vis van het jaar: zeeduivel (zolang de voorraad strekt)


Met de nodige poeha kondigt de VLAM aan dat zeeduivel “verkozen’ is tot vis van het jaar is. Waarbij ik me meteen afvraag hoe zo’n ‘verkiezing’ verloopt. Stellen de vissen zich zelf kandidaat? Wie mag er eigenlijk stemmen? Is er een federale kieskring voor visverkiezingen?

Maar hoe dan ook, dit wil zeggen dat consumenten via allerlei promoties zwaar bewerkt zullen worden om zeeduivel te consumeren. Blijkbaar wint de soort ook steeds meer aan economisch belang en wordt er nu al 380 000 kilogram per jaar ingevoerd in ons land.

Je zou kunnen zeggen, er is op zich niks mis om eens een vis in het zonnetje te zetten. Maar wat blijkt echter. Deze vis komt uit twee regio’s, de IJslandse regio en het Noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan (als mijn aardrijkskundige kennis met niet in de steek laat, de zone tussen Schotland en Noorwegen).

De zeeduivel uit IJsland is nog redelijk ok, er is een goede monitoring van de vispopulatie, al blijft er nog redelijk wat schade door het gebruik van kieuwnetten en het te veel vangen van jonge exemplaren. Daarom krijgt deze vis de score ‘tweede keus’ in de viswijzer.

Erger is het met de zeeduivel uit de Atlantische oceaan en Noordzee. Hier is duidelijk sprake van overbevissing, afname van het visbestand en ecologische schade door het gebruik van staande netten. Er is geen goed opvolging van het bestand en er worden heel wat niet geslachtsrijpe vrouwtjes gevangen wat het voortbestaan van de zeeduivel kan in het gedrang brengen.  De score op viswijzer is duidelijk: eet liever geen zeeduivel.

Maar wat doet de Vlaamse overheid, een campagne starten om méér Zeeduivel te consumeren. Waarschijnlijk om ervoor te zorgen dat het dier nog sneller uitgestorven zal zijn. Ik kan het niet laten om even te duidelijk te stellen dat de Vlam een Vlaamse instantie is. (dus de verantwoordelijkheid hiervoor kunnen we niet in de schoenen van de Walen schuiven…)

10 reacties op ‘vis van het jaar: zeeduivel (zolang de voorraad strekt)

 1. Het blijft me shockeren dat er blijkbaar slechts weinig mensen zijn die inzien hoe onzinnige dergelijke situaties zijn (en hoe dringend iets aan een beter milieu moet worden gedaan… en dan shockeert het me dat er zo weinig mensen zijn die ook dit laatste beseffen, zelfs met de mexicaanse golf-beelden die elke dag op de buis verschijnen…)

  Like

 2. Ik vind het vooral erg dat mensen de schuld bij een ander zoeken.
  De mensen vinden overbevissing een schande en willen meer biodiversiteit, maar vraag a.u.b. niet dat ze vegetariër worden. Je moest eens weten wat ik al allemaal te horen gekregen heb toen ik vertelde dat ik vegetarisch ging beginnen.
  Hetzelfde verhaal met de olieramp. We vinden het allemaal heel erg, maar ik heb nog NIEMAND zijn auto aan de kant zien zetten als reactie op de olieramp van BP. (Bad Petroleum)
  Iedereen vindt het erg dat de oerbossen worden gekapt, maar tegelijkertijd blijft iedereen hardhout kopen als terrasvloer, voor meubels enz. Er zijn nog altijd weinig mensen die expliciet vragen naar FSC-label.
  Iedereen wil ook met de neus genomen worden. Op een nieuwe TV zag ik gisteren een ecolabel, en een beperkt verbruik van 110W. Maar op de achterzijde stond op de sticker dan weer 146W verbruik. Dat kan je al geen klein verschil meer noemen.

  Als morgen iedereen vegetarisch wordt (is een utopie natuurlijk), dan is overbevissing een zaak van het verleden. Als we allemaal wat minder met de auto rijden, dan zouden de oliemaatschappijen een beetje minder arrogant zijn.
  Als we nu eens minder vlees eten (dus minder sojaplantages waarvoor men oerwoud moet kappen) en meer FSC-label (voor hout én papier), dan kunnen de oerwouden blijven bestaan.

  Wij sturen met ons gedrag de economie. En zolang er vraag is zal er aanbod zijn!

  Like

  1. niet veralgemenen aub-ikzelf bvb protesteer, en ik ben wel degelijk vegetariër, en ik verplaats me doorgaans met trein en vouwfiets. om slechts enkele van de vele (milieu/ethische/…)voorbeelden te noemen. Er zijn wel degelijk mensen die hun gedrag aanpassen omdat ze de situatie erg vinden -jij ook, bvb, waarvoor mijn felicitaties…

   Like

   1. @Koen

    Fijn om te zien dat we niet alleen zijn. Maar helaas, we zijn in de minderheid. Ik krijg soms bewondering voor mijn initiatieven, soms afgunst en ook regelmatig afwijzing en zelfs kritiek. Er zijn nog altijd veel mensen die de waarheid van het menselijke gedrag niet onder ogen willen/durven zien.

    Nu met de BBQ’s tijdens het goede weer besef je pas hoeveel vlees en vis er wordt geconsumeerd. Dat zal zelfs meer zijn met een BBQ. Ik heb zelfs weet van één van mijn leerlingen die ELKE dag een biefstuk van 400gram naar binnen werkt! Leg daar maar eens aan uit dat je vegetariër bent…

    Like

 3. Inderdaad! Mensen zeggen wel dat ze het erg vinden of dat het niet kan, maar hun gedrag veranderen is een heel ander verhaal!

  Ik denk dat er ook wel de gedachte van “wat kan ik als persoon nu doen als al de rest het niet doet”. Maar das gewoon de verkeerde redenering.
  Ik heb al lang geleden de mentaliteit aangenomen van “ook al lijkt het dat ik de enige ben, toch doe ik het, en als er meer mensen zo denken dan zijn we met veel meer”.
  Of zoals ik in het verleden al eens op de vraag “wat maakt het voor verschil als één persoon (jij) het doet?” geantwoord heb: “ik wil het gewoon niet op mijn geweten hebben”.
  Dus bij dergelijke erge berichten over bv overbevissing, voelt het wel goed aan om te beseffen dat ik daar geen aandeel in heb… nu nog de anderen overtuigen! 🙂

  Like

 4. ‘Het goede voorbeeld geven’ en ‘met ziel ervoor gaan’ is gedrag dat vooral via het onbewuste door anderen wordt aangevoeld. Het onbewuste van de andere kan zich dan voorbereiden voor een verandering.
  Wat ik hiermee wil zeggen is:
  Je kan mensen NIET veranderen, ze kunnen enkel zichzelf veranderen.
  Dit is de enige verklaring waarom pakweg stoppen met roken door dodelijke prentjes op de pakjes te zetten NIET werkt.
  Afschrikken, roepen, duwen, trekken, enz… zijn truuken die we dienen te verlaten (bekend uit onze politiek ?). Anderen uitnodigingen tot verandering en hierbij ‘eindeloos geduldig zijn’ werkt. Ik zie dan de Dalai Lama voor me, onderdukt door Chinezen, maar met een énorme internationale morele steun/respect.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s