leve de natuurvrienden


Het gesprek van debat rond gisteren viel goed mee. Ik had het publiek wellicht wat verkeerd ingeschat op voorhand, want de leden van ATB De Natuurvrienden zijn vooral bezig met wandelen en kamperen en organiseren geen reizen buiten Europa. Ze hebben een aantal vakantiehuizen in België en richten zich vooral op ecologische recreatie. Precies omdat dit soort vakantie nu net een goed antwoord zijn op het commerciële en grootschalige toerisme aanbod kunnen we organisaties als de natuurvrienden maar beter ondersteunen. Wie nog hopeloos op zoek is naar een geschenkje voor de komende feesten kan een lidkaart van ATB vragen.

Ik heb na afloop van het gesprek dus toch een flesje fair trade wijn gekregen. Uiteindelijk was iedereen het er ook mee eens dat als je echt over duurzaam reizen wil spreken, je geen vliegtuig kan gebreken. Ook Jef Van Eyck, reisbegeleider van Karavaan gaf toe dat dit een ongemakkelijke waarheid is. Het wordt nog boeiend om uit te zoeken hoe deze sector in de toekomst echt duurzaam kan worden.

De weersomstandigheden hier zijn trouwens van die aard dat je beter kan genieten van een mooie wandeling in de sneeuw (eerder dan te gaan schaatsen op alle energievretende schaatspistes die nu zowat op elk dorpsplein liggen). Ondertussen zijn er problemen in luchthavens en op de weg. Ik vraag me wel een beetje af wat de impact is van de gigantische hoeveelheden zout die tegenwoordig uitgestrooid worden. Dit zal toch effecten hebben op het grondwater en de bermen?

Wat 2010 betreft is het toch opvallend hoe de natuur ons een handje wil helpen om ons niet-ecologisch verplaatsingsgedrag te beperken…

25 reacties op ‘leve de natuurvrienden

 1. Er worden inderdaad naast de rotondes zoutminnende planten gevonden zoals Engels gras. Blijkbaar tasten we de flora voldoende aan om zelfs nieuwe soorten te laten gedijen.

  Een beetje lectuur kan je HIER vinden:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Strooizout

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/405284/1995/04/29/Berm-bloeit-uitbundig-door-strooizout.dhtml

  http://www.pzc.nl/regio/zeeland/6109963/Wegbermen-lijden-onder-strooizout.ece

  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GES24UAIN

  Like

  1. Ik hoorde vrijdag of zaterdag dat er deze ‘winter’ (hij moet officieel nog beginnen) al 31000 ton zout gestrooid werd in Vlaanderen alleen al. Vorig jaar werd er over de hele winterperiode 40000 ton gestrooid.

   Ook al ben ik geen bioloog, ik kan me heel goed indenken wat voor schade dit allemaal meebrengt aan natuur, maar ook aan onze fietsen bijvoorbeeld.

   Een tiental dagen geleden liet het TV-journaal beelden zien van de gemeente Merchtem (denk ik toch) die haar inwoners per gezin een zak van 10kg zout toeschoof om zo het voetpad vrij te houden. Dat snap ik nu eens niet! Borstel en sneeuwschop zijn toch net zo efficiënt??? En heel wat milieuvriendelijker.

   Like

 2. Ik maak me wel de bedenking of we “geholpen” worden. Daarvoor sneeuwt het nog niet hard genoeg vrees ik. Ik merk toch ook dat fietsers en voetgangers het meeste te verduren hebben tijdens zulke winters. De treinen lopen weeral eens vertraging op (sporen blijken altijd glad te zijn (ofwel van de natte bladeren, ofwel van de mist of van de sneeuw en ijs…). De autobussen zijn ookal niet aangepast en rijden met vertraging. Sommige autobussen geraken zelfs de heuvels niet op (begrijpen als je dat kunt. In de Alpenlanden lachen ze met dit weer. Maar daar zijn de bussen ook uitgerust met sneeuwbanden!). Ik weet het, ik val in herhaling;
  Ook de auto’s blijken problemen te hebben, behalve zij die met winterbanden rondrijden. Wat moet ik daar nu uit concluderen? In geen geval dat het openbaar vervoer een betrouwbaar alternatief is. Ze hadden met deftig uitgeruste bussen een duidelijk statement kunnen maken, maar ze slaan de bal weeral eens mis! Het is dringend tijd om eens rondom ons te kijken en een paar lessen te trekken.

