ongewenstHeb je ook zo’n sticker op de brievenbus om ongewenst drukwerk te vermijden? Tja, ik ook , maar helpt die altijd?

Hier in Gent niet echt, zo merk ik dat er de laatste tijd meer en meer ongevraagd drukwerk in de bus komt. Vooral de pizzeria’s doen het goed, maar ook banken, beenhouwerijen en anderen vinden het nodig om de stickers niet te respecteren.

In Gent is er echter een reglement dat zegt dat bedrijven die toch ongewenst drukwerk in de bus doen daarvoor beboet kunnen worden. Als er drie klachten binnenkomen van burgers krijgen de bedrijven een klacht boete van 60 euro. Sinds de invoering van de maatregel (december 2008) zijn er 20 boetes uitgeschreven.  Niet echt indrukwekkend want ik ben een van die mensen die zeer regelmatig een mail stuurt naar de milieudienst met details over het ongewenste drukwerk.

Ik vermoed dat die 60 euro die zo’n bedrijven soms eens moeten betalen gewoon niet opweegt tegen de verwachte opbrengsten van zo’n mailing. En dat de stad Gent een reglement heeft om deze praktijken te beteugelen is een goede zaak, maar als er nauwelijks boetes worden uitgeschreven, en deze boetes belachelijk laag zijn dan helpt dit niet veel.

Ik stel voor dat Gentenaars die de overvloed aan ongewenste reclame dit systematisch doorgeven aan: milieutoezicht@gent.be. Met vermelding van datum en VU van het ongewenst drukwerk (en indien mogelijk ook een scan). Als er niks aan gebeurt en ook de stad niet strenger gaat optreden kunnen we misschien een actie ‘ongewenste pizza’s bestellen ‘ opstarten…

Lees meer in dit artikel van De Gentenaar.

7 reacties op ‘ongewenst

 1. Bedankt Steven voor de tip – ik merk idd. dat er de laatste tijd geen respect meer is voor onze sticker, maar wist niet goed tot wie mij te richten…
  Bij deze reeds de eerste mail verstuurd…

  Like

 2. In Antwerpen hebben we hetzelfde probleem: stickers helpen niet! Ik bel tegenwoordig om vriendelijk te vragen om die dingen niet meer in mijn bus te proppen en soms helpt dat een heel klein beetje (of heb ik het idee dat het even geholpen heeft). Maar misschien kan ik eens naar onze stadsombudsvrouw stappen om inderdaad eens na te vragen of er geen strenger systeem kan gevonden worden…

  Like

 3. Van de meeste van die mensen die ik bij ons reklame zie bussen vraag ik mij af of ze wel kunnen lezen en schrijven (laat staan in het Nederlands). Ik durf zelfs betwijfelen of hun loon aan de wettelijke vereisten voldoet. Misschien een voorbode van wat er met de post te gebeuren staat ?

  Like

 4. Heel goed natuurlijk dat dit probleem wat al heel lang bestaat aangepakt wordt.
  Ik denk wel dat het ongewenst bestellen van pizza’s ruikt naar de oplossing van het leeg laten lopen van de banden van SUV’s. Bij beide ontstaat schade aan ‘de anderen’. Wat veel beter zal zijn, is open en neutraal langs gaan bij de betreffende pizzeria’s e.a.bedrijven met een paar mensen met een vriendelijk, beleefd verhaaal en verzoek, een camera mee misschien. zodat ze denken dat het van de tv is of zo. Als je wil dat ze vriendelijk doen, doe dan ook vriendelijk. Er is geen andere manier.

  Verder proef ik bij de reactie van TA iets racistisch. Alle jongere allochtonen kunnen lezen. Aub niet doen gewoon. Wat wel het geval is, is dat ze niet respecteren of dat hun baas van misschien buitenlandse afkomst het niet gewens is om de stickers te respecteren.

  Laten we onszelf niet verlagen. Neem de moed om te kijken wat er werkelijk aan de hand is, dan is er altijd een oplossing met respect voor beide.
  John Lennon zei al: if there violence you can count me out. We willen ons verenigen, omdat de enige manier is. Het feit is dat we samen zijn, ook de allochtonen en de mensen die een grote voetafdruk hebben. Geen materieel en geen geestelijk geweld dus.
  Hoe zou jij aangesproken willen worden? Ok, spreek de ander dan ook zo aan, in contact.
  Groetjes, Arnold.

  Like

  1. Beste Arnold,

   Het spijt me, maar ik moet u terechtwijzen : dit is geen racistische uitlating, integendeel : dit is een terechte bekommernis. Het analfabetisme bij (economische) vluchtelingen is erg groot en het maakt van hen een nog gemakkelijker slachtoffer voor economische uitbuiting. En het gaat hier niet om jongeren maar om mensen van middelbare leeftijd. Verlaag u, kom uit de ivoren toren en spreek met die mensen : uw ogen zullen opengaan. En nee, deze mensen zijn niet bezig met hun voetafdruk, maar met overleven van dag tot dag.

   Like

 5. Bedankt voor de tip! Ook ik heb last van een pizzeria om de hoek die mij tot tweemaal per week toe zo’n 6 a 7 flyers bezorgt, desondanks de duidelijke sticker. Het is wreed erg om te zien hoe ze denken dat dat niet op hen slaat. Mijn eerste mail is zonet de bus uit gegaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s