muurvast


Zo, ik heb het voorbeeld van Alexander De Croo gevolgd en de stekker uitgetrokken, van mijn frigo wel te verstaan. Daarmee start een nieuw experimentje. Eén gevolg zal in elk geval zijn dat ik iets meer naar de winkel zal moeten, want ik kan nu zo goed als niks lang bewaren. Alvast al bedankt voor de tips die ik kreeg…ik hou jullie op de hoogte.

Zoals jullie weten rij ik normaal gezien niet met de auto, maar gisteren heb ik nog eens een uitzondering moeten maken. Voor de opening van de -overigens prachtige- nieuwe kringloopwinkel in Merksem ging ik een paar energiefietsen meenemen om daar ter plekke te demonstreren. En die fietsen met toebehoren meenemen lukt voorlopig niet met de trein. Dank zij autopia kon ik echter makkelijk een deelauto regelen (een zeer interessant systeem voor particulier autodelen trouwens).

Om de afstand van 63 kilometer te overbruggen was ik vertrokken om 16u30 met als doel aan te komen rond 18u of 18u30. De eerste dertig minuten gingen bijzonder vlot, de problemen begonnen echter bij de windmolens van Haasdonk. Daar kwam ik aan rond 17uur. En toen bleek alles stil te staan (behalve de windmolens). Rijen vol vrachtwagens en auto’s die elk om beurt een metertje verder konden rijden. In al mijn naïviteit dacht ik dat het een tijdelijk probleem was (ergens een ongeluk, of een probleem bij de flessenhals aan de Kennedytunnel. Maar nee, dit is blijkbaar de gewone structurele file. Het duurde meer dan een uur om het stukje van 8 kilometer te overbruggen tot aan de Antwerpse ring.

Maar na de tunnel was het nog niet gedaan, de file bleef duren, tot aan de afrit van het sportpaleis. Toen ik aankwam aan de Kringloopwinkel was het 19u20. Dus 2u50 minuten ofte een gemiddelde snelheid van 22 kilometer per uur. Ik moet zeggen dat die uren in de auto me toch wel deden beseffen hoe onwezenlijk het is te  te weten dat er mensen die dagelijks een paar uur in de file staan en het nog normaal vinden ook. Hoe kunnen mensen dit opbrengen? Waarom zoeken ze geen job dichter bij huis of nemen ze de trein niet. Daar heb je ook wel eens een vertraging, maar dan nog is het pakker sneller dan met de auto…

Met de fiets is ook een optie (al kan ook dat wel eens tegenvallen)

 

 

18 reacties op ‘muurvast

 1. Hi Low Impact Man,
  Via-via volg ik je blog al een tijdje en ik heb enorm respect voor jouw inspanningen.

  Mijn vriezer heb ik wel verkocht maar koelkast uitzetten? Ik denk niet dat het mij zou lukken. Ik ben zeer benieuwd hoe het wordt!

  Groetjes,
  Julia

  Like

 2. Voor sommige dingen blijft de auto onmisbaar. En wat het fileprobleem betreft is dat toch geconcentreerd in vooral de driehoek Gent-Brussel-Antwerpen. We mogen het dus zeker niet allemaal over één kam scheren. Er zijn in ons land nog veel meer gebieden die minder goed toegankelijk zijn met de fiets of het openbaar vervoer. En wij wonen in zo’n gebied waar de auto weinig tot geen last heeft van files en waar het de enige oplossing is om bepaalde dingen gedaan te krijgen.
  Bovendien is Cambio of autopia niet in onze regio beschikbaar, dus dat maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. Cambio is blijkbaar enkel in Leuven, Brussel en Hasselt beschikbaar, dus dat is dus ondoenbaar. We zitten op 45km van Brussel, even ver van Hasselt en 25km van Leuven. Niet echt een oplossing dus. En op lijn van de bus waar maximaal 1 bus per uur voorbij komt ben je nog sneller te voet op je bestemming dan te wachten op de bus en de hele tour te volgen.

