missing link


De voorbije twee jaar heb ik al heel wat geleerd over alternatieven die er zijn om duurzaam te kunnen leven. Van voeding tot energie, van mobiliteit tot vakantie. Op alle vlakken heb ik gemerkt dat je als consument veel keuzes hebt. Er bleven echter nog enkele moeilijke punten over.  Bijvoorbeeld: toiletpapier.

Ik gebruik er natuurlijk  met een label van 100% recyclage, maar het kan altijd beter. Mijn collega in New York (the No Impact Man) die heeft zelf een jaar lang geen toiletpapier gebruikt. Hij gebruikte een methode die ruim een miljard mensen in de wereld toepassen; water en linkerhand. In zijn boek doet hij er wel eens zijn beklag over. Niet over de papierloze methode, maar over het feit dat de media vooral in dat aspect van zijn experiment geïnteresseerd bleken te zijn. Had hij geweten dat dit nieuwe toiletpapier er is, dan was zijn probleem iets eleganter opgelost (alleen is het niet in NY te koop).

Satino Black is namelijk toiletpapier dat CO2 neutraal is, het Cradle to Cradle logo draagt, FSC gecertifieerd is en ook het Europees Ecolabel mag gebruiken. Hoe kan dit?  Het papier is gemaakt van afvalpapier afkomstig van kantoren. De inkt wordt met biologische producten eraf gehaald. Ze gebruiken 92% post-consumer papier en de energie komt van een op bio-gas gestookte Warmte Kracht Koppeling centrale (bio-gas op basis van vergisting van afval). De man van het bedrijf waar ik gisteren een praatje mee deed gaf wel toe dat het papier enkel CO2 neutraal is van ‘gate to gate’. Wat er vooraf gebeurt (het inzamelen en transporteren van papier) en nadien (de distributie naar de klanten) zit er niet bij. Dus enkel wie in het bedrijf zelf het toilet gebruikt kan zich dus een klimaatneutrale kakker noemen. (het papier is niet in de gewone winkels te koop, enkel voor grootverbruikers via Boma)

Wat ik ook geleerd heb; voor het doorsnee witte toiletpapier worden nieuwe bomen en ongeveer 30 verschillende chemicaliën gebruikt. Om de speciale zachtheid te garanderen worden energieverslindende blazers gebruikt die de vezeltjes rechtop doen staan om het zachte gevoel te geven. Om nog te zwijgen van de zottigheden om het papier te parfumeren en er gekleurde bloemetjes op te drukken. Mocht het niet zijn dat ze ons dan weer van betutteling beschuldigen, ik zou het bijna durven verbieden. Een taks op geparfumeerd toiletpapier, is dat geen verkiezingsdebat waard?  (ps: grapje hoor)

PS: een beetje spannende dag vandaag, met vanavond de prijsuitreiking voor de Belgische milieu- en energieprijs. Hou je facebook en blog in de gaten! (ik denk dat ze daar nog niet goed weten met wie ze te maken hebben, ik kreeg een VIP-parkeerkaart toegestuurd 🙂 . Je moet maar durven)

2 reacties op ‘missing link

  1. Gebruik die VIP parkeerkaart om je Brompton aan de vestiare af te geven 😉

    Ik heb mijn Brompton al enkele keren aan de vestiare afgegeven (zonder VIP parkeerkaart weliswaar). En ze kijken wel eens raar, maar ze nemen die wel aan hoor.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s