De volkvergadering zelf heb ik niet gevolgd, maar als ik de reacties daarover op Facebook lees dan was dit blijkbaar niet zo’n succes.

Het is natuurlijk geen makkelijke kwestie om ongenoegen om te zetten in een visie van wat we dan wel willen. Het is ook niet zonder risico om de wereld in zwart-wit te bekijken. De banken zijn de slechten en wij zijn de goeien. Toch denk ik dat het uiten van verontwaardiging belangrijk is, en volgens mij zijn er nog steeds meer redenen om boos te zijn.

Neem nu onze Vlaamse regering,  je weet wel de excellenties van ‘wat we zelf doen, doen we beter’. Een bouwvergunning goedkeuren voor een megalomaan winkelcentrum waarvan we weten dat dit zal leiden tot meer files en sluiten van winkels in de binnenstad bijvoorbeeld. Als dit de vertaling is van ‘Vlaanderen in Actie’ dat inzet op innovatie en creativiteit dan zijn we ver van huis. We kunnen minstens 10 betere ideeën afleveren die meer tewerkstelling creëren met een positieve impact op de samenleving. Maar blijkbaar hebben projectontwikkelaars meer invloed bij de overheid dan u en ik.

Nog zo’n voorbeeld is de geplande gevangenis in Beveren. Om een of andere duistere reden is die nu net gepland op een stukje grond dat een belangrijk onderdeel kan vormen van het Mecanno-tracé, het alternatief voorstel voor de lange Wapper. Als de Vlaamse regering daar nu een gevangenis bouwt dan omzeilt ze de verplichting om het alternatief tracé te onderzoeken. Terwijl er meer dan voldoende ruimte is om de gevangenis een beetje op te schuiven. Je kan het hele verhaal hier lezen, en dan meteen je protestbrief mailen naar de Vlaamse regering.  Want een regering die haar eigen wetten blijft overtreden, dat kan niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s