  Like

  1. Wat is het doel van al je gezaag op het openbaar vervoer? Het lijkt me dat je de sterke behoefte voelt om je eigen autogebruik te verdedigen en dat je het daarom niet kan laten om steeds maar weer te benadrukken dat het openbaar vervoer toch geen alternatief is.
   Met kritisch zijn over het openbaar vervoer is op zich trouwens niet mis, maar ook automobilisten staan op dit ogenblik ook volop in de file en aan de andere kant rijden b.v de trams in Antwerpen nog prima. Ook met de bussen in Antwerpen valt het – voor zover ik weet – best wel mee.
   De treinvertragingen vormen sowieso een probleem, ook als het niet sneeuwt, maar dat geldt natuurlijk ook voor de auto en de bijhorende files.

   Like

   1. Ik heb inderdaad de indruk dat als ik over het openbaar vervoer begin, sommige mensen lange tenen krijg. Ik zou gewoon graag zien dat bussen deftig worden uitgerust, zodat ze onder ALLE omstandigheden de reizigers kunnen vervoeren.
    Trams kunnen een goed voorbeeld zijn, ze zijn enkel voor binnen een stad en vormen dus een minderheid van het vervoer in Vlaanderen. Niet echt een alternatief dus.

    Als we willen het openbaar vervoer echt beter maken en volop laten concurreren met de auto, maak het dan ook beter door naar de problemen te kijken en die aan te pakken. Het doodzwijgen is alles behalve de oplossing.

    En wat mijn autogebruik betreft, ik moet mezelf helemaal niet verdedigen. Ik heb al heel wat belangrijke stappen gezet in mijn mobiliteit, en ik vermoed dat de meerderheid nog veel stappen zal kunnen zetten. Dat neemt niet weg in bepaalde gebieden (zeker waar wij wonen) de auto voorlopig het beste alternatief is. Ik hoor altijd verhalen over Antwerpen en Gent, maar in Limburg heb je geen steden met trams en daar is de regio dunner bevolkt, net zoals in Oost-Vlaams Brabant, de kempen, West-Vlaanderen en de Vlaamse Ardennen. Mobiliteit draait niet enkel om Brussel, Antwerpen en Gent. En dat is meteen het tweede grote pijnpunt van het openbaar vervoer. Brussel is centraal voor de treinen, wat voor veel problemen zorgt, en de rest van het openbaar vervoer bediend vooral de drukbevolkte centra. In onze regio blijft het mager.

    En een laatste bemerking. Ik heb het gevoel dat er hier reacties bij zitten die niet kunnen gecatalogeerd worden onder de noemer van constructief. Gaan we zo de problemen oplossen, door mekaar als “zagers” af te schilderen. Goed bezig manneke!

    Like

   2. “Ik heb inderdaad de indruk dat als ik over het openbaar vervoer begin, sommige mensen lange tenen krijg.”

    Ik heb geen lange tenen, maar je posts zijn wel erg eenzijdig en jij laat geen kans voorbij gaan om te zagen over het openbaar vervoer. Daar reagereen ik op, niet door het openbaar vervoer te verafgoden, wel door de nodige nuance aan te brengen.

    “En een laatste bemerking. Ik heb het gevoel dat er hier reacties bij zitten die niet kunnen gecatalogeerd worden onder de noemer van constructief. Gaan we zo de problemen oplossen, door mekaar als “zagers” af te schilderen. Goed bezig manneke!”

    Mag ik je even citeren:

    “Ten eerste omwille van het feit dat er nog altijd van die idioten rondrijden met zomerbanden en daardoor ellenlange files veroorzaken

    eenmaal die klungels aan de kant gingen!). ”

    ” Als er geen sukkelaars voor ons rijden … ”

    Vind je zulke uitspraken erg constructief?
    Ik heb je er al eens eerder op gewezen dat jij blijkbaar andere normen hanteert voor anderen dan voor jezelf.

    Like

   3. Één van de conclusies die we moeten nemen is dat het veel milieuvriendelijker is om in een stad te gaan wonen (zoals in Nederland). Als grote concentraties mensen bij elkaar wonen kan er ook veel beter op hun behoeftes afgestemd worden, dan heb je niet meer te maken met files, parkeermoeilijkheden, lege bussen, … De treinen verbinden deze steden, dus iemand uit een andere stad een bezoekje brengen gaat ook veel gemakkelijker. Zo kan alle vruchtbare grond op ‘den buiten’ gebruikt worden om er voedsel op te telen (zoals in Nederland) en moeten we tenminste onze patatten niet meer uit Israël gaan halen + je hebt ook niet meer te maken met een gebrek aan openbaar vervoer omdat dat dan niet meer nodig is.

