vliegen tegen astma?


Onze minister-president is op dit ogenblik een berg aan het beklimmen in Argentinië, samen met een groep astma-patiënten. Daarmee wil hij allicht aantonen dat hij meeleeft me de mensen die last hebben van deze aandoening en ze een hart onder de riem steken. (en wellicht wil hij ook wel laten zien wat hij allemaal kan)

Op zich erg nobel, maar toch ook een beetje vreemd. Want wat zijn de oorzaken van de toename van astma bij steeds meer mensen? Juist, luchtvervuiling die veroorzaakt wordt door het toenemende verkeer en het gebruik van fossiele brandstoffen.

Is het niet dezelfde minister-president die een grote voorstander is van de lange wapper? Is het niet dezelfde man die wil dat Vlaanderen het logistieke centrum wordt van Europa met nog meer vrachtwagens en snelwegen? Is hij als minister president niet mee verantwoordelijk voor de besparingen die nu worden opgelegd aan de Lijn, waardoor nog meer wagens op de weg komen? Heeft hij niks te maken met de ondertunneling van de luchthaven in Deurne om het vliegverkeer te stimuleren?

Kortom waar slaat dit nu op? De oorzaken van het probleem erger maken, en dan voor het oog van de camera gaan klimmen met de slachtoffers van het probleem.

En trouwens, misschien moeten die mensen van de Astma vereniging ook eens goed nadenken. Want luchtvervuiling heeft ook te maken met toename van het vliegverkeer. Dus met een hele bende naar Argentinië vliegen zal het probleem gewoon nog erger maken!

9 reacties op ‘vliegen tegen astma?

 1. Het is een fundamenteel ander mens en wereldbeeld dat mensen inspireert. Dat ze geïnspireerd worden is op zich een goede zaak, maar de keuzes kunnen heel ver uit elkaar liggen.
  Bovenstaande is een illustratie tussen de ‘ humanisme en antropocentrisme’ en ‘ecocentrisme’, hihi

  Like

 2. Doet me denken aan volgende uitspraak:

  “Fighting for peace is like fucking for virginity”

  De vergelijking is een beetje absurd, maar ze stelt de tegenstelling wel scherp.

  Like

 3. Kan me van vroeger herinneren dat een klasgenootje naar Davos in Zwitserland ging vanwege astma, lijkt me een betere bestemming dan Argentinië! Gewoon met de trein!

  Like

 4. Dit is een voorbeeld van acties die leiden tot nog meer versplintering en vervreemding. Dissociatie dus. Een duurzame oplossing voor bv. astma zal steeds terug bijeen brengen “wat uiteen is gesmeten”. OK. Dat is wat filosofisch, ik wil zeggen “keuzes maken die elkaar complementeren en zorgen voor een steviger geheel” nog concreter: wat de minister doet, nl problemen zelf mede veroorzaken en daarna zich profileren met een zogenaamde oplossing, is ‘des duivels’. Da’s mijn mening. Voila.

  Like

 5. In ieder geval is het goed dat we via dit soort blogs wat kritischer leren denken over wat er rondom ons gebeurt en wat de media ons voorschotelt. Want we slikken veel te veel. Het vak “kritisch denken” zou best wel mogen opgenomen worden in het onderwijsprogramma.

  Like

 6. There you say what …
  Vroeger had je sanatoria aan de Belgische kust.
  Maar sinds de vervuiling zich naadloos van in het Ruhrgebied over randstad Benelux tot voorbij Londen uitstrekt, zit je ook daar niet meer properkes …

  Like

  1. Johan enig idee hoeveel CO2 die hoop mensen veroorzaakt omdat ze persé die berg in Argentinië willen beklimmen ? Mijnheer Peeters is maar met één ding bezig : zijn eigen PR .

   Like

   1. Een vlucht heen en terug naar Argentinië is goed voor 8,1 ton CO2 per persoon, dat is meer dan wat een Belg per jaar uitstoot voor energiegebruik en mobiliteit…

    Like

 7. Volledig akkoord met je standpunt. De spreidstand van Kris Peeters getuigt van opportunisme of onwetendheid. De manier waarop de ondertunneling aan de luchthaven plots in het kader van het Oosterweeldossier is goedgekeurd is kortzichtig. Leefbaarheid van de steden komt nog maar eens op de tweede plaats.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s