dag van de armoede


Enkele dagen geleden was ik met de kinderen aan het praten over geld en rijkdom. Adam dacht dat het wel een goed idee zou zijn om een job te zoeken waar ik meer zou verdienen, “want dan kunnen we veel meer kopen en doen”. Op zich geen abnormale vraag van een elfjarige jongen. Ik ben meteen naar de onderstaande website gegaan om samen met hen te kijken hoe rijk we nu echt zijn. Toen bleek dat ik met een maandinkomen van 1500 euro bij de rijkste 10% van de wereldbevolking hoor was hun reactie helemaal anders. “Als het zo zit, dan hebben we wel genoeg”. Op dezelfde site konden we trouwens zien dat er 450 miljoen mensen zijn die moeten rondkomen met minder dan het zakgeld dat Marieke krijgt. Bekijk hier zelf hoe rijk je bent.

globalrichslisttwee

Vandaag is het dus opnieuw de internationale dag van de armoede.  Net zoals zoveel zaken tegenwoordig is ook de armoede ‘geglobaliseerd’. Je treft overal armoede aan. In ons eigen land, een van de rijkste landen van de wereld leeft 10% van de mensen in armoede. En het cijfer neemt toe. In Europa zijn er bijna 80 miljoen armen, in de Verenigde Staten meer dan 36 miljoen. Wereldwijd spreken we over 1,3 miljard armen, mensen die moeten rondkomen met minder dan 1 euro per dag. (ter info, aan een hond of kat hier bij ons wordt meer besteed).

De ecologische problemen die er nu aan komen zullen het aantal armen nog laten toenemen. Klimaatverandering, stijgende voedselprijzen, verlies aan biodiversiteit. We zullen de rekening moeten betalen en zoals steeds zal die rekening doorgeschoven worden naar de armsten.  Daarom is het klimaatprobleem ook en vooral ook een sociaal probleem.

De tip van de week is dus: wordt niet te rijk!  (en zeker niet schandalig rijk) want dat is niet goed voor je ecologische voetafdruk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s