    Like

 3. Met nostalgie denk ik terug aan de huisjes van de natuurvrienden in de Ardennen en de uren dat we stukjes van de GR afwandelden. Misschien een kans om een duurzame vorm van toerisme nieuw leven in te blazen. Ik ben steeds bereid om een ‘flash mob’ of een andere promo te organiseren. Gewoonweg niet meer aan gedacht, tot nu…

  Like

 4. Dat ga ik ook doen vandaag, een heerlijke wandeling maken met onze twee hondjes, eentje van mij en eentje van mijn ouders die maar al te graag meegaat.

  Like

 5. Dag Low Impact (wo-)men,

  Heerlijk, die stilte langs de wegen. Vanmorgen echt genoten van tabula rasa wegen, dwz alle secundaire wegen ingesneeuwd en hier en daar alleen de sporen van een vogel of een poes.
  Je kan nu dus letterlijk een mooie, propere voetafdruk achterlaten 🙂

  Een paar jaar geleden las ik dat de opwarming wereldwijd een stilvallen van de Golfstroom, afkomstig van Zuid-Amerika, met zich mee ZOU brengen (veel zoet water smelt af en komt in het Noordpoolgebied het zoute water in…).

  Golfstroom valt stil (of vertraagt) = veel koudere winters in West-Europa, concludeerden wetenschappers.

  Zien we daar nu al effecten van ???

  Warme groeten,

  Danny

  Like

 6. Hallo Steven je hebt mij lang niet meer gehoord,maar ik heb problemen met mijn nieuwe laptop.Ik heb het filmpje gezien over de plastiek zak,ik ben verbaasd dat de oceaan zo vervuild is.Als je alle rommel ziet die daar op de zeebodem ligt dan krijg je een schuldgevoel.Ik zelf heb een berg plastiek zakken,naar het schijnt kun je daar tassen mee haken.Wie kan mij daarbij helpen.Ik wens jou en jou kinderen een fijne kersttijd.Veel geluk in 2011,dat jou werk succesvol mag zijn.Groetjes vanuit Antwerpen. Sandrine Decadt

  Like

 7. Volgende documentaire uit 2007 stelt dat het stilvallen van de golfstroom wel eens rond 2010 zou kunnen gebeuren:

  http://topdocumentaryfilms.com/gulf-stream-next-ice-age/

  Wegvallen van de golfstroom zou er voor zorgen dat we een gelijkaardig klimaat krijgen als andere gebieden met onze breedtegraad waar nu geen invloed van oceaanstromingen op het klimaat zijn, zoals het zuiden van Siberië. Zo een continentaal klimaat wordt typisch gekenmerkt door hete (droge) zomers en strenge winters. Of zo een klimaat in zijn geheel voordelig is ga ik mij niet over uitspreken, maar we kunnen er maar best aan wennen, aangezien er nog heel wat ijs in Groenland moet smelten eer de golfstroom weer zijn normale gang kan gaan. De golfstroom deed vorig jaar trouwens ook al zeer vreemde dingen:

  http://www.dailykos.com/story/2010/1/6/822520/-Freak-Current-Takes-Gulf-Stream-to-Greenland

  Langere, strengere winters leiden behalve tot meer sneeuwpret ook tot een terugval van de voedselproductie (exl. serreteelten). Er is trouwens ook heel wat vis voor de Europese kust die afhankelijk is van de nutriënten die met de golfstroom worden aangevoerd. Straks moeten we ook klimaatvluchtelingen uit Noord-Europa opvangen…

  Like

 8. Sorry mensen, maar ik ben BOOS 😦

  Ten eerste omwille van het feit dat er nog altijd van die idioten rondrijden met zomerbanden en daardoor ellenlange files veroorzaken (dat gaat morgen vroeg nogal iets geven!!). Vandaag meer dan een uur vastgezeten op de afrit van TIENEN (terwijl we er zelf prima op konden rijden eenmaal die klungels aan de kant gingen!). De politie hield trouwens iedereen aan de kant die geen winterbanden op hadden, dus die kunnen daar misschien nog in hun auto zitten. “Welbesteut” zou mijn schoonmoeder vertellen in haar Oost-Vlaams accent.