  Like

 3. Af en toe trotseer ik ook die file rond Antwerpen en elke keer weer vind ik het vreselijk. Gelukkig kan ik meestal langs de Liefkeshoektunnelweg rijden.
  Ik heb me die vraag ook al gesteld. Hoe blijven mensen dit dagelijks opbrengen? Mijn man bv. moet regelmatig naar een fabriek om goederen op te halen en kan niet anders dan via Antwerpen rijden. Hij staat er soms uren in. Het is daar een paar keer per dag koekenbak.

  Sommige mensen (zoals mijn neef)deed het wel jaren met de auto (naar Antwerpen elke dag in de file), maar doet het nu al vele jaren met de trein en hij zou niet meer anders willen. Maar voor anderen is het toch nog altijd: mijn auto, mijn vrijheid, mijn eigen cocon. Mensen staan toch blijkbaar nog vele liever in de file.

  Like

 4. Ik denk dat je niet mag veralgemenen. Om van de ene grote stad naar de andere te rijden is het openbaar vervoer zeker een alternatief (als de treinen rijden natuurlijk, maar dat is een andere discussie). Maar moet je goederen of spullen verplaatsen, dan is dat al minder evident. En als het tijdens de spits is zijn er verschillende treinen, maar ’s avonds of in het weekend is dat al veel minder. Dan zijn er bij ons trajecten waar de bus maximaal 1 keer per uur voorbij komt.
  Niet iedereen woont in dichtbevolkt gebied zoals Gent, Antwerpen of Brussel. Er zijn nog heel wat “kleinere” steden en gemeenten in ons land (het merendeel van ons land trouwens) waar aansluitingen en tijden niet evident zijn.
  Mensen nemen volgens mij datgene dat gewoon het beste is. En als ze kiezen voor de auto, dan is dat vaak dat ze gedwongen zijn of dat nog steeds de beste keuze vinden.

  Een klein voorbeeld. Mijn Neef woont tegen Waanrode en moet in Brussel gaan werken. Als hij de trein neemt, moet hij eerst met de auto naar Tienen, om dan op de parking van het station de auto achter te laten en een tijdje te wachten op zijn trein. Vervolgens moet hij in Brussel nog een stuk te voet gaan en dan de metro nemen, om dan weer een stuk te voet te gaan vooraleer hij op zijn werk is. Met de auto staat hij dan wel wat in de file, maar hij kan vroeger beginnen of later en zo een deel van de file vermijden. Gevolg. Met een “kleinere” file erbij te nemen is hij sneller op het werk met de auto, waar hij in het gebouw van zijn werkgever kan parkeren en dan de lift nemen naar zijn bureel.

  Gevolg? Mensen kiezen altijd datgene dat voor hen het beste zal uitkomen én wat het minste tijd in beslag neemt. En in de auto luisteren sommigen wat muziek, bellen ze al om enkele afspraken vast te leggen, werken ze op hun iPad (als de auto volledig stilstaat), …

  Ik ben ook blij dat ik op 2km van mijn school woon waar ik les geef. 7 minuten gemiddeld tot aan de school, de kinderen afzetten op hun speelplaats en 200m verder naar mijn leraarskamer gaan om eerst een tas koffie te drinken en dan les te geven. Maar wees eerlijk, deze luxe is zeker niet iedereen gegund. En ik besef maar al te goed dat ik op dat gebied veel geluk heb. We hebben het allemaal natuurlijk ook een beetje in de hand gewerkt, door met een huizenruil zo kort bij het werk te gaan wonen. Maar ik vrees dat het een utopie is dat iedereen onder zijn eigen klokkentoren kan wonen én werken!

  Like

  1. Dat het openbaar vervoer in België niet altijd een bruikzaam alternatief vormt is waar. Dat heeft overigens ook veel te maken met de slechte ruimtelijke ordening maar eveneens met de keuzes die mensen maken. Zo heb ik nooit werk gezocht op locaties waarvan ik wist dat ik er enkel na een behoorlijk autotrip kon geraken. Als je op het moment van solliciteren al zo’n selectie inlast, dan komt je natuurlijk ook nooit in een situatie dat je elke dag uren in de file ‘moet’ staan.

