water voor later


Wie denkt dat de problemen rond olie en elektriciteit best wel zullen meevallen heb ik hier nog een leuke: water.  Bekijk misschien eerst even dit stukje uit Terzake van 6 minuten over het water probleem in ons land (en vooral in Vlaanderen)
We dreigen dus niet enkel in de problemen te komen voor energie, maar ook wat water betreft doen we het stukken slechter dan onze buurlanden. Het lijkt misschien onwaarschijnlijk maar de kans is reëel dat we hier met tekorten te maken krijgen.
Op het einde van de reportage wordt even verwezen naar de gesprekken tussen gasbedrijf Fluxys en de golfstaat Qatar over het transport van Belgisch zoet water. Nu komen de tankers vloeibaar gas leveren in Zeebrugge, maar die varen steeds leeg terug. Daarom wordt er nu onderzocht of in diezelfde tankers geen zoet Belgisch water getransporteerd kan worden. Hiervoor zouden er al plannen zijn om een vijfde reservoir voor het water te bouwen naast de bestaande gasreservoirs in de Zeebrugse haven.

Ter info, de voorzitter van Fluxus is Daniël Termont, de populaire burgemeester van Gent.  Beetje vreemd om te zien dat een socialist op die manier de privatisering van water gaat stimuleren. Want het watertekort in Qatar heeft onder andere te maken met megalomane projecten, irrigatie van golfterreinen enja binnenkort ook het Wereldkampioenschap voetbal.  Hij staat hiermee op één lijn met Kris -wat- we- zelf- doen- doen- we- beter – Peeters die hierover een voorakkoord heeft getekend tijdens een handelsmissie. (Toen is hij ook eens een kijkje gaan nemen naar de ronde van Qatar)

Even samenvatten: terwijl specialisten erop wijzen dat Vlaanderen slecht scoort wat betreft waterbeschikbaarheid zijn er nu plannen om water uit te voeren naar een verspillende oliestaat. Wat een vreemd land toch. Er is te veel fijn stof en men kiest er voor om zoveel mogelijk in te zetten op meer verkeer, er dreigt water tekort en men wil water uitvoeren. Trouwens om het waterprobleem te begrijpen is het goed om eens onze watervoetafdruk te bekijken.  Daaruit blijkt dat we heel veel water gebruiken dat eigenlijk anderen toekomt.

Ik ben dan helemaal akkoord met de reactie van Dirk op het stukje over olie. We moeten ons niet afkeren van de politiek maar op de voet volgen wat deze dames en heren uitvoeren. We moeten van ons recht als burger gebruik maken om politici te kiezen die de problemen aanpakken in plaats van ze erger te maken. Een mens zou nog gaan hopen dat we snel weer naar de stembus mogen…

10 reacties op ‘water voor later

 1. Ik heb me ook behoorlijk dik zitten maken. Ik begrijp er niks meer van. Welke politici zullen hier eens hun nek voor durven uitsteken? Ze krijgen gegarandeerd mijn stem. Ook in de landbouw kunnen initiatieven genomen worden om gewassen te kweken die minder water vragen en dan is het gewoon aan ons om tevreden te zijn met de soorten die gekweekt worden. We zijn zo ongelofelijk verwend en we zullen allemaal inspanningen moeten doen om dit probleem aan te pakken.

  Like

 2. Ann, dat we verwend zijn : daar ben ik het ongelooflijk mee eens….en het valt me ook op dat er meer en meer mensen reageren als verwende kinderen( = consumenten), die op de grenzen van hun ouders(=Aarde) stoten. Vooral met aardolie en benzine prijzen : ” Wij willen WEL blijven rijden, wij willen wél blijven consumeren, wij willen…..wij willen….” zelfs als het niet meer mogelijk is. Als je de reacties zo bekijkt worden ze soms zelfs lachwekkend….

  Like

  1. lachen wel als een boer met kiespijn!
   We kunnen onze verantwoordelijkheid nemen, het is ook leuk om zorgvuldige te leven en te kiezen.

   Genoeg is méér dan veel !
   Zelfs beter dan teveel! 😉

   Mooi hier in de vastenperiode aan te mogen denken en dankbaar te mogen zijn, voor wat er is, wat moeder aarde ons schenkt

   Like

  1. En als het uit Walonie komt, dan moeten we ons geen zorgen maken???

   De kern van het probleem is dat er aan de beschikbaarheid van (schoon) water een eind zou kunnen komen. Ook in Walonie.

