24 februari 2033: paard of robot?


Mijn kleinzoon Klaas wordt op het einde van het jaar 14 en hij is nu al aan het zagen om een hond. Hij heeft ergens gelezen dat lang geleden er heel veel mensen waren die een eigen hond hadden en hij droomt er van om een labrador of sledehond te kunnen hebben als speelkameraad. Dus heb ik hem nog eens uitgelegd dat dit niet kan. In de meeste regio’s is het privé bezitten van een hond of kat al lang niet meer toegelaten.

Toen ik mezelf nog een veertiger mocht noemen was de huisdierenindustrie een miljarden zaak. Er waren speciale winkels, kappers, parfums, hotels en zelfs begrafenisondernemers voor huisdieren. Sommige mensen betaalden duizenden euro’s voor exclusieve puppy’s, terwijl jaarlijks tienduizenden dieren aan hun lot werden overgelaten door baasjes die hun huisdier plots niet meer leuk vonden. Een oude studie meldt dat aan de gemiddelde hond ongeveer 2 euro per dag werd besteed, en dat terwijl in diezelfde periode er meer dan een miljard mensen moesten overleven met slechts 1 euro per dag.

In de periode 2012-2025 is het aantal huisdieren echter drastisch verminderd. Er was gewoon te weinig eten, er zijn zelfs geruchten dat in die tijd huisdieren zelf in de kookpot belanden. Veel mensen konden hun huisdier niet meer verzorgen en lieten de dieren vrij op straat. Er waren rondtrekkende bendes van honden die het behoorlijk agressief konden zijn. Om ecologische en ethische redenen is daarom nu een heel ander beleid ontwikkeld rond huisdieren.

Wie plaats heeft mag gerust ‘nuttige’ dieren hebben. Het gaat om konijnen, kippen of cavia’s die gevoed kunnen worden met keukenafval en in een aantal gevallen ook een aanvulling kunnen leveren op het dagelijks menu. Huisdieren die echter speciale voeding nodig hebben zijn lastig omdat op de aangekochte dierenvoeding een grote CO2 taks staat en dit bijna niet mogelijk is met het huidige CO2budget. Wie denkt dat kinderen daardoor minder contact hebben met dieren dan vroeger heeft het mis. Kinderen worden al op school betrokken bij het verzorgen van dieren zoals schapen, geiten, bijen en kippen. Redelijk wat parken hebben kinderboerderijen en paarden en koeien zijn geen ongewoon beeld in de stad. Traditionele dierentuinen zijn afgeschaft, al zijn er een hele reeks nationale parken waar je ook wel dieren kan spotten. In de stadsparken krioelt het trouwens ook van eenden, eekhoorntjes, egels, vlinders en vogels.

Wat privé dieren betreft zijn er enkel uitzonderingen mogelijk die worden voorgeschreven door de dokter. Het is inderdaad zo dat voor oudere mensen het verzorgen van een huisdier een positieve invloed heeft. Het moet dan wel om kleine dieren gaan die gehouden worden volgens de normen die daarrond zijn opgesteld. En aangezien er ondertussen heel wat vegetarische voeding is voor honden en katten is de impact daarvan beperkt.

Omdat Klaas niet wil wachten tot hij bejaard is heb ik hem voorgesteld om vrijwilliger te worden bij de stadsstallen. Daar worden een 30-tal paarden gehouden die onder ander ingezet worden voor transporten, voor sneeuwruimen en vuilnisophaling. Vrijwilligers staan in voor de dagelijkse verzorging en wie zich echt engageert kan op die manier wel een band opbouwen met deze dieren. En dat ziet Klaas toch beter zitten dan het allerlaatste alternatief; een robothondje.

2 reacties op ‘24 februari 2033: paard of robot?

  1. Vandaag is het ook mijn dag, ik ben juist vandaag 62 geworden en in plaats dat te vieren . Deed ik iets wat ik echt graag zou doen en er nooit van kwam. Ik liet me naar Gent brengen ( met de trein lukt me op deze leeftijd niet meer) en bezocht het project van “Vrienden van de aarde”, ik kwam eens goede dag zeggen en bracht voor klaas een pluche beer die ik mijn jeugd zelf veel genaaid heb.

    Like

  2. Al sinds het begin van onze geschiedenis leven mens en dier samen, dus ik betwijfel sterk dat onze katten en honden zullen verdwijnen. Integendeel, ik denk dat er een belangrijke rol voor hen is weggelegd, namelijk die die ze honderden jaren lang al hebben gespeeld. Vroeger waren katten onze belangrijkste verdelgers van ongedierte – ze waren zo belangrijk als beschermers van graanvoorraden dat de egyptenaren ze bedachten met hun eigen godin (Bastet). Die rol kunnen ze opnieuw vervullen. En honden werden voor vanalles en nog wat ingezet, oa het trekken en dragen van kleine vrachten (oa in moeilijk berijkbare plaatsen zoals bergen en bossen), bewaken en hoeden van vee (doen ze nog steeds in gebieden in Noord Spanje, bvb), bewaken van terreinen (liever de eco-impact van enkele rottweilers dan van een gesofistikeerd infraroodbewakingssysteem), het opsporen van mensen (onze eigen Sint-Hubertushond)…
    Ik ben ermee akkoord dat het ‘troeteldier’ nu weinig positieve eco-impact heeft – en heel veel dieren leiden zelfs onder die (opgedrongen) rol (zie ook Cesar Millan’s boeken en programmas) – veel hondenrassen zijn gekweekt voor een specifiek doel, en worden gek in de appartementjes waar ze nu de rol van speelkameraad moeten vervullen. En de vele katten in onze huishoudens zijn mee verantwoordelijk voor het verdwijnen van kleine vogels, want instinct hou je niet tegen met een bakje brokjes. Dus we zullen het met minder (nutteloze) dieren moeten doen, maar ze zullen niet verdwijnen. Huisdieren zijn een té belangrijk deel van de menselijke geschiedenis.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s