16 september 2014: bang wachten op de winter


De stadsimker is net langs geweest om de 6 bijenkasten op mijn dak na te kijken. Men verwacht een goede oogst. Ondertussen staan in de stad zo’n 450 kasten en telt het bedrijfje Apicula een twintigtal werknemers. De Gentse honing is trouwens erg populair en te koop alle markten en in heel wat buurtwinkels.

De doemverhalen die zo’n jaar of vijf geleden werden gelanceerd over het uitsterven van de bijen waren toch enigszins overtrokken. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het nu beter gaat met de bijen dan met de mensen op de wereld…

Naast de stadsimkers zijn er nog heel wat nieuwe jobs ontstaan. Zo zie je dagelijks in de straat de urinebakfietsen langskomen. Het zijn zelfstandige ondernemers die op hun bakfiets bidons hebben geïnstalleerd en huis aan huis de urine gaan ophalen.

Deze urine wordt verdund gebruikt als stikstofbemesting bij de boeren in de omgeving. De reden daarvoor is dat de prijs van gas zodanig is gestegen dat het onbetaalbaar is om gas nog te gebruiken als basis voor stikstofkunstmest. We doen thuis ook mee met de inzameling. Al was er in het begin wat weerstand bij de kinderen, ze vinden het al lastig genoeg om altijd maar die emmers regenwater te gebruiken voor het toilet (jaja, ondertussen al zes jaar lang).

Maar voor elke liter die we produceren krijgen we een bonnetje. Met die bonnetjes kan je dan op de boerenmarkt een behoorlijke korting krijgen. Het is even wennen aan het idee dat de groenten die je aankoopt misschien ook met je eigen (en die van anderen!) urine is bemest. Opmerkelijk is dat het wildplassen nu flink is afgenomen en je nu overal gratis kan plassen in café’s en stations. Tja, tegenwoordig is je plas geld waard.

Het is jammer dat de nieuwe jobs  bij de stadsimkers, de straatwinkeltjes, de urineophalers, de stadslandbouwers en herstelwerkplaatsen niet voldoende zijn om de verloren gegane tewerkstelling op te vullen. De auto-industrie is helemaal in elkaar gezakt, er worden nauwelijks nog exotische reizen verkocht, de markt van luxe-goederen en mode is gedecimeerd en banken en verzekeringen hebben duizenden mensen moeten afdanken.  De reclamesector kreeg zware klappen, zo worden nauwelijks nog huis-aan-huis reclame bladen verspreidt. En als het als eens gebeurt dan verschijnen overal groepjes jongeren op straat die de bladen terug uit de brievenbussen halen. Een kilogram oud papier is ongeveer evenveel waard als een liter urine.

Het veminderen van de papierconsumptie lijkt dan wel een goede zaak voor bomen en  bossen, maar dat is niet zo. Want steeds meer mensen hebben terug een houtkachel in huis en met de winter is de zoektocht naar hout volop aan de gang. Het gebeurt regelmatig dat ook in parken flinke takken van bomen worden afgezaagd. Daarbij komt dat er ook afvalhout en soms gewoon afval wordt verbrand in de kachels wat de luchtkwaliteit bij windstille dagen niet ten goede komt.

Zelf heb ik nog een reserve van 28 zakken van 15 kilogram houtpellets. En daarmee zullen we het moeten doen deze winter. Gelukkig heb ik de voorbije jaren nogal wat moeite gedaan om het huis goed te isoleren. Normaal gezien zullen we de komende maanden zonder kleerscheuren doorkomen. Maar je weet nooit wat er nog komt natuurlijk.

3 reacties op ‘16 september 2014: bang wachten op de winter

  1. In Zweden heb je van die toiletten waarin de urine (vooraan) wordt gescheiden van de rest (achteraan). Ik heb bij mensen thuis gezien dat al die urine in een reservoir terechtkwam. Die urine werd dan verdund met water en diende als bemesting voor hun gazon.

    Blijkbaar zijn ze daar toch wel voor op ons, want ook statiegeld op blikjes is daar de gewoonste zaak van de wereld. In de supermarkt vind je een automaat waarin je je blikken gooit en in ruil krijg je dan een bonnetje waarop het statiegeld vermeld staat.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s