goede punten?


In de Metro staat vandaag een uitgebreid artikel over het recyclage- en sorteer beleid van de Belgen. Zo blijkt dat een gemiddelde Belg per jaar verantwoordelijk is voor 4,5 ton afval. Jawel dat is 4 500 kilogram ofte 12,3 kilogram per persoon per dag. (deze keer maak ik geen rekenfout denk ik). Dit is een pak minder dan het Europees gemiddelde van 5 800 kilogram en dus wordt er met trots op gewezen hoe goed we het wel doen.

Uit het artikel kan ik niet goed opmaken hoe de berekening is gemaakt. Want er zijn verschillende soorten afval. Je hebt het huishoudelijk afval, datgene wat we voor de deur zetten of naar het containerpark brengen. In totaal ongeveer 550 kilogram per persoon per jaar.

Er is al het afval dat in ons land geproduceerd wordt in landbouw, industrie, bedrijven enzovoort. Het zou wel eens kunnen dat het over dit afval gaat. Alle in ons land geproduceerde afval gedeeld door bijna 11 miljoen Belgen.

Maar er is nog veel meer afval, namelijk het verborgen afval. Naar schatting zou een Europeaan op die manier jaarlijks ongeveer 50 ton aan middelen consumeren. Als consument krijg je slechts een klein gedeelte ook echt in handen onder de vorm van producten. Zo brengt de productie van 1 kg bruikbaar aluminium naar schatting 5 kg afval voort. Een tandenborstel is goed voor  1,5 kg verborgen afval Voor een gsm is dat 75 kg en een computer ‘weegt’ maar liefst anderhalve ton! En dat is afval dat niet in de statistieken wordt opgenomen en waar we hier geen last van hebben.

Het blijft achter in landen met veel minder strenge milieuregels. Een hoge borst opzetten over onze afvalcijfers is in die context toch een beetje misleidend. Hoe goed we ook sorteren en recycleren, de basisboodschap zou moeten zijn minder consumeren…

Hoog tijd dus om een stap verder te gaan dan sorteren en ook stil te staan bij onze afvalproductie… maar hoe begin je aan zoiets? Op deze pagina helpen we je op de goede weg!

3 reacties op ‘goede punten?

 1. Ik kan me niet voorstellen dat dit klopt. Ik werk in een lampen fabriek. Als wij voor de productie van 1 lamp, het gewicht van die lamp als afval creëren draait het proces al uitzonderlijk slecht.

  Like

  1. Kristof, het gaat hier niet alleen om het rechtstreekse afval dat je produceerd. Je moet het veel breder zien. Om een lamp te maken zijn verschillende grondstoffen nodig, die moeten ergens gedolven worden, verwerkt, getransporteerd, … Heel dat proces kost energie en dat brengt afval met zich mee.

   Like

 2. Wat ik me, omtrent afval, afvraag is: Waarom staan er in containerparken of kringwinkels geen houders waarin men verschillende soorten afval kan meegeven zoals o.a.:
  Britafilters (kan je nu ook afgeven in bepaalde punten, zie hiervoor http://www.brita.be/brita/pages/cms/page.grid?nid=dealerfinder&pid=dealerfinder&lang=nl&country=BE)
  Kurk (kan je nu ook afgeven bijvoorbeeld bij http://www.lepetitliege.be/nl/kurk.html)
  Schrijfwaren (kan je nu ook zelf verzamelen en versturen naar terracylce, zie http://www.terracycle.be)
  Kaarsresten, deze kan je afgeven in bijvoorbeeld scholen voor bijzonder onderwijs (waar men deze smelt en er nieuwe kaarsen van maakt)

  Zo zijn er waarschijnlijk nog tal van andere initiatieven waar ik geen weet van heb, maar uiteindelijk … welke burger gaat dat allemaal apart gaan afgeven op de betreffende plaatsen?

  Het zou toch veel handiger zijn als je dit allemaal op dezelfde plaats zou kunnen afgeven?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s