onverwachte medestanders


Het kan verkeren. Ik krijg op lezingen regelmatig de opmerking dat mijn manier van leven niet goed is voor de economie. Maar wat blijkt nu in de discussie over de hoge brandstofprijzen? Het zijn vooral economen die ervoor pleiten om Low Impact te gaan leven.

Neem nu volgend citaat van Paul De Grauwe, die toch bekend staat als een verdediger van de vrije markt economie. Over de dure olie zegt hij het volgende: “Uiteraard is dit moeilijk voor de mensen, die nu meer moeten betalen. Maar op lange termijn blijven de prijzen sowieso stijgen. Daar moeten we toch aan wennen. Bedrijven en gezinnen moeten hun gedrag aanpassen. Nu is het transport te goedkoop, waardoor je heel wat aberraties krijgt. Zo is het bijvoorbeeld niet te verantwoorden dat wij boontjes uit Kenia eten, en er zijn andere voorbeelden genoeg van zo’n aberraties.”

Vandaag heb ik de Tijd gekocht (ik vind het belangrijk om af en toe eens andere bronnen te raadplegen), en wat lees ik in het editoriaal? Een vlammend pleidooi om de accijnzen op brandstof  NIET te verminderen. Het idee van een aantal politici om de taksen op brandstof te verlagen wordt van de tafel geveegd: “Hogere brandstofprijzen zijn welkom, ze verminderen het aantal verplaatsingen met de auto”. En verder vinden ze het ook ongepast dat een regering (van lopende zaken) de mensen de illusie geeft dat ze impact hebben op de internationale olieprijzen.

In dezelfde krant, een interessant interview met Olivier de Schutter, de VN-voedselrapporteur die drie jaar gewerkt heeft aan een rapport over voedselveiligheid. Daarin stelt hij onomwonden vast dat ‘industriële landbouw volstrekt ongeschikt is om de armoede in het Zuiden te bestrijden’ en dat kleinschalige, ecologische landbouw dé oplossing is voor de voedselproblemen. Hij pleit trouwens ook voor het beperken van agro-brandstoffen en vleesconsumptie. Neem de Schutter en de Grauwe bij elkaar en je krijgt een pleidooi voor kleinschalige, lokale, biologische en vleesarme landbouw.   Met andere woorden: het Low Impact dieet.

Als dit de boodschappen zijn die financiële kranten beginnen te geven, dan zal ik misschien wel eens naar een andere job moeten uitkijken.  Alleen blijft er nog veel werk aan de winkel, heel veel mensen vinden nog steeds dat ze onbeperkt recht hebben op verspillen en vervuilen en vooral, de politieke wereld heeft nog niet echt door wat er aan de hand is. Misschien moet ik maar eens een show uitwerken mét Paul De Grauwe.

 

8 reacties op ‘onverwachte medestanders

 1. ja hé, ik geloof soms ook mijn ogen en oren niet als ik het huidige media-aanbod bekijk : Panorma over elektriciteit en voedselverspilling, olieprijzen die voor velen nog niet hoog genoeg zijn….
  Het dringt eindelijk een beetje door denk ik : op=op.
  Ik word wel een beetje misselijk van mensen die vinden : dat de regering het maar eens snel oplost. Dit is al jàààààren geweten, dit wordt al jààààren gezegd. Nu afkomen met ” wir haben das nicht gewusst ” is wel heel erg. Mensen hebben tijd genoeg gehad om zich aan te passen. En na te denken over hun woonplaats, keuze van woning, isolatiegraad, keuze van auto, …..mensen die niet nagedacht hebben, zullen het nu wel voelen in hun portemonnee. En de regering : die kan er weinig of niks aan doen.

  Like

 2. Economie is ecologie. Onverminderde materiele groei kan niet. Dat is op den duur niet economisch dus.
  Ik ben blij dat dit nieuws er – nu al – is. Nu kunnen we de politici ermee confronteren. Doen!

  Like

 3. Hoi,

  Nogmaals zet ik mijn zeis even aan de kant om in de pen te kruipen.

