Brazilië voor beginners…


Vanavond wordt op Canvas de aflevering uitgezonden van Brazilië voor beginners waaraan ik mocht meedoen. Trouwe bloglezers herinneren zich wellicht wel de uitgebreide overpeinzingen over dit probleem in februari dit jaar. Het dilemma was toen duidelijk: neem ik het vliegtuig om de ecologische situatie in Brazilië te gaan bekijken en daarmee het Vlaamse publiek te sensibiliseren en help ik daarmee mijn eigen voetafdruk om zeep? Ik heb toen na behoorlijk wat twijfelen nee gezegd.

En daar heb ik absoluut geen spijt van. Sven Pichal heeft de plaats ingenomen en ik ben er zeker van dat hij dat erg goed heeft gedaan. Vandaag ging het op Peeters en Pichal over de illegale houtkap. En hier kan je al een klein stukje zien van de uitzending.  Dit is trouwens ook een goede gelegenheid om nog iets te zeggen over het FSC-hout. Een alternatief voor wie bewust wil kiezen voor hout afkomstig van duurzame bosbouw.

In het laatste nummer van MO* staat een behoorlijk kritisch artikel over de controle op het FSC label. Met name het feit dat ook enkele plantages – die helemaal niet duurzaam zijn- het label krijgen doet toch de wenkbrauwen fronsen. Via de link kan je het hele artikel lezen en de reactie van FSC. Let wel, laat ons het kind niet met het badwater weggooien; Als je dan toch hout – of papier – nodig hebt dan koop je nog steeds beter mét het FSC logo. Wat papier betreft blijft de boodschap natuurlijk vooral minder gebruiken, en zo veel mogelijk gerecycleerd papier. Dan is er veel minder houtpulp nodig. En laat ons ook eisen dat de voorwaarden voor FSC correct worden opgevolgd. Want als we beginnen twijfelen aan de logo’s rond duurzaamheid, dan zijn we ver van huis.

Ik ga vanavond niet thuis blijven om het programma te zien, dat zou ook niet veel zin hebben want ik heb geen TV. De kans is groot dat mijn moeder de reportage zal opnemen, en dan bekijk ik het achteraf wel eens…

2 reacties op ‘Brazilië voor beginners…

 1. Ik maak me ook altijd de bedenking of ik goed bezig ben. Ik geef nu al enkele jaren voor KWB infosessies. Dit jaar gaat het over alternatief verwarmen. En inderdaad, ik kan niet anders dan met de auto er naar toe gaan. Maar natuurlijk is er ook een netto-terugverdien effect, aangezien mensen geïnspireerd geraken. En dan is die autorit natuurlijk snel terug gewonnen.
  Ik blijft dus infosessies geven in de hoop dat ik mensen kan overtuigen en hierdoor een netto positief effect kan overhouden.

  Zo kan je natuurlijk ook de reis van Pichal bekijken. Als mensen hierdoor veel meer gaan letten op FSC-label en minder hout kopen van oerbossen, dan is er een netto-winst. En dat weegt volgens mij veel meer door dan die ene vliegreis.

  Like

 2. Hallo sinds kort heb ik een leuk msn-contact met iemand uit Brazilie.
  Wat bekent deze woorden? purunquiha baque baque

  alvast bedankt voor jouw moeite……..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s