over hete kolen


Er zijn 4 nieuwe affiches te bekijken op de verkiezingspagina. Doorsturen, downloaden en verspreiden mag!

Eerst een verslagje over mijn debuut als vuurloper gisteren. Bij aankomst op de Kouter was er flink wat volk en een groot vuur in het midden. Daarmee zou later het vuurtapijt worden gemaakt. We kregen in apart zaaltje uitleg van Nik, een ervaren vuurloper. We, dat waren een aantal redelijke bekende mensen zoals de 4 neveneffecten, Joke Devynck, Nic Balthazar, Vera Dua, Gili en Bert Anciaux. We kregen te horen dat vuurlopen al heel lang wordt gedaan  in verschillende culturen. Vaak gaat het om rituelen die te maken hebben met genezing. Hier gingen we door het vuur lopen om te wijzen op het probleem dat banken nog steeds heel veel (van ons) geld investeren in schadelijke projecten, zoals steenkoolcentrales. Je kan zelf ook deze campagne ondersteunen via deze petitie.

De instructies voor de vuurloop zijn eenvoudig, concentreren op het vuur, goed ademen, rustig stappen – niet te snel en zeker niet te traag.

De grapjes over brandweermannen en barbecues waren niet te vermijden, maar de rustige uitleg van de vuurmeester gaf iedereen toch het nodige vertrouwen om over het kolentapijt (ongeveer 700 graden) te gaan lopen.

Ik was vrij ontspannen en stelde me voor dat aan de overkant van de hitte een ecologische en rechtvaardige wereld zou liggen. De overgang zou misschien pijnlijk zijn, maar de bestemming waardevol. Tot mijn verbazing heb ik tijdens het stappen geen pijn gevoeld. De hete kolen voelden zacht aan en zorgen vooral hooguit voor een tinteling. Achteraf had ik nog een half uur een lichte pijn op een plekje (de vuurmeester noemt dat een ‘kiss of the fire’). Maar verder geen enkele last, eerder een aangenaam gevoel. Ook nu een halve dag later is er niks te zien aan mijn voeten, geen blaren geen rode plekken. Ik kan gewoon doorgaan met de looptrainingen.

Misschien is de hele ervaring wel een metafoor. Veel mensen denken dat de weg naar een duurzame samenleving lastig zal zijn met conflicten, ontberingen en pijn. Maar kijk, goed ademen, concentreren en stap na stap in de juiste richting gaan is juist een aangename en helende ervaring.

Voor ik van Sjamanistische indoctrinatie wordt beschuldigd nog wat harde politieke feiten. Bond Beter leefmilieu heeft een evaluatie gemaakt van het milieubeleid van de vorige regering. Voor tien punten sommen ze de goede en de minder goede zaken op. Het rapport is ronduit vernietigend. Op vlak van klimaat, energie, biodiversiteit en milieu was dit de slechtste regering in jaren. De moeite waard om eens te lezen voor 13 juni!

2 reacties op ‘over hete kolen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s