met de bus in Almere


Tijd om even terug te blikken op de voorbije week. Met maar liefst 13 lezingen (en in totaal zowat 700 toehoorders) ook voor mij een beetje van het goede teveel. Ik moet nog een leren doseren wat betreft het ingaan op vragen die komen. De volgende weken wordt het tempo wat rustiger. En maar goed ook, want er is ook nog werk te doen voor het klimaatbudget project enzo.

Een bijzondere ervaring deze week was in elk geval de kennismaking met Almere. Alemere is een fascinerende stad. Op een plek waar 40 jaar geleden nog vijf meter zeewater stond is nu een hele stad gebouwd met zo’n 180 000 inwoners. Er staan geen gebouwen of bomen die ouder zijn dan 35 jaar en het is dus een voorbeeld van hoe men enkele decennia geleden dacht over de ideale stad. Blijkbaar groeit ook het aantal Nederlanders gestaag en is het plan om de stad nog eens te laten verdubbelen tegen 2020…

Positieve zaken zijn bijvoorbeeld de stadsverwarming en de unieke busbaan.  Zo zijn er doorheen de hele stad aparte busbanen waar geen enkel ander verkeer mogelijk is. De bussen komen ongeveer om de 10 minuten zodat je nooit lang moet wachten. Langs de buslijnen zijn er heel wat oversteekplaatsen met stoplichten. Zodra een bus eraan komt springen de lichten meteen op groen zodat de bus steeds voorrang heeft. Best een goed systeem, al is het bij momenten in de bus wel wat wennen. Zo zie je de bus aan hoge snelheid naar een rood licht rijden, en pas vlak als de bus aan het licht is wordt het groen.

Verder is het toch een beetje ontgoochelend hoe men in de jaren zeventig over de ideale stad dacht. Niet veel groen, weinig creativiteit (allemaal dezelfde huizen en appartementen), zeer weinig kleur in zo’n stad. Dan is een organisch gegroeide stad als Gent met zijn soms chaotische (en soms lelijke) ruimtelijke ordening toch wel meer op mensenmaat dan een op de tekentafel geplande stad. Als ze Almere nog eens opnieuw moeten bouwen (als de stijging van de zeespiegel niet meer te stoppen is bijvoorbeeld) kan het wel beter en duurzamer. Al mogen de busbanen terug voorzien worden.

8 reacties op ‘met de bus in Almere

 1. Als ze Almere nog eens opnieuw moeten bouwen zoeken ze misschien beter een hoger gelegen plaats 🙂

  Het inderdaad vreemd hoe men enkele decennia geleden dacht over ruimtelijke planning en architectuur, je ziet dat bijvoorbeeld ook aan het universiteitscomplex aan de Sterre… Dat is zo steriel en ongezellig, er is alleen gekeken naar prijs en efficientie, alsof er robots moeten werken en studeren in plaats van mensen…

  Like

 2. Beste Low Impact Man,

  U schrijft: Niet veel groen, weinig creativiteit (allemaal dezelfde huizen en appartementen), zeer weinig kleur in zo’n stad.

  Als Almeerse wil ik bovenstaande tegenspreken !
  Mocht u weer eens in Almere zijn en dan met eigen ogen zien hoe groen en kleurrijk Almere ook is, dan mag u me mailen en laat ik u Almere echt zien.

  Mvrgr
  Carole

  Like

  1. Dag Carole,
   Ik neem de uitnodiging graag aan (als ik nog eens in Almere ben), ik heb ook maar een stukje van de stad gezien en tijdens twee grijze dagen, dus vandaar wellicht mijn impressies,

   steven

   Like

 3. Mijn indruk van de stedenbouw van de Nederlanders is dat ze nogal sterk die ziekte van eenvormige huizen en appartementsblokken hebben. En dat was niet enkel 30 of 40 jaar geleden zo. Een jaar of 10 geleden heb ik een studiereis gemaakt naar Nederland met de studierichting Stedebouw. En hoewel we daar mooie dingen gezien hebben was (qua stedebouw) ik niet onder de indruk van de architectuur. Allemaal gelijke blokjes naast en/of boven elkaar.
  Zoals ik zei tegen enkele architechten die het probleem niet leken te zien… “Als je ’s avonds zat thuiskomt vind je je eigen voordeur niet terug….” 😉

  Like

 4. je kan piepen wat je wil over de nederlandse architectuur, maar ze heben daar wel nog open ruimte tussen hun dorpen iplv lintbebouwing, en op belgenmaat organisch gegroeide achteraan-koterij vind je er precies ook al niet.
  als er daar een landbouwer stopt mag er enkel terug een landbouwer komen wonen of de hoeve wordt afgebroken : geen opgeknapte fermetteriesyndroom met een NIMBY attitude dus. en dan hou je plaats open voor vb windturbines hé

  gelukkig zijn er verschillen, maar zij hebben duidelijk iets wat wij mankeren : ruimtelijke ordening.

  Like

 5. Gisteren heb ik een complete sight-seeing-tour in Almere gekregen (was op bezoek bij Carole) en ik kan het je van harte aanbevelen als je nog eens in de buurt bent, Steven. Ze heeft me trouwens ook meegenomen naar een project met huizen, gebouwd van afvalmaterialen! Jij hebt waarschijnlijk enkel Almere-stad gezien, maar er is ook nog Almere-haven, Almere-buiten en Almere-Hout. Ik was echt onder de indruk….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s