economische duurzaamheid?


Vandaag zal ik net als gisteren weer de zonne-oven kunnen koken. Dat zijn natuurlijk de voordelen van het mooie weer (naast het feite dat mijn zonnepaneeltje het ook goed doet).

Ik heb opnieuw met enige verbazing naar het nieuws geluisterd deze morgen. Neem nu de horeca, een paar jaar geleden was er een verlaging van de BTW afgesproken, in ruil daarvoor gingen restaurants en café’s ervoor zorgen dat het zwartwerk afneemt en waren ze akkoord om daarvoor een nieuw systeem van kassa’s in te voeren vanaf 2013. Ondertussen is duidelijk dat het zwartwerk niet verminderd is en dreigt de Horeca het invoeren van de kassa’s juridisch aan te vechten. Want zeggen ze: zonder zwartwerk gaat 1 op 3 zaken failliet! Of anders gezegd, volgens de eigen federatie zijn een derde van de horeca-zaken fraudeurs.

Je zou natuurlijk kunnen suggereren dat ze het zelfde softwarebedrijf onder de arm nemen als de apothekers. Daar zijn er blijkbaar 1 300 zaken die een bepaalde software gebruiken die geprogrammeerd is om te frauderen! En toch is de verontwaardiging  die je hierover klein bier (let op de woordspeling) in vergelijking met de storm van protest tegen pakweg de actievoerders in Wetteren. Nog een recent nieuwsje, in een fraude zaak van 400 miljoenen euro (KBC-Lux) gaan de fraudeurs vrijuit wegens het te lang aanslepen van het proces en procedurefouten. Zelfs al is de fraude duidelijk aangetoond, volgend de advocaten is eindelijk ‘gerechtigheid geschied’.

Dat is dus een kant van het verhaal. Bijna iedereen vindt het normaal om waar het kan belasting te ontduiken, fraude te plegen en zo middelen waar de overheid recht op heeft te ontvreemden.

De andere kant is dat iedereen het blijkbaar ook normaal vindt dat de overheid financieel moet tussen komen om de banken te redden, om de komkommerboeren te vergoeden, om meer te investeren in wegen, om brandstof en energie te subsidiëren, om de schade te betalen als het te droog is of te nat is, om gratis openbaar vervoer te voorzien, om onderwijs en gezondheidszorg te voorzien, om de belastingen te verlagen, om de schade van milieurampen te betalen enzovoort.

En het grappige (nuja) is dat de mensen die de staat zo veel mogelijk willen afzetten nogal eens dezelfden zijn die zo veel verwachten van de staat. Een klein kind ziet in dat dit niet logisch is, en ook niet vol te houden. Voor mij een zoveelste teken aan de wand dat we economisch model waar we voor gekozen hebben niet duurzaam is en op zijn laatste benen loopt…

4 reacties op ‘economische duurzaamheid?

 1. GodelieveTT

  Het leven zoals we nu doen, met enige toekomst-beeld van economische groei kan niet. Anders inrichten? #hoopvol
  Hoopvol omdat we geen tijd meer hebben voor cynisme …. Zelf op journaal veel aandacht over de waterschaarste nu in Europa.

  Like

 2. Ik kijk en luister met evenveel verbazing (maar ook met een portie ergernis) naar zulke nieuwsberichten.

  “Want zeggen ze: zonder zwartwerk gaat 1 op 3 zaken failliet! Of anders gezegd, volgens de eigen federatie zijn een derde van de horeca-zaken fraudeurs.”

  Toch even corrigeren. Wat ze zeggen is dat minimum 1 op drie zaken fraude ‘moet’ plegen om niet failliet te gaan. Hoewel ze het niet met zoveel woorden zeggen (het kan immers ook zijn dat veel zaken inderdaad failliet gaan omdat ze weigeren te frauderen – maar dat lijkt me onwaarschijnlijk) suggereren ze daarmee dat minimum 1/3 van de zaken (die niet failliet gaan) frauderen. Ze zeggen niets over de resterende 2/3, maar beweren zeker niet dat deze niet frauderen.

  Like

 3. Renaat, er zijn horecabedrijven die niet frauderen, die weigeren te frauderen en die mogelijks mede daardoor failliet kunnen gaan.
  Als coöperatieve is het voor ons heel belangrijk om duurzaam te werken in al de dimensies én binnen de wet. Maar de wet moet het ons ook mogelijk maken om binnen de wet te werken. In plaats van te ‘foefelen’ , vragen wij de wetgever om samen een werkbare oplossing te zoeken. Want het schoentje wringt nog ergens anders: wetgever, controleur en horeca mensen gedragen zich a priori als elkaars vijand, ook daar waar het nergens voor nodig is. Menig ambtenaar heeft een grote vooringenomenheid waarmee hij of zij de zaken benaderd. Bovendien is ‘de regels toepassen’ zeker niet hetzelfde als ‘meewerken aan het behalen van een beleidsdoel’. Heel wat regels zijn minder effectief in het bestrijden van ongewenste fenomenen dan vorming, begeleiding én dan controle. Er is vooral een tekort aan competenties, kennis en vaardigheden (en ethiek) in de horeca, maar zeker niet in de horeca alleen.. Dus lang leve de ecologische economie, wel een economie dus, waar we niet vies van moeten zijn maar er juist aan meewerken. Wie mee wil doen, stuur maar een mail naar Steven of Lucie…

  Like

 4. @ Lucie,

  ik ben zeker niet tegen het zoeken naar werkzame oplossingen en regels voor iedereen. Ik wil ook best geloven dat er voor een deel van de horeca die met hard werk een eerlijke boterham proberen te verdienen het erg moeilijk heeft door allerhande regels en wetten.

  Maar de verontwaardigde reactie van een deel van de horeca (of de ‘vertegenwoordigers’ van deze horeca) op het invoeren van een systeem dat fraude onmogelijk maakt blijf ik bijzonder vinden. De leefbaarheid van de horeca mag niet afhangen van de (on)mogelijkheid om te frauderen en elk vorm van bewuste belastingsontduiking (ook in de horeca) mag wat mij betreft bestreden worden. Ik kan zo’n kassasysteem dus alleen maar toejuichen, maar het mag natuurlijk gepaard gaan met het nemen van andere maatregelen om de horeca levensvatbaar te houden.

  Wie heeft er immers voordeel bij het openhouden van de mogelijkheid om een deel in het zwart te verkopen? In ieder geval niet de horecauitbater die probeert op een eerlijke en legale manier zijn/haar kost te verdienen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s