opwarming van de aarde


Dit kan je nu wel letterlijk nemen. Op verschillende velden zijn namelijk voetbalwedstrijden aan de gang, en nu hoor ik op de radio dat daarvoor in die voetbalstadia veldverwarming is aangelegd. Ja, u leest het goed, daarmee wordt ongeveer 8 000 vierkante meter aarde per wedstrijd letterlijk verwarmd.  Daarnet hoorde ik dat de veldverwarming in Westerlo al 9 dagen aan een stuk opstaat, wat ongeveer 4 500 euro kost. Als dit een elektrische verwarming is dan spreken over ongeveer 26 000 kWh om 90 minuten te kunnen voetballen. (het zou ook kunnen dat zo’n veldverwarming op stookolie werkt, maar het blijft gigantisch veel natuurlijk).

Eén wedstrijd komt overeen met evenveel energie om 8 gezinnen een jaar lang van elektriciteit te voorzien (of 100 LIM gezinnen).  Neem daarbij de alomtegenwoordige terrasverwarming op dit ogenblik en het ziet er naar uit dat de opwarming van de aarde niet snel genoeg kan gaan. Eèn zo’n toestel verbruikt evenveel energie als nodig om een goed geïsoleerd huis te verwarmen. Nu de politieke wereld beslist heeft om voorlopig geen actie te ondernemen gooit de middenstand en de voetbal meteen alle remmen los.

Misschien kunnen ze aanbieden om die verwarmde velden te gebruiken om de daklozen op te laten kamperen? Dat is toch ook win-win dan?

Tot slot: via deze link kan je me nog eens in een debat aan het werk zien, deze keer in het Nederlands en zonder onderbrekingen. Klinkt toch wat beter vind ik zelf.

6 reacties op ‘opwarming van de aarde

 1. Tijdens het nieuwsbericht over de verwarmde terrassen heb ik mij geërgerd aan de reacties van de terrasgangers. Zonder uitzondering wezen ze telkens naar iemand anders, toen hen gevraagd werd of ze het niet erg vonden dat hier zoveel energie verspild werd: “die vrachtwagen achter ons is veel milieuvervuilender dan deze terrasverwarming”. De mensen liggen er gewoon niet van wakker…
  Maak de elektriciteit, de diesel, de gas… maar eens fors duurder, zodat de mensen het voelen in hun portemonnee!!

  Like

 2. Het is delicaat. Als we energie duurder maken gaan mensen erover nadenken en minder verspillen. Maar langs de andere kant gaan we meer mensen in de armoede duwen door de hogere energieprijzen. Het is dus een mes dat aan twee kanten gaat snijden.
  Enkele dagen geleden ergerde ik me ook al aan het “Kerstvoetbal”. En met de titel seizoensfruit en seizoenssport wou ik ook duidelijk maken dat het niet opportuun is dat we elk soort fruit kunnen eten gedurende het ganse jaar. Maar ook sport is gebonden aan een seizoen. Schaatsen, skiën, langlaufen etc, dat hoort in de winter. Voetballen, etc in de warmere maanden.

  Zijn we als mensheid nu zo banaal geworden dat we liever voetbal kijken tijdens de Kerstdagen in plaats van eens te reflecteren over het leven? Zijn we zo ver gekomen in onze ontwikkeling dat we continu moeten geëntertaind worden? Ik bid al langer voor een sneeuwtapijt van meer dan een meter dik, dat ze hun “kerstvoetbal” (en ik weiger het met een hoofdletter K te schrijven) kunnen steken waar de zon niet schijnt! 🙂

  Like

 3. Waar ik trouwens nog meer over val is dat we als samenleving tolereren dat voetbalvelden worden warm gehouden, terwijl er mensen met kleine kinderen in de vrieskou moeten overnachten, omdat we als samenleving niet in staat zijn (of willen zijn) om deze mensen te helpen.
  Misschien moeten er maar bedjes gelegd worden op de verwarmde voetbalvelden. Dat zou pas eens een echte protestactie zijn!

  Like

 4. Dat van die voetbalvelden is inderdaad iets waar ik met mijn gemiddeld verstand niet bij kan. Het doet me tevens denken aan een foto die ik deze week zag in een tijdschrift, een foto van de grootste indoor skipiste ter wereld….. in Dubai. Eigenlijk is dit gewoon een voorbeeld van dezelfde waanzin, indoor skipistes tout court zijn ergens waanzinnig. Het is voor mij symbool voor de niet aflatende ontevredenheid van de mens met zijn menselijke omgeving die hem gegeven is, hij wil voetballen in de winter, skiën in de zomer, aardbeien eten in de herfst en herfstpaddestoelen eten in de lente. Dus moeten alle middelen ingezet worden om die doelen te bereiken en dat kost natuurlijk heel wat energie, energie die inderdaad voor nuttiger doeleinden kan ingezet worden. We aanvaarden onze wereld niet zoals hij is, we moeten haar kunnen onderwerpen, domineren en naar onze hand zetten. Met alle gevolgen vandien natuurlijk.

  Like

 5. Misschien kunnen we de daklozen beter opvangen in één van de stadions. Alles wordt er toch nodeloos verwarmd. Dan heeft het misschien wel eens nut. Het is alvast beter dan een bevroren ondergrond. En ik spreek uit ervaring dat het vreselijk is om zo te overnachten. Ook al was het maar, één nachtje. ( 😉 )

  Like

 6. ik pleit ervoor om de start en landingsbanen van Zaventem te verwarmen, en om de kanaaltunnel te koelen 😉

  soit : tijd dus om niet alleen met de seizoenen mee te eten, maar ook te ontspannen (veldrijden in de winter (stel je voor als ze ook modderige koude wedstrijden willen rijden tijdens een zomerse hittegolf), voetballen (en zwemmen) in de zomer met de seizoenen mee.

  Gelukkig is het altijd goed fietsweer 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s