   Maar het is absoluut niet zo dat mensen steeds kiezen wat het beste voor hen is, wat het snelste is of slechts voor de wagen kiezen omdat er geen alternatief is.
   De meeste mensen zijn helemaal niet zo’n rationele wezens die al de voor en tegens netjes afwegen en dan een beslissing nemen en iedereen die zich verdiept in de wetenschappelijke onderzoeken over verplaatsingsgedrag weet ook dat voor een aanzienlijk aantal van de autoverplaatsingen wel degelijk een goed alternatief is. De ‘gemiddelde mens’ is echter een behoorlijk lui gewoontewezen die steeds weer de wagen neemt omdat hij/zij dat gewoon is en omdat die wagen nu eenmaal voor de deur staat. En dat ook als de afstanden maar enkele kilometers bedragen en als men er sneller zou zou met de fiets of de trein.

   Dat jij er – steeds als het op deze blog over openbaar vervoer gaat – absoluut op wil wijzen dat het openbaar vervoer niet altijd een alternatief is, daar heb ik op zich geen probleem mee. Dat je echter keer op keer weer aantoonbaar foutieve uitspraken doet is wel storend.

   Hoe lang zou je neef er trouwens over doen als hij in Brussel van de vouwfiets gebruik zou maken? Ik stel immers vast dat jij in je vergelijking auto – openbaar vervoer nooit het mogelijke gebruik van (vouw)fietsen, brommers, … meeneemt in het voor en na-transport. Dat is mijn inziens intellectueel oneerlijk.

   Like

 5. Dat allemaal gezegd zijnde moeten we natuurlijk volop inzetten op openbaar vervoer en de fiets, want de auto is alom vertegenwoordigd. Maar in onze huidige tijden is daar nog heel veel werk aan. Ik zou graag meer fietspaden zien, een busregeling waar je bijna overal maximaal 5 minuten moet wachten, …
  En ja, dat kan wel degelijk, want bijvoorbeeld in Turkije rijdt op heel wat plekken elke 5 minuten een “dolmus” voorbij waar je voor een habbekrats kunt mee meerijden.

  Like

  1. Het probleem in Vlaanderen en zeker in veel Vlaamse steden is niet zozeer het gebrek aan fietspaden, wel de kwaliteit van de fietsinfrastructuur (waaronder de fietspaden).

   Natuurlijk zijn er locaties waar er nog fietspaden dienen aangelegd te worden waar die nog niet zijn, maar het gebrek aan fietspaden is eerder een beperkt probleem in vergelijking met de gebrekkige kwaliteit van de fietspaden die er zijn.

   Like

   1. Het is blijkbaar tijd om eens af te zakken naar onze regio. Hier zijn zelfs voetpaden die op een muur eindigen en waar je gewoon als voetganger de straat wordt op gedwongen. Problemen met openbaar vervoer, fietsen, fietspaden etc zijn complex, omdat ze gebonden zijn aan de regio waar je woont. En in onze “agrarische” gemeente is zowel openbaar vervoer alsook fietsinfrastructuur nog ver achter. Zoals ik al eerder vertelde kan je Gent of een andere grotere stad niet veralgemenen voor heel het land, want er zijn nog heel veel gemeenten die ver afgelegen zijn. En niet iedereen die daar woont kan ook onder de klokkentoren werken. Dat kan, op voorwaarde dat we heel wat dingen afschaffen of verhuizen naar kleinere gemeenten. En wat krijgen we dan? Meer industriezones die meer verdeeld zijn. (Tenzij we industrie willen afschaffen, maar daar ben ik zeker geen voorstander van).

