broeikas- en andere fietsen


1 september was voor mij een echte werkdag. Met het meten en zagen van stukken hout, met schuren en schilderen en ondertussen samen met Werner en Luc het hoofd breken over een aantal technische uitdagingen van de LIM-mobiel. Want op 11 september zal de LIM-mobiel voor het eerst publiek te zien zijn op een jongerenevenement van de stad Antwerpen. Met dit rijdende ding is het de bedoeling te laten zien wat er allemaal mogelijk is met de energie van de wind, de zon en onze spieren.

Er zitten een aantal toepassingen op (die ik ook thuis gebruik) en die door het publiek kunnen worden uitgetest. Die zondag zal wil ik het jonge volkje laten proeven van een aantal lekkere veggie producten terwijl ze luisteren naar een hippe plaat op een oude platenspeler aangedreven met een energiefiets. Als dit maar goed komt.

Een dikke week geleden had ik het genoegen met nog een heel ander soort fiets te kunnen rondrijden. De broeikasfiets. Deze fiets reed vorige week van Blankenberge naar Antwerpen in kader van de jaarlijkse cultuurmarkt. Elke dag reed een groepje mensen uit de kunstensector een stuk van de route, meestal bijgestaan door een expert.

Ik mocht woensdag mee met o.a. Gerda Dendoven van Gent naar Wetteren. Dit lijkt misschien een fluitje van een cent maar deze fietsen zijn net iets groter en onhandelbaarder dan gewone fietsen. Zo hadden we een behoorlijk spectaculaire aanrijding tegen de kabels van de fietsersbrug aan het Keizerspark en moesten we regelmatig het hele boeltje over de paaltjes tillen die op het jaagpad van de Schelde staan. (op de foto: de ravage na de aanrijding – voor de duidelijkheid, ik zat niet achter het stuur toen)

De bedoeling was in elk geval om (opnieuw) wat aandacht te vragen voor het klimaatprobleem, dat ongeveer helemaal van de agenda is verdwenen. Deze zomer ging het over komkommers, over regen, over Noorwegen, over Kadhaffi, over een mogelijke beurscrisis, over de storm, over Vercauteren, over de koning die kwaad was, over het slechte weer, over de burgemeester van Aalst, over Jurgen Van Den Broeck en over prinselijke huwelijken. Mocht de stelling ‘geen nieuws, goed nieuws’ ook opgaat voor het klimaat dan mogen we ervan uitgaan dat de opwarming van de aarde helemaal is opgelost.

Dus tijd om er iets aan te doen, met de broeikasfiets, met een campagne van 11-11-11 die binnenkort van start gaat en met de aanloop naar een nieuwe klimaattop, deze keer in Zuid-Afrika. Tijd dat we met zijn allen wakker worden uit deze veel te lange zomerslaap en ons eens gaan bezighouden met wat er echt belangrijk is.

5 reacties op ‘broeikas- en andere fietsen

  1. Nog een leuke toepassing die ik in het buitenland zag. Mensen op een fiets energie laten opwekken om zelf hun eigen smoothie te laten mixen (de blender stond vooraan op de fiets gemonteerd). Dat lokte heel wat kijklustigen en ook fietsers (want iedereen wil toch graag een lekkere smoothie).

    Like

  2. Er staat wel een storende fout in je opsomming.

    Popt in pot koeling werkt helemaal niet op zonne-energie. Het systeem werkt omdat de verdamping van het water door de wand van de buitenste pot energie nodig heeft. Als die energie komt van de zon, dan koelt de pot helemaal niet af. Als de verdamping gestimuleerd wordt doordat het reeds verdampte water weggevoerd wordt door de wind (maakt plaats voor nieuwe waterdamp) zal er meer koeling optreden.
    Het systeem werkt dus eerder op windenergie dan op zonne-energie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s