activisme


De voorbije dagen is al een en ander te doen geweest over nieuwe vormen van activisme, waarbij jonge mensen er in slagen om een aantal zaken aan de kaak te stellen. Daarbij gebruiken ze volop de nieuwe media zoals facebook en youtube en spelen snel op de bal.

Het verhaal van Basta en de belspelletjes is opvallend voorbeeld, maar ook de betoging van vorige zondag is opgezet door jonge niet-georganiseerde mensen en de actie rond FSC waarover ik gisteren schreef is dan weer het resultaat van enkele gedreven jonge onderzoeksjournalisten. Nog maar een half uurtje geleden kreeg ik bezoek van iemand van Sea First, een organisatie die binnenkort een week van de oceanen gaat organiseren. Ook hier zijn er het vooral jonge mensen die de kar trekken. Kortom er is heel wat engagement en het komt ook meer en meer aan de oppervlakte.

Een positieve tendens die we maar best zoveel mogelijk steun geven. En daarbij gaat het natuurlijk niet over de leeftijd, want ook ‘oudere’ mensen kunnen een belangrijke rol spelen. Zo heb ik net een mailtje gestuurd naar het kabinet van Joke Schauvliege in verband met het dossier van een mogelijke steenkoolcentrale in Antwerpen. Hieronder een korte toelichting bij het dossier en wat je zelf kan doen:

E-ON wil een steenkoolcentrale in Antwerpen. Hun eerste aanvraag is geweigerd door de bestendige deputatie van Antwerpen, waardoor E-ON beroep heeft aangetekend op Vlaams niveau. Nu is het de Vlaamse minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) die het lot van de steenkoolcentrale helemaal in handen heeft. Ze hoeft voor haar beslissing – een vergunning voor E-ON of niet door het al dan niet vernietigen van de beslissing van de deputatie – niet te passeren bij de Vlaamse regering.

Zou minister Schauvliege nu toch nog beslissen om een vergunning te laten toekennen, dan gaat ze in tegen:

– het stadsbestuur van Antwerpen,
– de adviesraad voor duurzame ontwikkeling en milieu van Antwerpen (Adoma),
– adviezen van districts- en gemeentebesturen van Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Kapellen, Kalmthout, Schoten, Stabroek,
– het provinciebestuur van Antwerpen,
– haar adviesorgaan: de gewestelijke milieuvergunningscommissie,
– de voltallige milieubeweging,
– verschillende (afdelingen van) middenveldsorganisaties,
– tal van wetenschappers,
– jullie allemaal op deze Facebookgroep,

en haar eigen minister-president Kris Peeters die eerder liet verstaan dat er wat hem betreft geen plaats is voor een steenkoolcentrale in Antwerpen

Het lijkt ondenkbaar dat de minister het dossier toch nog goed zou keuren, maar in politiek weet je nooit. Dus je kan zelf lid worden van de Facebookgroep of zelf aan minister Schauvliege laten weten dat je de bouw van een steenkoolcentrale in Antwerpen niet ziet zitten. Hier is het mailadres: kabinet.schauvliege@vlaanderen.be

Ter afsluiting, een stukje uit de laatste aflevering van Basta, waarin de neveneffecten op zoek gaan naar het geld dat gebruikt is om de banken te redden! En wie beide wil combineren kan nog een petitie tekenen tegen banken die investeren in steenkoolcentrales. Wie durft nog zeggen dat je zelf niks kan doen?

4 reacties op ‘activisme

 1. ja wij waren er die niet-politiekezondag.
  en we waren daar niet alleen : helaas werd de bijeenkomst door nogal wat mensen tòch politiek -van deze of gene zijde- opgevat een lieten ze daar ook geen twijfel over bestaan ;
  zelfs kranten beslisten de volgende dag dat deze massale oproep er een geweest zou zijn met een politiekgekleurde boodschap.

  maar allé
  na de betoging heeft onze zoon van zes eieindelijk de dinosauriërs -of wat daar van over is- kunnen aanschouwen in het vlakbij gelegen museum voor natuurwetenschappen.

  of hoe alles met elkaar in verband staat.

  die steenkolenooproep van seppe zander en toon heeft al zijn weg gevonden in nogal wat e-postbussen
  misschien komt het toch nog goed met België
  Warme wintergroet (?!)
  van Felix de gelukkige

  Like

 2. “Deze video is niet langer beschikbaar vanwege een auteursrechtclaim door VRT”

  Toch wel ironisch als het gaat om een filmpje waarin de VRT-medewerkers op zoek gaan naar het belastinggeld dat gebruikt is om de banken te redden. Hoeveel belastinggeld wordt er in de VRT gepompt?

  We mogen dus alleen weten waar het geld voor de banken naartoe is als we straks de DVD van Basta kopen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s