    Like

 6. dag Steven om even terug te komen op je ijskast.heb het al paar dagen super druk gehad maar wel al veel kunnen nadenken.

  je zou een zonnepaneel van 80 watt kunnen plaatsen op je dak.dit omzetten naar 12 volt en een koelkast gebruiken die normaal in voertuigen gebruikt wordt.

  zo heb je koeling als de zon schijnt.mss moet je even met je collega over spreken en dit even testen of het gaat lukken.

  ik heb denk wel iets liggen om dit te testen

  groetjes en succes

  Like

 7. Het lijkt me wel een uitdaging zonder koelkast. In de zomer vaker boodschappen doen en alles snel opmaken. Moet je natuurlijk wel tijd voor hebben. In de winter lijken me nauwelijks problemen op een balkon of in een schuurtje. Behalve als het vriest, maar dan mogelijk een deken over de spullen of in een koelbox zonder elementen.

  Beter openbaar vervoer zou een heel goed idee zijn.
  Voor mezelf zou dat nog wel nadelen hebben. Mijn gezondheid is niet zo goed en heb daardoor heel erg weinig energie. Ik rijd zelf geen auto, maar zit dus wel af en toe op de passagierstoel. Ik neem meest de fiets en heb het geluk dicht bij het centrum van onze woonplaats te wonen.

  Like

 8. Toen ik de aankondiging van de kringloopwinkel ontdekt, was ik zo blij dat ik het meteen naar een vriendin smste. Een kringloopwinkel pal achter de bushalte waar ik op en af de bus of tram stap wanneer ik naar school ga!
  En nu was ik het dankzij de examens al vergeten, maar na het examen van dinsdag… ik kijk er naar uit!

  Mijn vader ging eerst ook jarenlang met de auto naar Antwerpen, maar drie jaar voor hij op pensioen ging, heeft hij zich een abonnement aangeschaft en hij had spijt dat hij dat niet eerder gedaan heeft!

  Like

 9. Dat filmpje is geniaal :). En herkenbare ergernissen, het is wel wat anders, want ik krijg geen boetes, maar ik voel me wel zelden veilig op de fiets :(. Waar ik woon rijd je meestal naast voorbijzoevende auto’s en bussen, dus moet ik die in de gaten houden, aan de andere kant van het fietspad staan geparkeerde auto’s die te pas en te onpas uitrijden of hen portier openslaan. Het is door de smalheid van het fietspad ook onmogelijk om iemand voorbij te rijden, dus ben ik verplicht aan het tempo van mijn voorganger te rijden. En er zijn zeker regelmatig werken die je dan verplichten op de gevaarlijke rijbaan te fietsen.

  Like

 10. Net het filmpje gezien. Gelukkig woon ik in een plaats met goede fietsvoorzieningen. Goede fietspaden en paralelwegen naast drukkere wegen.

  Like

 11. Filmpje toont ook aan dat fietsers door veel beleidsmakers, ontwerpers en handhavers beschouwd worden als “obstakels”. Ze rijden in de weg van de auto, nog steeds de heilige koe van onze westerse maatschappij.
  Fietsers hinderen het verkeer niet, ze zijn het verkeer!

  Openbaar vervoer in combinatie met een vouwfiets is voor mij en mijn vrouw de ideale combinatie. En blijkbaar komen steeds meer mensen tot die conclusie. Gisteren had ik een latere trein dan gewoonlijk, en toen ik in Gent afstapte stonden er naast mijn plooifiets nog 3 andere plooifietsen “geparkeerd” in de opstapzone, en was er nog één te zien verder in het pasagierscompartiment. Toen ik 4 jaar geleden begon met mijn plooifiets kwam ik zelden een andere plooifiets tegen op de trein.

  Maar natuurlijk is er nog werk aan de winkel om het openbaar vervoer verder uit te bouwen. Onze beleidsmakers hebben nog niet begrepen dat redeneringen als “die verbinding is verlieslatend” taboe zijn als je een behoorlijk openbaar vervoer wilt opzetten. In andere landen zijn mooie voorbeelden te vinden van hoe het wel kan. En ook in Vlaanderen is de dienstverlening beter in de ene streek dan in de andere streek.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s