   En de commercialisering van “water” is in dat perspectief geen goede zaak. Enkel wie er nog voor kan betalen heeft dan nog recht op water. En dan ook zoveel als hij of zij kan betalen. Maakt niet uit of je er soep mee kookt, of je auto mee wast, of je zwembad mee vult. Beetje decadent als je het zo bekijkt!

   Like

   1. Chemiereus BASF in de Antwerpse haven haalt vanaf 1 januari 2011 95 procent van zijn industriewater bij een Nederlandse leverancier. Evides Industriewater zal BASF industriewater leveren via een bestaande pijpleiding. Daardoor moet het chemiebedrijf niet langer beroep doen op drinkwater voor productie en wordt het grondwater uit de Kalmthoutse Heide ontzien.
    De chemievestiging verbruikt ongeveer 1.000 m3 water per uur: vergelijkbaar met het waterverbruik van een stad als Antwerpen

    Nederland is dat land rechts op de grafiek, producent van goedkoop commercieel water (goedkoper dan de leveranciers in Vlaanderen).

    Like

 3. Een oude man (78)werd deze week aan de pomp gevraagd wat hij vond van die hoge prijs en hij zei iets in de trant van: “Dat hij blijft rijden zolang hij kan want binnenkort ligt hij toch in de put!” Dat vind ik erg dat mensen zich totaal niets aantrekken van diegenen die na hun komen…

  Like

  1. Tegen dat we die oude man kunnen overtuigen dat hij verkeerd bezig is, ligt hij toch al in de put!

   Geen energie aan verspillen. We moeten vooruit, in de goede richting. En we moeten vooral de jeugd meekrijgen, die zullen de toekomst bepalen.

   Like

 4. Lieve mensen, vandaag een twee uur durend interview gehad voor de krant. Nu ben ik benieuwd wat het eindresultaat zal zijn.
  Mijn intentie was de hoop uitdragen, dat ‘ut’ kan!
  Kijk eens naar deze mooie site, van Transition Town Tilburg, Irma Lamers.
  http://tilburg.transitiontowns.nl/begrippen

  Als het artikel gepubliceerd is, laat ik jullie weten of -een en ander uit de context is gehaald – 😉

  Met de journalist nog gesproken over de mogelijk-heid dat journalisten ook een educatieve rol mogen vervullen in dit transitie proces. Ipv alleen wijzen op misstanden, of ontkennen van de misstanden en uitvergroten van non issues….

  Wij hebben het hier in NL nog steeds over hoofddoekjes, zelfs prime time television ;-(

  Moedig voorwaarts!
  Want terug gaan we niet.

  Hoop haal onbereikbare doelen dichtbij!
  heb je zin om wat medestanders te ontmoeten, schroom niet en kom op de Landelijke Genoegdag 20 maart 2011. Onze Low Impact Man geeft daar zijn Eco-show. U bent gewaarschuwd.

  Like

 5. Het is dan ook geen kwestie van gelijk hebben, maar van gelijk krijgen. En je krijgt mensen niet mee door hen frontaal aan te vallen in hun gewoontes en waarden waar ze een heel leven in geloven… Het zal toch ‘slimmer’ moeten… En daarvoor zijn meer middelen nodig en slimmere technieken. De democratie is maar zo sterk als de zwaktste schakel, namelijk die burgers die zich laten ‘kopen’ door de belofte van de politieke reclame. In het stemhokje kiezen de meeste mensen vanuit de hoop dat ze met hun keuze een ‘verlieservaring’ kunnen vermijden. En dat verkiezen ze boven een (noodzakelijke) verandering die waarschijnlijk ‘winst’ oplevert. Dat dillemma speelt heel hard in het stemhokje en iedere ‘electoralist’ weet dat. Vandaar de retoriek ‘dat we iets gaan doen aan de prijzen’, namelijk we beloven u ‘zo weinig mogelijk verlies’ te voelen. Maar verliezen, dat doen we! Elke dat verliezen we ecologisch en sociaal kapitaal, in een mate die soms onomkeerbaar is.
  De vraag is: hoe gaan we de bevolking leren om met dat ‘minder’ en dat ‘ verlies’ om te gaan?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s