  Ten tweede omwille van het feit dat de mensen GEEN keuze krijgen. Nu blijkt dat de autobussen ook dik in de problemen zitten. Het wordt dringend tijd dat de mensen van De Lijn en TEC (van de laatste reed vandaag blijkbaar geen enkele uit) eens een spoedcursus gaan volgen in het buitenland, vooral een Alpenland. Ik heb daar al vaak in serieus winterse omstandigheden de bus genomen (met nog veel meer sneeuw en ijs en op zeer zware hellingen, zoals in Hoch-Fugen, Ramsau, Lech, Avoriaz, … om te langlaufen). Blijkbaar geraken die bussen wel op hun bestemming. Missen we kennis? Daadkracht?? Politieke wil??? Kies dan maar eens voor het openbaar vervoer. Daar sta je dan in de kou te wachten…

  http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/101219_sneeuwBinnenland

  Ten derde rijden er blijkbaar zelfs op zondag nog een pak vrachtwagens rond (tot mijn grote verbazing). Is dat echt nodig. Misschien moeten we die just-in-time eens dringend herbekijken? En misschien moet Vlaanderen ook maar de durf hebben (zoals Wallonië) om de vrachtwagens aan de kant te zetten.

  Like

  1. Hoewel er nog heel wat aan het openbaar vervoer kan verbeterd worden (alhoewel dat het bedrag dat besteed wordt aan goede fietsinfrastructuur belachelijk laag is in vergelijking met de bedragen die naar het openbaar vervoer gaan) is het een illusie dat we onze huidige mobiliteitsbehoefte kunnen vervangen door openbaar vervoer. Daarvoor is onze ruimtelijke ordening veel te slecht en zijn de verwachtingen (namelijk op elk moment naar eender waar kunnen rijden) veel te hoog.
   De mensen die ‘op den boerenbuiten’ wonen moeten beseffen dat voor hen geen openbaar vervoer kan georganiseerd worden.

   Like

  1. Beste Groenhuis,

   Misschien moeten we gewoon met z’n allen van onze veel te grote mobiliteitsbehoefte af en ons er bij neerleggen dat er nu een maal dagen zijn waar we beter met z’n allen thuis blijven. Niet makkelijk, we zijn op dat vlak al te verwend (ik ook!). De verste plaats op deze planeet is 24u van ons verwijderd, 200 jaar geleden geraakten mensen op zoveel tijd in het beste geval van Brussel in Oostende. We zijn dus zo danig gewoon om op elk moment om het even waar naar toe te kunnen. Het weer van de voorbije weken kan ons misschien gewoon tot enige nederigheid aanzetten en ons de vraag doen stellen of al die verplaatsingen die we met z’n allen maken wel écht nodig zijn.

   Like

 9. @Peter

  Ik heb mijn mobiliteitsbehoefte al flink teruggeschroefd. Maar als je dan na enkele maanden eens eindelijk zonder kinderen een gezellig restaurantje kunt doen, wat zeker moet kunnen (pakweg om de 3 à 4 maanden), dan zijn we er weer de dupe van.
  En dat mobiliteit heel anders moet, daar sta ik volledig achter. Maar we kunnen niet om de conclusie heen dat bij dit weer de auto met winterbanden het enige deftige vervoermiddel is om er te geraken. Bussen rijden niet of met vertraging, hetzelfde voor de trein (want de treinbestuurders moeten eerst per bus naar hun halte worden gebracht), vliegtuigen liggen stil, … Alleen de metro zal zonder problemen rijden, maar die verbind dan enkel de delen binnen een grootstad.

  Ik vraag me echter af of er nu mensen gaan zijn die zich de moeite troosten om zich af te vragen of ze niet beter dichter bij het werk gaan wonen. Ik vrees dat het eerder gaat uitmonden in een gemopper over het strooien enz. Maar ik hoor de belangrijke vragen niet stellen, die ik al geruime tijd aan het stellen ben. Moeten we niet dringend een ander openbaar vervoer hebben? Je moet maar de pineut zijn die geen auto met winterbanden heeft. Het is rond heel die kwestie redelijk stil, ook in de media. Te stil als je het mij vraagt. Mogen er bepaalde heilige huisjes niet omgeduwd worden? Zoals het feit dat het openbaar vervoer zijn doel voorbij schiet? Dat de organisatie mank loopt? Dat mensen ontevreden zijn (zie de voorlaatste reportage van Panorama op deredactie)?
  Natuurlijk moeten we ook durven de vraag stellen of al die bedrijfsauto’s wel de oplossing zijn en of het niet tijd is dat deze vorm van belastingontduiking wel kan blijven duren? En of de vrachtwagens (die ons gisteren in de problemen brachten, samen met al die zomertoeristen met hun zomerbanden op de auto) wel de baan op mogen met zulk weer?

