Fost-plus of fost-min


Veel schoon volk gisteren op de presentatie van de jaarresultaten van Fost Plus. Dat ik – wellicht als enige met tweedehandskleren – ook was uitgenodigd had ik te danken aan het feit dat ik vorig jaar meegewerkt heb aan een bevraging. Daarbij werden een dertigtal ‘opninieleiders’ geïnterviewd over hun standpunten over verpakking. Ik kwam eerlijk gezegd ook om eens naar Bert Kruismans te luisteren die op ludieke wijze het geheel zou opluisteren. Misschien kon ik daar nog  wat inspiratie halen voor mijn eigen show.

Van mijn mening over verpakking is echter niks terug te vinden in het jaarverlag of in de presentaties. Voor de duidelijkheid, Fost plus is een vzw opgericht door de producenten van verpakking vanuit het standpunt van ‘producentenverantwoordelijkheid’. Zij die de verpakking op de markt brengen zijn ook verantwoordelijk voor het ophalen en recylceren van de verpakking.

Vanuit dit standpunt is dit zeker een succesverhaal. In Europa is België de beste leerling in de klas, waarbij  91,5% van alle verpakkingen die in ons land op de markt komen worden gerecycleerd. Daar kunnen we niks op tegen hebben.

Wat me wel opviel in de tussenkomsten van de sprekers (en in het jaarverslag) was het duidelijk afwijzen van alle systemen van retourverpakking en statiegeld. Dit zou te complex zijn en tenslotte worden de wegwerpverpakkingen nu toch goed gerecycleerd. Daarom dat in het verhaal van Fost Plus nauwelijks aandacht is voor acties rond preventie en verminderen van de totale hoeveelheden afval.  (in 2010 755 000 ton huishoudelijke verpakkingen).

Aangezien het recycleren een winstgevende bedrijfstak is geworden lijkt het er op dat het eigenlijk beter is dat we meer verpakkingsmateriaal gebruiken. Dit is goed voor de verkopers van de verpakkingen én goed voor de recyclageindustrie. Dat Fost Plus als vzw daarbij nog eens mooie winsten maakt is ook meegenomen.

Dus vooral lachende gezichten bij de receptie. Het lijkt er op dat de het vroegere protest van onder andere NGO’s tegen overbodige verpakkingen voorbij is. Iedereen roept om om netjes te sorteren en de groeiende hoeveelheid afval is meteen een kans om zaken te doen.

Ik had er zelf toch een dubbel gevoel bij. Het besef dat grondstoffen schaars zijn, dat het recycleren ook energie en transport kost dat onze hyperconsumptie niet duurzaam is, is duidelijk niet doorgedrongen in deze selecte club. En trouwens, Bert Kruismans was vooral vol lof over Fost Plus en zijn grapjes waren ook niet zo bijzonder. ‘het goede aan de opwarming van de aarde is dat de zee aan Aalst komt te liggen en de files dus korter zullen worden’. Zo ken ik er ook nog een paar…

4 reacties op ‘Fost-plus of fost-min

 1. En ben vanaf de start van Fost+ al zeer sceptisch over hun goede bedoelingen. Volgens mij zijn ze enkel opgericht om de terugnameplicht voor verpakkingsafval, die in het afvalstoffendecreet staat, te omzeilen. En om dat zo efficient mogelijk (lees, ’t mag zeker niet teveel kosten of te lastig zijn) te werken, proberen ze zoveel mogelijk “lastige” verpakkingen te weren.
  Ik durf wedden dat ze hun recyclagepercentages berekenen ten opzichte van de ingezamelde verpakkingen, niet ten opzichte van de verpakkingen die verkocht zijn.

  En dan maar youghourtpotjes en dergelijke weren uit hun blauwe zakken. Dan is het gemakkelijk hé.

  Van mij krijgt Fost+ een grote buis, al meer dan 20 jaar lang!

  Like

 2. Hallo Low Impact Man,
  Via een (blog)vriendin kwam ik op jouw site terecht. Fijn dat je hierover schrijft als bekende blogger en dat je hier de aandacht op vestigt.

  Recycling is bij ook het laatste op mijn to-do lijst (liever refuse, reduce, re-use).

  Groetjes,
  Julia

  Like

 3. Ik heb ook nooit veel vertrouwen gehad in het Fost-Plus systeem. De vraag rijst trouwens ook wat die 91,50 % juist inhoudt. Zelf al gaat het om 91.50 % van het verpakkingsmateriaal dat in België op de markt komt (wat mij heel erg zou verbazen), dan acht ik de kans nog groot dat dit de het percentage is dat gescheiden wordt opgehaald, niet het percentage dat werkelijk gerecycleerd wordt.
  Of verstaat men onder recyclage ook verbranding met warmtewinning?
  En hoeveel % van de recyclage is downcycling, wat eigenlijk een vertraagde manier van storten is?

  Dat retourverpakkingen en statiegeld te gecompliceerd zou zijn gaat misschien wel op voor bepaalde verpakkingsproducten, maar zeker niet voor b.v drankverpakkingen. Daar wordt dat systeem immers al toegepast, in Nederland zelf voor kunststof flessen. Ook voor b.v batterijen zou een statiegeldsysteem perfect mogelijk zijn.

  Overigens mag men in Vlaanderen – voor zover ik weet – nergens ‘zacht plastiek’ bij de PMD werpen, wat in Nederland op sommige locaties wel mag.

  En waarom wordt er niet veel meer gebruik gemaakt van biologisch afbreekbare verpakking?

  Ik erger mij sowieso aan al dat onnodig gebruik van niet recycleerbaar plastiek en piepschuim als verpakkingsmateriaal terwijl in bijna 100% van de gevallen hetzelfde resultaat kan bereikt worden met karton, biologisch afbreekbaar plastiek, ‘popcorn’ i.p.v piepschuimbolletjes, …

  Like

  1. Een goeie 20 jaar geleden heb ik een vertegenwoordiger van Fost-plus geweten op een uiteenzetting bij de Gentse milieuspecialisten (vereniging van oud-studenten van richting milieuwetenschappen). Fost+ moest dan nog van start gaan met zijn werkzaamheden.

   Hij pleitte ervoor om verbranding met energierecuperatie gelijk te stellen aan recyclage. Alle aanwezigen (behalve hemzelf natuurlijk) waren ermee oneens. Op zijn vraag wat het verschil tussen beide was moesten we wel even denken hoe het moest uitgelegd worden. Infeite is het een kwestie van (behoud van) Entropie. Plastic bijvoorbeeld heeft bepaalde eigenschappen die te wijten zijn aan de juiste aaneenschakeling van verschillende moleculen. Als je recycleerd behou je die ordening en ook die eigenschappen (toch zoveel mogelijk). Als je verbrand recupereer je wel een deel van de energie die in die stof zit, maar niet die orde. Het zou een veelvoud van die energie kosten om uitgaande van de verbrandingsstoffen opnieuw plastic te maken.

   Ik weet niet of ze het begrepen hebben. Had de indruk dat ze het niet wilden begrijpen.
   Toen had ik wel al begrepen wat de doelstelling van Fost+ was.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s