red de democratie


Wie zich afvraagt waarom het politiek systeem tegenwoordig zo mank loopt kan hieronder in elk geval een heldere uitleg zien. In haar ondertussen bekende stijl legt Annie Leonard haarfijn uit hoe in de Verenigde Staten beslissingen worden genomen waarbij de impact van grote bedrijven daarbij steeds van groter belang is. Dit komt onder andere door het feit dat bedrijven onbeperkt geld mogen geven aan politieke kandidaten. Bekijk maar eens wat daar de gevolgen van zijn.

De vraag is dan, in Europa en België is partijfinanciering strikt gereglementeerd en kan het niet dat bedrijven zomaar geld geven aan partijen of kandidaten. Waarom heb ik dan toch ook de indruk dat hier de belangen van grote bedrijven (Electrabel, betoncentrales, chemische industrie, pharmaceutische industrie, industriële landbouw, wapenbedrijven,…) vaak hoger worden ingeschat dat bijvoorbeeld het algemeen belang of de ecologische impact.

Een van de mogelijke redenen is misschien de verwevenheid tussen politiek en economie. Als je even gaat rondkijken welke mandaten onze politici opnemen dan komen bij mij toch wat vragen naar boven. Jean Luc Dehaene (CD&V) bijvoorbeeld die naast 2 betaalde jobs (europarlementslid én burgemeerster) nog verschillende betaalde bestuursmandaten opneemt. Zo wordt hij betaald door Umicore en moet in het Europees parlement mee beslissen over normen voor de chemische industrie. Johan Van de Lanotte (SP.a) is voorzitter van Electrawinds, zijn collega Freya Vanden Bossche is verantwoordelijk voor toekenning van groene stroom certificaten. Geert Versnick (open VLD) is nog zo een voorbeeld. Onder andere voorzitter van Eandis en bestuurder bij Electrabel. Als je door die bedrijven betaald wordt, tja welke belangen ga je dan verdedigen.

Ik heb trouwens redelijk wat moeten zoeken naar deze gegevens. Op de site politics.be zijn de gegevens niet bijgewerkt sinds 2006. Ik weet dat politici deze mandaten bekend moeten maken, maar hoe makkelijk kan je die gegevens als burger te weet komen? En wie doet daar moeite voor?

Dus terwijl er nu een heel gedoe is over scheiding kerk en staat (omwille van een hoofddoek in het parlement) vraag ik me af of we niet eens beter grondig de samenhang politiek-bedrijven zouden onderzoeken… Ik stel anders voor dat bij de volgende verkiezingen op de stembrieven tussen haakjes staat door wie deze politici betaald worden.

5 reacties op ‘red de democratie

 1. Hear! Hear!

  Dat zou nogal iets zijn hé, de sponsors van de politici vermelden. 🙂

  Of realistischer, het CV van alle politici die deelnemen aan de verkiezingen on-line beschikbaar stellen op een centrale verkiezingssite.
  En alle huidige mandaten erbij vermelden, aangeven of ze bezoldigd zijn of niet. Misschien best ook de mandaten van de laatste 2 jaar er ook verplicht bij vermelden. Anders nemen ze 2 of 3 maanden voor de verkiezingen ontslag uit hun functie en nemen ze die na de verkiezingen gewoon terug op.

  Like

 2. ik ben wel te vinden voor alle voorstellen.
  We mogen weten wie we verkiezen hé.
  Ik geloof zelf wél in “de politiek”. Niet in de huidige vorm. Maar ik geloof in een leidinggevende macht in een land die lange-termijn beslissingen neemt die het goede van de inwoners voor ogen heeft. En die wetten opstelt die burgers beschermen. En democratie zoals die nu bestaat schiet tekort : de meeste mensen zijn korte-termijnbeesten. Vandaar dat ik ook absoluut geen voorstander ben van het referendum, in Californië bv heeft dat een ravage aangericht….

  Like

 3. zo een CV zou mensen die enkel door populariteit verkozen worden, maar over geen enkele dossierkennis of degelijke achtergrond beschikken misschien ook door de mand doen vallen 😉

  Like

 4. Sinds een aantal jaar is het verplicht mandaten, bezoldigd of niet, aan te geven. De lijst van 2010 is hier gepubliceerd : http://www.ejustice.just.fgov.be/mopdf/2010/08/13_1.pdf
  (al zijn er politici die de lijst niet indienen)

  Een bijgewerkt overzicht per jaar vind je hier : http://www.cumuleo.be/

  Alleen jammer dat er geen bedragen bij staan.

  Daaruit afleiden dat iemand enkel de bedrijfsbelangen verdedigt, lijkt me nogal simplistisch.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s