lentekriebels


Een weekend met  iets hogere temperaturen en wat zon, dat doet een mens denken aan de lente. Op de boerenmarkt kon ik dan ook niet weerstaan aan de jonge slaplantjes en heb ik er vijf mee naar huis genomen. Meteen een gelegenheid om wat compost te oogsten uit het compostvat en opnieuw te starten met mijn indoor-moestuintje. Binnen enkele weken kan ik dan wellicht starten met het outdoor moestuintje in potten (want open grond heb ik niet).  De kwetsbare slaplantjes staan hier naast mij aan mijn bureau, ook de kamerplanten kregen een iets grotere pot en wat verse vruchtbare grond om verder te kunnen groeien.

Het zelf kweken van groenten op kleine schaal is niet alleen een rustgevende bezigheid, maar zal misschien in de toekomst nog meer nodig zijn als we niet langer beroep kunnen doen op goedkope olie die zorgt voor massa-productie en massa-transport van voedsel. Aandacht voor korte keten en meer voedselautonomie zijn dan ook onderdelen van de Transitie-aanpak. Zo zijn er al heel wat mooie voorbeelden van eetbare stadsparken, moestuinen op daken en balkons. Om goesting te doen krijgen, nog een voorbeeldje van de Transitie site van Gent.

4 reacties op ‘lentekriebels

 1. In de moestuin werken is inderdaad rustgevend. Wij hebben sinds onze huizenruil meer ruimte, en gaan het ook zeker benutten. De aardappelen zijn al gekocht, net zoals uien en sla.
  De sla, kool enz in al geplant in de broeikas.
  Wij gaan daar trouwens ook redelijk ver in. Zelf ben ik nu al 7 weken vegetarisch (met succes en zonder afkickverschijnselen), we kweken de groenten zelf, de overschot gaat naar de kippen en de composthoop en die meststoffen gaat dan terug naar onze eigen groenten. Zo hebben we een volledige cirkel die rond is.
  We gaan nog wel investeren in een serre, want we willen nog meer en betere tomaten en paprika’s kweken, alhoewel ze in open lucht ook goed gedijen. Zelfs paprika’s en pepers doen het in ons klimaat verrassend goed. (ik spreek hier uit ervaring).
  Wat de aardappelen betreft gaan we voor ziekte-resistente soorten. In ons geval is dat “Anaïs” en “Silvy”. Dus geen witziekte meer … Dat maakt het ook makkelijker om een goede opbrengst te hebben als je biologisch zit te tuinieren, zoals wij.

  Like

 2. Das mooi dat je een moestuintje verbouwt, maar stop eens a.u.b. met het ene na het andere doemscenario te verkopen. Recente prijsstijgingen en dalingen zijn eerder het gevolg van geopolitieke omstandigheden dan het resultaat van peak oil ( die peak oil mythe gaat al mee sinds de jaren ’70) . Zelfs als onze olie opgeraakt (wat nog lang niet het geval is) kunnen we gewoon terugvallen op o.a. ethanol en kernenergie voor transport en productie.

  Like

  1. Peak Oil gaat over de piek in de olieproductie, niet in de olieconsumptie of de prijs ervan. Het plafond in de olieproductie is bereikt na 2005, er kan dus jaarlijks niet nog meer olie uit de grond gehaald worden dan de voorbije jaren.
   Dat betekent niet dat er geen olie meer is, enkel dat de top in de jaarlijkse productie is bereikt.

   Over alternatieven voor olie kan ik kort zijn – net zoals de alternatieven zelf – als ze als alternatief voor olie moeten dienen.

   De huidige consumptie van olie kan je niet vervangen door een andere brandstof.

   Je kan dit gedeeltelijk opvangen door alternatieve brandstoffen, maar ook bij de alternatieven zit je nu al vrij dicht bij de top van de productie ervan (uranium, steenkool, ethanol…), maar ook bij de grondstoffen om deze alternatieven te bouwen zit je dicht bij de top van hun productie (zink, koper, lithium, tin, lood…).
   Er zal dus drastisch minder brandstoffen & grondstoffen verbruikt kunnen worden de komende decennia.

   Als niemand dit onder ogen wil zien en er rekening mee wil houden, dan krijgen we pas doemscenario’s!

   Meer info over Peak Oil op http://nl.wikipedia.org/wiki/Hubberts_Peak

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s