  Like

  1. Ik las anders in de media dat de VAB eraan herinnert dat winterbanden weinig effect hebben bij ijzel of wanneer sneeuw in een gladde ijsmassa is veranderd. En auto’s, ook die met winterbanden, rijden, net zoals àlle andere vervoersmiddelen (bus, tram, trein) ook met vertraging. Het probleem ligt bij de mentaliteit dat we àltijd (in àlle weersomstandigheden) maar overàl moeten geraken, ook als er noodtoestanden worden afgekondigd. Met stokken gooien en àlle anderen de schuld geven, is natuurlijk de makkelijkste manier om alles op te lossen 🙂

   Like

  2. Zoals Brigitte terecht aangeeft, winterbanden zijn geen wondermiddelen.
   De fiets met spijkerbanden vormt trouwens een prima alternatief voor relatief korte afstanden. En ook met goede schoenen valt een afstand van 1-2 kilometer vlotjes te overbruggen.

   Like

 10. Ik vind het een beetje flauw dat bij goed weer het openbaar vervoer wordt aangeprezen en bij dit weer we maar minder mobiliteit moeten hebben. Dat is natuurlijk een logica die ons niet verder brengt. Ik zou trouwens eens willen weten waarom de vraag niet mag gesteld worden dat autobussen ook met winterbanden moeten rijden. Zijn ze in andere landen dan zoveel slimmer dan wij?

  En als je de juiste winterbanden hebt (M+S) dan ga je zonder al teveel problemen over sneeuw en ijs heen. Als er geen sukkelaars voor ons rijden is 70km/h geen enkel probleem. Het grootste risico is echter dat we altijd met anderen worden geconfronteerd, met zomerbanden, en dat maakt het gevaarlijk.

  VAB heeft trouwens minder ervaring dan ADAC, en volgens die laatste is er een heel groot verschil tussen het type banden. Je goed informeren en de juiste banden laten steken is noodzakelijk.

  Like

  1. Ik ben zeker voorstander van winterbanden, maar er bestaat zo iets als (veiligheids)homeostase wat tot gevolg heeft dat fietsen met een helm, rijden met een wagen met airbags, abs, … of een auto uitrusten met winterbanden niet noodzakelijk tot een veel kleinere kans op ongevallen of ernstige verwondingen leidt.
   Als het hebben van winterbanden leidt tot het rijden alsof er geen sneeuw ligt – een fenomeen dat dagelijks vast te stellen is – komt dit de veiligheid niet ten goede. Of als de mensen die rijden met winterbanden er geen rekening met houden dat er anderen zijn die niet met winterbanden rijden is dat ook bijzonder slecht voor de veiligheid.

   Ik raad iedereen die ik ken en nog niet met winterbanden rijdt, de aanschaf van winterbanden aan. Maar de manier waarop jij spreekt over mensen die geen winterbanden hebben vind ik bijzonder arrogant.

   Like

 11. Ik ga geen uitspraken of reacties meer doen na deze korte tekst. Het is voor mij duidelijk dat er elementen reageren die elke vorm van debat en discussie verzieken tot een persoonlijke aanval, een citatenoorlog of het ridiculiseren van de standpunten; en dat spelletje speel ik niet meer mee! Reageren kan, maar hou er rekening mee dat ik het in elk geval niet meer zal nalezen, dus fulmineren zal aan mij voorbij gaan.

  @LIM
  Nog veel succes verder met je project! We trachten (elk op zijn/haar manier) een steentje bij te dragen tot een betere wereld. Hopelijk zijn er nog heel wat mensen bereid om met de juiste projecten van start te gaan. Wij zetten alvast het onze verder en blijven ook jouw project steunen, ookal verschillen we over de aanpak soms van mening. Maar in een open samenleving zou zoiets een verrijking moeten zijn en zeker geen verschraling.

  Like

  1. Ik heb nog nooit gefulmineerd op deze website en fulmineer sowieso zelden. (Niet dat je dat nog zal doen, maar als je me voorbeelden kan geven waar ik fulmineer, graag!)
   Wat ik wel doe is ingaan tegen eenzijdige en foute voorstellingen van de feiten, wijzen op redeneringsfouten, … Niet om mensen op de kast te jagen, wel omdat ik belang hecht aan een correcte voorstelling van de zaken en vanuit een geloof dat verkeerde informatie of een verkeerde voorstelling van de feiten de uitwisseling van ideeën of de kwaliteit van een discussie niet ten goede komen.
   Jij bent blijkbaar bijzonder gevoelig voor tegenreacties op jouw mening of denken. Dat is spijtig (ook omdat het voor jou verrijkend zou kunnen zijn als je er wel voor open zou staan), maar is mij niet te verwijten.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s