28 april 2025: eten of zwemmen


Het is vandaag exact 6 weken geleden dat het geregend heeft in ons land. Daarmee ziet het er weer niet goed uit voor de landbouw. Granen, maïs of andere gewassen die begin maart zijn gepland zijn ondertussen afgestorven in de grond, en als het niet snel gaat regenen komen ook de latere oogsten in gevaar. De grondwaterspiegel is al enkele decennia erg laag zodat meer grondwater oppompen niet meer verantwoord is. De stand van de waterlopen is gevaarlijk gezakt, waardoor de binnenscheepvaart in de problemen komt. Al een geluk dat de Belgische kerncentrales ondertussen allen dicht zijn, want anders moesten ze nu toch sluiten wegens gebrek aan koelwater.

Het is niet de eerste keer dat we een dergelijk voorjaar meemaken. De overheid heeft daarom het noodwaterplan in werking gesteld. Dit houdt onder andere in dat het verboden is om auto’s te wassen en grasvelden te besproeien. Waar de vorige jaren nog een uitzondering is gemaakt voor de voetbalvelden is het verbod nu algemeen.

Daarnaast wordt alle water dat zich in zwembaden bevindt ter beschikking gesteld van de landbouw. Op een bijzondere google maps pagina staan de zwembaden aangegeven waar de boeren met hun tankwagens water kunnen halen. De prioriteit is nu het verzekeren van de voedselvoorziening, en uiteraard is dit belangrijker dan het privilege van de enkele mensen die nog een eigen zwembad hebben.

Ik ben alvast blij dat ik mijn compost-toilet heb, want ook de aanvoer van leidingwater is gerantsoeneerd en de mensen die nog drinkwater gebruiken voor het toilet komen nu in de problemen.  Aangezien er al meer dan vijf jaar een extra taks is voor deze groep gaat het gelukkig over nog maximum 20% van de huishoudens.

Als ik Klaas vertel over de tijden dat er massaal water werd verspild en vervuild kijkt hij mij een beetje boos aan. “Opa toch“, zegt hij “je had wel een beetje meer water moeten overlaten voor ons hé“. Ik kan hem moeilijk ongelijk geven.

12 reacties op ‘28 april 2025: eten of zwemmen

 1. Maman verte, dit is gewoon te zot voor woorden!
  Skieën in putje zomer aan de kust !?!
  En dan maar volop klagen van het koud weer aan de kust 🙂
  Best niet berekenen hoeveel energie er nodig is om alles koel te houden…

  Like

  1. Heb geprobeerd het vlug te berekenen, en ik kom uit bij een 1.2 MEGAWATT PER UUR (aan 22° omgevingstemp).
   Waar is het groene protest hiertegen?
   BOYCOT O’Neill !!!

   Like

 2. @ Jan : als er te weinig water is : ja. Wat er niet is, kan je niet gebruiken.
  En als het kiezen is tss wat huizen weg, of geen eten en drinken meer : kies ik voor het eerste.
  Maar ja, dat is mijn mening maar hé!
  groetjes
  Maman Verte

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s