te veel plastiek


Gisteren de hele dag meegeholpen met vrienden die een huis aan het verbouwen zijn.  Daar blijkt toch dat het niet zo eenvoudig is om dit allemaal ecologisch te doen. Als je het huis een slechte EPC waarde heeft, je eigenlijk het dak moet isoleren, de ramen vervangen én de verwarmingsketel en dat met een beperkt budget… Zelfs al bestaan er heel wat materialen en nieuwe technieken, je moet het ook allemaal kunnen betalen ook. (by the way: mocht iemand iets kunnen doen met gekuiste bakstenen en die wil gaan ophalen in Borgerhout, laat maar aan mij weten)

Of Collapse ooit in de Belgische zalen zal uitgebracht worden weet ik niet. Ik heb de suggestie doorgespeeld aan de mensen van de Groene Loper (het Gentse ecologisch filmfestival dat dit jaar doorgaat van 20 tot 27 november).  Ik hoorde dat ze in de Kinepolis zalen nu ook spaghetti willen serveren tijdens de films… misschien zouden ze beter zorgen dat er steeds 1 maatschappelijke film te zien is. Dat lijkt me belangrijker dan spaghetti.

Ik blijf hier trouwens maar filmtips binnenkrijgen, met dank aan Hendrik die de rol speelt van Lim correspondent in Duitsland. Deze keer gaat het over een film over plastiek. Nog zo’n thema waarvan we misschien nog maar half bewust zijn van wat de impact ervan is op onze planeet. Een thema waar je als consument zeker wel iets kan aan doen, al is een leven zonder plastiek wellicht onmogelijk geworden.

De film: plastic planet gaat dus over de rol die deze kunststoffen spelen in onze moderne samenleving en de gevolgen voor dieren én mensen. Jullie kennen ook wel het verhaal van de plastiek soep in de oceanen. Hieronder nog een verslagje…

De volgende dagen breng ik door in Oostende, misschien moet ik maar eens beginnen met een nieuwe sport: plastiekvissen…

7 reacties op ‘te veel plastiek

 1. Het is een investering om je huis te isoleren tijdens de verbouwing, maar het scheelt dadelijk wel ontzettend in stookkosten! En plastic brr, ik zit te wachten op de ecologische variant van het plastic.

  Like

 2. Op mijn blog heb ik een lijst geplaatst om plastiek te reduceren en zo min mogelijk te gebruiken. Het lukt mij niet om het volledig te bannen, maar de meeste plastiek is uit mijn leven verdwenen 🙂
  Je vind de lijst op http://worldofthetree.wordpress.com/geen-plastiek/ . Daarnaast vind je op deze link http://worldofthetree.wordpress.com/plastiek/ heel wat interessante informatie.
  En je kan om te beginnen deze petitie tekenen tegen plastiek http://www.gopetition.com/petitions/stop-senseless-plastic-waste.html

  Like

 3. Plastic is moeilijk weg te denken in ons leven. Toen we onze plantjes gaan halen zijn, waren ze natuurlijk allemaal in plastic potjes. Ons Humo-tijdschrift zit verpakt in plastic, paaseitjes zitten in een plastic zak en hebben vaak apart nog eens een verpakking (aluminiumfolie of iets anders).

  We proberen er wel zo goed mogelijk naar te kijken, door bijvoorbeeld mereleitjes (met hard laagje, zonder aparte verpakking) te kopen. Maar natuurlijk kijken anderen daar niet naar en je kunt ze moeilijk wegsturen als ze paaseitjes voor onze kinderen bij hebben.

  De potjes van plastic (waar plantjes in zaten) gooien we niet weg, maar houden we bij om bijvoorbeeld onze jonge aardbeiplantjes in te doen of om sla in te zaaien. Je kan de potjes ook gebruiken om omgekeerd boven op kiemende plantjes te zetten, als vorstbescherming.

  Tot slot gebruiken we ook grote plasticfolie in de tuin om bijvoorbeeld de aardappelen mee af te dekken. Mijn aardappelen staan nu reeds 7cm hoog, wat veel sneller is dan normaal. Ze zijn onder de plasticfolie namelijk beschermd tegen de koude nachten.

  Dus plastic niet te snel wegdoen, want het kan in een moestuin echt nuttig zijn om dingen af te dekken.

  Onze moestuin zal dit jaar hopelijk heel wat opbrengen. 80 aardappelplanten, 70 aardbeiplanten, 100 uien, 50 knoflook, 2 rijen wortelen, 2 rijen spinazie, 4 rijen sla, 2 rijen andijvie, … En allemaal afgedekt met plasticfolie. Na de ijsheiligen (13-14-15 mei) halen we de plastic eraf, aangezien het na 15 mei niet meer kan vriezen.

  Like

  1. Moeilijk weg te denken? Ja ergens misschien wel. ik zal je enkele tips geven. Je kan een petitie starten tegen Humo, Knack enz. om hun tijdschriften in een maiszetmeel zakje te versturen zoals Natuurpunt en andere reeds doen!!!
   Eitjes koop je bij je bakker. Dit heb ik gedaan, ze smaken even heerlijk! Of je kan ze zelf maken als je er zin in hebt. Heb ik nog niet geprobeerd. Ik ken wel iemand dat het doet.
   De potjes kan je vaak mijden in tuincentra. Als je er dan toch krijgt breng ze terug! Ze gebruiken die opnieuw. Mijn moeder vertelde eens dat ze daar een paar eurocent voor kreeg. Scheelt ook een pak in je afval, maar blijft bestaan.
   Plastiekfolie in de tuin, nu maak je het mij moeilijk. Ik tuinier in huis momenteel, maar deed het vroeger ook bij mijn ouders. Wat kan je doen; de plantjes afdekken met PET-flessen van iemand anders. raad hem wel aan over te schakelen naar een metalen fles. Een andere mogelijkheid is de plantjes in een serre houden en uitplanten als het niet meer vriest.
   Vergeet niet dat ze waarschijnlijk tegen lichte vries kunnen. We hebben altijd aardappelen gehad ook al hadden we nog lichte vries.
   Als je nog tips nodig hebt over iets, kijk een sop mijn blog een plaats een reactie. Ik reageer snel 😉
   Nog veel tuinplezier!

   Like

 4. Beste,
  Interessante blog ! Mag ik eens informeren naar die bakstenen ? ik ben een BBQ aan het metsen en kom een deel te kort, maar de maten zouden natuurlijk hetzelfde moeten zijn…
  Groetjes,
  Ronny

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s