4 juli 2033: de redding van de mensheid?


Na heel wat discussie is dan toch beslist dat gestart zal worden met de bouw van drie ‘Lylipads’, dit zijn drie drijvende Ecopolisen voor klimaatvluchtelingen. Omdat er nog steeds schrik is dat de klimaatopwarming die nog niet gestopt is, voor grote problemen kan zorgen is een project gestart om alvast het voortbestaan van de mensheid te verzekeren.

Voorstellen om grote ruimtesteden te bouwen of onderaardse verblijven in granietrotsen uit te houwen, hebben het niet gehaald. Uiteindelijk is gekozen voor een ontwerp van de hand van Vincent Callebaut een Belgisch architect. Enerzijds omdat het om een betaalbaar ontwerp gaat en het ook daarnaast ook rekening houdt met een mogelijk stijgende zeespiegel. De drie Lylipads zullen gebouwd worden in Noorse Fjorden en normaal gezien in 2035 of 2036 klaar moeten zijn.

In een Lylipad kunnen zo’n 50 000 mensen permanent wonen en leven. Het hele ontwerp is zelfvoorzienend wat betreft water, voedsel en energie (een beetje zoals mijn stobalenhuisje). De mensen wonen rond een centrale zoetwatervijver en bevat ruimte om toch een deel van de fauna en flora mee te nemen, net  zoals een moderne ark van Noah. Zowel voor de uitwerking van de vorm als het gebruik van materialen is heel erg gekeken hoe de natuur werkt. Een denkwijze die ook wel Biomimicry wordt genoemd en nu een erg belangrijke bron van innovatie vormt.

Ik ben persoonlijk niet zo zeker of dit nu de goede keuze is. Er zijn toch tekenen dat we de stijging van de temperatuur al vertraagd hebben en zelfs bij de meest pessimistische prognoses gaat men ervan uit dat er nog redelijk wat zone geschikt zullen blijven voor menselijke nederzettingen. En wie weet hoe verloopt het leven met zo veel mensen op een beperkte ruimte in volle zee?

Over de manier waarop de in totaal 120 000 bewoners zullen worden geselecteerd is goed nagedacht. Om te vermijden dat enkel  mensen met invloed of geld kunnen meevaren zal dit gebeuren via een mondiale loterij. Daarbij zal iedereen van 0 tot 60 jaar evenveel kansen hebben. Tevens zal erop gelet worden dat de bevolking van elke varende stad een doorsnede is van de wereldbevolking. Wie door het lot wordt uitgekozen kan natuurlijk weigeren, dus het zal wel een tijdje duren voor de hele procedure is afgewerkt.

Eenmaal de bevolking geselecteerd en de Lylipads klaar worden ze op drie verschillende oceanen uitgezet. Benieuwd hoe dit gaat aflopen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s