dikke truien dag


Vandaag gaat voor de zevende keer de dikke truien dag door. Vooral in scholen (meer dan 1000 scholen doen mee) zijn er allerlei acties opgezet om eens na te denken over onze verwarmingsgewoontes en de gevolgen ervan. Het kan zeker geen kwaad om hier nog eens de aandacht op te vestigen, want in ons land staan we er heel slecht voor als het gaat over de efficiëntie waarmee gebouwen verwarmd worden. Dus leve de creativiteit van de scholen die soms met echte schapen, gigantische breiwerkjes en andere acties de leerlingen zullen sensibiliseren.

Anderzijds moeten we ook beseffen dat er mee nodig zal zijn dan een dikke trui één dag in het jaar. Want als we vooral inzetten om deze ‘kleine’ acties zullen we ook niet meer krijgen dat ‘kleine’ veranderingen. Terwijl we nu op het punt staan dat grote veranderingen nodig zijn.

Misschien moeten we daarom ook eens een ‘draai-de-knop-om’ dag lanceren. En dan gaat het niet echt over de knop van de thermostaat of de wasmachine maar de knop in ons hoofd. Want daar zal uiteindelijk de verandering moeten starten. Bijvoorbeeld door te beseffen hoe afhankelijk we zijn van deze planeet, of door te beseffen dat onze consumptie grote gevolgen heeft voor mensen aan de andere kant van de wereld. Een knop die ervoor zorgt dat we niet meer als gekken achter een materiële invullen van onze behoeften gaan zoeken, maar waardoor we weten dat de echt belangrijke dingen in het leven helemaal geen ecologische impact hoeven te hebben.

Gelukkig kom ik dagelijks mensen tegen die de knop al hebben omgedraaid en met veel minder gelukkig kunnen leven. Wellicht is dat de beste manieren om andere mensen ertoe aan te zetten ook op zoek te gaan naar de eigen knop.

2 reacties op ‘dikke truien dag

 1. Dag Steven,

  Wat dacht je van een kwartiertje ‘bewegingsvrijheid’ tussen 2 stilzittende lessen door…In China worden mensen opgewarmd vooraleer ze de school/fabriek, het bedrijf enz. ingaan.

  Groeten,
  Getekend,

  Bovenstaande Lugubere.

  Like

 2. Hier super leuk item over collega Transition Town Rijen. Volgend jaar gaan we in Tilburg ook weer aan de slag. Het is leuk, je in te zetten voor een mooiere wereld. De lol spat er vanaf in dit filmpje.
  Zo gemakkelijk kunnen we zelf onze stappen zetten….
  Fijn weekend het wordt koud in NL, dus wij snorren onze trui nog op.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s