  2020 komt er aan en op milieu- en klimaatvlak zal er bitter weinig zijn gedaan.

  2050 komt eraan en dan zijn er 9.000.000.000 alles wegvretende sprinkhanen=mensen.
  Reden?
  Armoede en geen onderwijs voor de vrouw.

  Like

 4. In Nederland begrijp ik niet wat de overheid nu wil. We hebben heel hoge accijnzen op brandstof, groene energie wordt niet echt gestimuleerd. De overheid wil gewoon veel geld verdienen aan de burger en de burger mag daarom niet te zelfstandig worden. We wonen op het platteland waar openbaar vervoer slecht is en duur. Verhuizen is een optie, maar de huizenprijzen zijn erg hoog en daar overheen nog 6% belasting. En gaan we verhuizen dan moeten onze uitwonende zoons weer verder reizen.
  Het blijft lastig.
  Wat ons gedrag betreft. Wij eten grotendeels vegan. Ik let niet altijd op waar mijn groente en fruit vandaan komen. Maar als je geen zuivel en vlees eet, hoeft er ook geen soja uit Brazilië te komen. Een moestuintje blijft eerst nog een droom. Gelukkig hebben we een goede bioboerderij in de buurt die aan huis brengt.

  Like

 5. In reacties wordt dikwijls en terecht verantwoordelijkheid geëist van de politici, de overheid, de regeringen,… Om gehoor te krijgen moeten dan wel de juiste politieke partij aan de macht zijn.
  Ik ben er van overtuigd dat we een meerderheid van groene politici nodig hebben om het tij te keren. En dat het niet goed komt met huidige politici en, zoals het er nu uitziet, toekomstige (neo)liberale rechtse partijen.

  Een vereiste is dus dat we stemmen voor de juiste politiek partij die drastische maatregelen durft te nemen. Het is uiteindelijk de bevolking die de partijen kiest. En dus ook het beleid krijgt die het kiest.

  Ik vind het dus ongelooflijk jammer als mensen niet geïnteresseerd zijn in politiek. In plaats van de politiek de rug toe te keren moeten we juist nu met overtuiging kiezen voor groene politici.

  De media hebben een bijzonder grote verantwoordelijkheid in het al dan niet slagen van een groene revolutie. Simpel weg door kort te rapporteren over banale dingen, de groene dingen die er werkelijk die doen uitgebreid aan bod te laten komen en de ‘juiste’ mensen aan het (geschreven) woord te laten.

  Groeten,
  Dirk

  Like

 6. Ook bij ons gebeurt het van onderop!

  In Tilburg zijn wij de ‘Gruun Revolusie’ al gestart!!
  Doe mee!!!

  Wij lopen op Zonne-energie. Ook zetten we samen met Transition Town het duurzame leven op de kaart Rust, Licht, Ruimte.

  http://tilburgz.nl/wp/duurzaamheid/
  You tubeje over de derde Landelijke Genoegdag.
  Genoeg is meer dan veel – is de weg!
  (H)eerlijke wereld.

  http://www.genoeg.nl/nieuws/dieper-bewustzijn-centraal-op-consuminderdag
  dit was vorig jaar, blijft een kadootje om naar te kijken

  zie bijlages
  http://winkel.genoeg.nl/aanmelden_genoegdag/8001.html

  Ook in Nl zetten wij dit O zo belanrije gedachtegoed op de kaart, doe mee?!!

  Like

 7. Steven,

  We wisten al dat je goed bezig bent, en nu begint dat besef door te dringen in bredere zin.
  Goed nieuws dus!

  Uitkijken naar een andere job? Je blijft toch een pionier, en je kunt dat met heel wat achtergrondskennis onderbouwen. Misschien ben jij binnen een jaar of 5 (10?) de eerste professor in de low -impact? 🙂

  Ik ken zo al iemand die op een hogeschool les geeft in duurzaam ontwerpen. Het is dus misschien niet zo heel ver gezocht hé.

  Keep up the good work!
  En wij zullen proberen ons steentje bij te dragen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s