de verwarmingskwestie


Gisteren een eerste LIM show gedaan in Kuurne, naar aanleiding van een interessante Eco-beurs van de gemeente. Er waren een heleboel standjes van zonnepanelen, FSC-hout, isolatie, groene stroom en pelletkachels. Vooral dit laatste interesseert me tegenwoordig. Want het ziet er naar uit dat  het isolatie plan van het dak hier niet zal lukken. Ik heb nu een offerte binnen gekregen en het gaat om bijna 8000 euro. Dit heeft vooral te maken met het feit dat ik onder een plat dak woon, waarvan de randen eerste moeten worden opgemetst voor isolatie kan worden geplaatst.

Jammer genoeg ziet de huisbaas het voorlopig niet zitten om  die werken te laten uitvoeren, en zelf als huurder zo’n bedrag investeren is toch wel erg veel.  Zowat de helft ervan zou ik wel recupereren via belastingsaftrek en subsidie. Maar om de andere helft terug te verdienen zou dit nog ongeveer 16 jaar duren. En of ik hier nog zolang zal wonen is natuurlijk niet evident.

Dus ben ik nog alternatieven aan het afwegen. Ik heb al geïnformeerd over vervanging van de 20 jaar oude verwarmingsketel, maar ook dat zou een dure zaak worden, met veel minder subsidie trouwens. Isoleren langs de binnenkant – het plafond dus – is misschien nog een optie, hoewel een riskante zaak wat mogelijke condensatie betreft. Tenslotte is ook een pelletkachel een optie. Want daarmee zou ik een groot deel van mijn gasverbruik toch kunnen vervangen door een duurzamer alternatief. Dan moet ik wel zeker zijn van de herkomst van de pellets en van de optimale verbranding ervan. Voor de aankoop van een pelletkachel is geen subsidie voorzien, maar het grote verschil is dat mocht ik verhuizen ik de kachel gewoon kan meenemen. Er zal wel een schouw moeten geplaatst worden, ook iets wat ik nog moet uitzoeken en met de huisbaas bespreken.

Als dat allemaal niet lukt, dan moet ik misschien een oplossing bedenken zoals ‘Jay’. Die slaagt er in een piepklein huisje te maken van pakweg 10 vierkante meter.  Als ik nu zo’n huisje bouw IN mijn woning, voor de koude maanden, zou dat niet een oplossing zijn??

(met dank aan Björn voor de tip)

6 reacties op ‘de verwarmingskwestie

 1. Pelletkachels is inderdaad een interessant systeem? Wij verwarmen al verschillenden jaren met biopellets en dat kunnen we dan ook warm aanbevelen. Ten eerste is de prijs van de brandstof (houtpellets) in al die jaren niet gestegen, maar zelfs lichtjes gedaald.
  De meeste biopellets die ik ken zijn allemaal van duurzame houtsoorten. Bovendien blijkt de grondstof ook van afval van duurzaam hout te zijn (uit meubelindustrie enz).

  Misschien is het ook nuttig om eens te kijken naar een combitoestel. Je het nu ook al pelletkachels die met een bypass parallel over de radiatoren kunnen worden aangesloten, waardoor ze warm water mee laten rond circuleren en hierdoor ervoor zorgen dat je gewone CV bijna niet meer moet werken. Er zijn ook grotere varianten die zelfs een oventje hebben, zodat je brood kunt bakken of zelfs een potje klaarmaken.

  Een schouw is een optie, maar niet echt noodzakelijk. Een rechte buis naar buiten volstaat voor de afvoer van de rookgassen, aangezien pelletkachels allemaal beschikken over een turbine die de lucht gaat aanzuigen en de rookgassen verdrijven. En rookgassen kan je het ook moeilijk noemen, aangezien dat slecht de eerste 10 seconden zo is (na ontbranding). Nadien is het eigenlijk onzichtbare warme lucht. Het vormt dus ook geen hinder voor de buren.

  @Steven. Als je nog info hierover wilt kan je op onze site gaan naar de rubriek verwarmen. Of anders mag je ook altijd eens contact opnemen.

  Like

 2. Wij hebben ook vanalles afgewogen en gaan vanavond onze pelletkachel bestellen. Ik kijk er al helemaal naar uit, eindelijk gezellige warmte. En aangezien je verbruik erg visueel is, denk ik dat je ook heel spaarzaam gaat verwarmen. (Tot hier toe hadden we mazout en daar wil ik echt echt echt vanaf. Ons verbruik visualiseerden we door 1x per maand onze mazoutstand in de tank op te meten en ik vond dat toch telkens nuttig om zo ook het verbruik te beperken)
  Isolatie is ook nog iets waar we verder nog werk van moeten maken. Nog veel klussen te klaren, nog veel investeringen te doen, maar stap per stap komen we er wel.

  Like

 3. Door opgelegde normen worden nieuwe woningen steeds beter geïsoleerd. Die normen gelden ook bij verbouwing en door de bijkomende fiscale stimulans isoleren eigenaars van oudere woningen ook steeds beter hun huis.

  Ik vermoed dat er nog een groot isolatie potentieel zit in de huurhuizen. Alhoewel bij verkoop en verhuur van een woning sinds kort een energieprestatiecertificaat verplicht is, vraag ik me af of dit een stimulans is om huurwoningen beter te isoleren. Steven kan een ander huis huren met een beter e-peil, maar in de woning die hij verlaat komen dan gewoon andere huurders.

  Ik vermoed dat de fiscale voordelen ook gelden voor de verhuurder, maar die wordt waarschijnlijk minder gestimuleerd omdat hij de energiefactuur niet moet betalen. Alhoewel een verhuurder meer huur zou kunnen vragen voor een woning met een beter e-peil is dat waarschijnlijk onvoldoende om zijn investering te compenseren en er is op de huurmarkt nog vraag genoeg om slechte woningen gevuld te krijgen.

  Er is voor de overheid nog werk aan de winkel om huurwoningen beter geïsoleerd te krijgen.

  Like

 4. Ik vind het eigenlijk erg dat verhuurders gewoon niet wat meer fatsoen hebben aangaande het vastgoed dat ze verhuren. Wij hebben ook een woning in Dilbeek die we verhuren, maar het zou nooit in mij opkomen om een woning te verhuren die een slecht energiepeil heeft. In de woning die wij verhuren is een nieuwe keuken geïnstalleerd, volledig nieuwe elektriciteit, nieuwe radiatoren én een condensatie-aardgasketel. En ook het dak is geïsoleerd. Van mijn part mag de wet worden aangepast, waardoor woningen enkel nog kunnen verhuurd worden als ze aan strenge regels voldoen. Ik vraag me zelfs af of je zulke huurwoningen dan nog als bewoonbaar kunt bestempelen.

  En verhuurders die niet willen weten van strengere, maar vooral humane, regels zijn volgens mij ordinaire huisjesmelkers!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s