bonjour en goeiedag


Vandaag dus dikke truiendag. Ik heb zo de indruk dat er weer op heel wat plaatsen acties worden georganiseerd om mensen bewust te maken van ons overmatig energieverbruik. Zelf doe ik er niet echt aan mee, omdat de temperatuur hier in huis nog verlagen (het is hier zelden meer dan 17 graden) wat overdreven zou zijn.

Aujourd’hui je suis dans le programme  ‘Sans ChiChi’ sur la Une (10u45). Je ne sais s’il y a beaucoup de spectateurs ce moment mais en tout cas bienvenue au Francophones sur ma site. Je m’excuse parce que mon blog est totalement en Néerlandais. Je n’ai pas le temps ni les capacités pour faire aussi un blog en Français. (je pense dans les lignes que j’ai écrit ici il y a déjà plusieurs erreurs)

Le message principale de mon projet c’est de montrer que c’est possible d’avoir une bonne qualité de vie avec un impact sur la planète modeste. Je suis convainqu que je ne suis pas du tout le seul qui fait ca, et qu’il ya de plus en plus des gens qui se rendent compte. Utiliser moins d’énergie, acheter moins des choses, se déplacer sans voiture ni avion, bien isoler la maison, prendre énergie verte ecterera.  (Dans l’édition du ‘Libre Belgique’ de ce lundi il y a un grand article sur mon projet.)

Ik hoop dat mijn voormalige leerkrachten Frans bovenstaande niet te lezen krijgen, want ik moet toegeven dat ik toendertijd niet altijd zo aandachtig was tijdens de les. Ik zat toen al te dromen van een dikke truiendag op school natuurlijk.

8 reacties op ‘bonjour en goeiedag

 1. Weet je welke gevolgen voor de gezondheid een constante temperatuur van 17 graden binnenshuis kan hebben. Ik dacht ergens gelezen te hebben dat onder de 18 de bloeddruk gevoelig zou stijgen. Kan het ook reuma niet in de hand werken? Wij houden het thuis steeds rond de 19.5 overdag en 16 ’s nachts. Maar als 17 niet medisch onverantwoord is…

  Like

 2. HIer is het ook altijd warme truiendag, maar niet zo koud als bij jou.
  Overdag heb ik de cv op 17,5 en ’s avonds op 19,5, ’s nachts op 14,5.
  Vandaag hadden we de warme truien en vesten extra nodig aangezien de cvketel mankementen had en er een nieuw vat nodig was. Dus al het water moest er eerst uit en daarna weer koud water erin. Het bleef hier vandaag dus erg koud en het verbruik zal zeer hoog geweest zijn.

  Ik heb nooit gehoord dat de bloeddruk omhoog zou gaan als je het op de dag op 17 graden hebt. Zou voor mij niet erg zijn, want mijn bloeddruk is al aan de lage kant.
  Je verbruikt wel meer calorieën, dus afvallen kan sneller gaan.

  Mijn eigen ervaring met reuma is dat ik soms pijn heb als het erg koud weer dreigt te worden (-15 ofzo), maar dat het stoppen met het gebruik van melkproducten me van mijn reumatische artrose heeft afgeholpen. Vergroeiingen gaan natuurlijk niet weg, maar de pijn is weg en geen nieuwe vergroeiingen.

  Like

 3. Ookal is de dikke-truiendag een mooi initiatief om de “leken” te laten zien dat er iets moet gebeuren, het is natuurlijk veel belangrijker om dagelijks de nodige inspanningen te leveren. Ecologisch leven doe je niet met één dag. Er is een echte mentaliteitswijziging nodig. En dat begint bij de opvoeding van jongeren. En dat doen we door dagelijks het goede voorbeeld te geven. In dat opzicht is dikke-truiendag niet de juiste impuls.

  Like

 4. Dat een lage temperatuur slecht is voor de gezondheid kan ik moeilijk geloven. Als je je ernaar kan kleden heeft dit volgens mij geen grote problemen. Wat ik wel gehoord heb is dat het belangrijk is om zeker voldoende water te drinken als je koud hebt, dit om je bloed een beetje te verdunnen zodat het sneller kan rondpompen en je extremiteiten gemakkelijker op temperatuur houden.
  In het begin van de winter (tot 5 december) hebben we thuis zonder verwarming gezeten. Het was de laatste 3 weken een 14°C in huis, we hebben dit uitgezongen met veel warme dranken en veel kledij.
  Op dit moment kunnen we gelukkig wel verwarmen (rond de 19°C) maar ik en mijn huisgenoot zijn deze winter nog niet één dag ziek geweest. En ik denk dat dit iets te maken heeft met de weerstand die we hebben opgebouwd gedurende die periode. Want ook aan “koude” kan je wennen.

  Like

  1. Dit is de mening die ik deel. Je moet je kleden naar de koude. Het drinken van water is zeker en vast correct.
   Ik ben ziek geworden door de voortdurende temperatuursverschillen die ik meemaak. Bovendien is het het beste wanneer het warm is we onze trui uitdoen en dat vergeten veel mensen deze dagen. Ze kleden zich warm voor als ze buiten komen, maar houden binnen alles aan.
   Van een grotere ‘honger’ heb ik geen last als ik in de ‘koude’.

   Like

   1. Omdat ik aan de ene kant buiten bijna altijd op de fiets zit en door door te fietsen het al snel redelijk warm krijg en aan de andere kant de temperatuur binnenhuis redelijk laag laat heb ik binnen vaak meer kleding aan dan buiten. Het is voor mij dus niet abnormaal om net een extra trui aan te trekken als ik binnen ben en deze weer uit te trekken als ik naar buiten ga.

    Like

 5. waarom wordt die dikke truien dag eigenlijk georganiseert als de winter op zijn einde loopt ? kan je best organiseren van zodra de buitentemperatuur onder de 15° daalt. als je de gewoonte dan aanhoudt kan ie een hele winter mee : tel uit je winst 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s