laat je stem horen


Ik ben er niet helemaal zeker van dat er echt rekening mee zal gehouden worden, maar er is nu een kans op je stem te laten horen in verband met het mobiliteitsdebat. De Vlaamse overheid heeft namelijk een plan klaar om de mobiliteit aan te pakken. Het plan zelf bevat zeker een aantal goede uitgangspunten, maar het voorwoord van Hilde Crevits maakt de contouren duidelijk.

Iedereen wil zich graag vlot en veilig kunnen verplaatsen – om te werken, te leren, te winkelen, van cultuur te proeven, enzovoort. Tegelijk wil Vlaanderen de Europese draaischijf voor logistiek en transport blijven. Dat is nodig om onze welvaart te vrijwaren.’ Daar zitten toch een paar interessante vooronderstellingen in veborgen.

Zo is ‘draaischijf zijn voor logistiek en transport’ blijkbaar noodzakelijk voor onze welvaart. Tiens, tiens, dit is helemaal in tegenspraak met de visie van economen en verkeersdeskundigen.  Ten eerste levert logistiek weinig banen (en inkomsten) op, ten tweede is overduidelijk dat toename van verkeer vooral negatieve effecten heeft op gezondheid en welzijn.

De eerste zin van de minister is ook veelzeggend. De individuele vrijheid om ons vlot en veilig te kunnen verplaatsen is blijkbaar belangrijker dan de mogelijke milieu-impact van deze vrijheid. Dat we hiermee schaarse bronnen uitputten en de opwarming van de aarde versterken is in deze inleiding alvast geen punt.

Daarom vrees ik al een beetje dat de hele consultatie weinig gevolgen zal hebben. We mogen een enquête invullen, maar de vraag of we het eens zijn met de uitgangspunten is niet opgenomen. Nu, ik heb de lijst ingevuld, en vooral duidelijk gemaakt dat er een lange termijn visie nodig is. Dus misschien moet je ook even de moeite doen om de lijst in te vullen.

Wie zijn zegje wil doen kan ook terecht op een van de infoavonden. Stel dat daar elke keer tientallen mensen zijn die het sprookje van logistiek centrum duidelijk geen zinnig plan is…. zou de minister daar oren naar hebben. Of past dit niet in onze vorm van democratie?

9 reacties op ‘laat je stem horen

 1. Ik zal mijn uiterste best doen om erbij te zijn op de info-avond in Gent. Het gaat om grote budgetten publiek geld, en het is nodig dat dit geld – ons geld – gebruikt wordt om ook de milieuproblematiek aan te pakken – en niet het probleem nog nijpender te maken, zoals vroeger zo vaak is gebeurd…

  Like

 2. Heb het gisteren ook ingevuld, pakt wel even tijd, maar voor mij toch de moeite.
  Ik denk dan:
  Als er voldoende mensen met mijn visie deze enquete invullen, dan zal het toch een zekere impact hebben op de resultaten. Als we het niet invullen kunnen ze zich op deze enquete beroepen om te zeggen dat mensen het niet belangrijk vinden en het opzij schuiven.

  DOEN!

  Like

 3. Deze 2 geposte reacties overtuigen me om de tijd te nemen en het in te vullen. Ik geef toe, anders zou ik het niet gedaan hebben…..

  (vaak denk ik: laat een ander het maar doen, maar jullie hebben zo gelijk!)

  Like

 4. Uiteindelijk duurde het niet zolang. Het positieve was dat er voldoende ruimte was om te typen hoe je zelf het mobiliteitsplan wil zien veranderen.
  Laten we hopen dat er nog meer mensen aangemoedigd worden om het in te vullen.

  Like

 5. Was België na Letland niet kandidaat nummer twee om door het Europese gerechtshof… Ik heb echt het gevoel dat we hier een decennium te laat mee starten, en hou er absoluut niet van dat Vlaanderen ons moet verkocht worden als ‘slimme draaischijf’. ’t Is zelf een beetje een belediging: Alsof we niet meer kunnen dan dat.

  Like

 6. Ik had de bevraging gisteren reeds ingevuld maar hoop ook dat het vooral mensen zijn die ‘verder kijken dan hun kofferbak lang is’ deze bevraging invullen. Want er zijn spijtig genoeg nog steeds veel mensen die van mening zijn dat autogebruik een absolute vrijheid is waar niet aan geraakt moet worden en dat men met de auto altijd en overal moet kunnen rijden.

  Like

  1. Dus hoe meer normale mensen – zoals de lezers van deze blog – die enquête invullen, hoe minder de autoroep gehoord zal worden.

   Like

 7. Aangemoedigd door deze website heb ik de vragenlijst ook ingevuld … het duurde echt niet langer dan een kwartiertje.
  Vinden jullie een combi dag-, week-, maand- of, jaarticket op het hele net van bus, trein, tram en metro een goed idee?
  Dat zou de boel toch veel vergemakkelijken, niet?

  Like

  1. @martine: Dat is inderdaad wel een goed idee!

   Ik heb vooral de Park and Ride parkings in Gent aangeklaagd. Die werken gewoon niet goed en die liggen te ver buiten het centrum. Was er nu es één aan Gent Dampoort of aan Gent-sint Pieters.
   Aan de P+R is het altijd ook zo griezelig vind ik allesbehalve uitnodigend om je auto achter te laten.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s