Stap 12: mossel noch vis


visnetSinds 1 mei ben ik  gestopt met het eten van vlees en vis. Over de impact van vlees op onze ecologische voetafdruk heb ik hier al meer geschreven. Mijn stelling is niet dat we met zijn allen vegetariër moeten worden, maar wél dat we met zijn allen minder vlees zullen moeten consumeren. Dit is niet alleen belangrijk voor onze gezondheid, maar ook voor onze planeet, het klimaat en de dieren zelf.

Als ik zeg dat ik  ook geen vis meer eet gaan de wenkbrauwen wel eens de hoogte in.  Vis is toch gezond? Er is toch genoeg vis? Over de gezondheid van vis kan wel wat gedicussieerd worden. Want hoe meer de oceanen vervuild worden hoe meer schadelijke stoffen in vis te vinden zijn. Het gaat vooral om pcb’s, dioxines en andere kankerverwekkende stoffen. Meer dan twee keer vette vis eten per week en de toelaatbare gezondheidsnormen worden al overschreden.

Er is nog een probleem met vis. Als het vissen doorgaat met de quota en beschermende maatregelen die nu gelden dan is er over minder dan 50 jaar geen vis meer in de zeeën. Ook kweekvis in kooien of visboerderijen wordt grotendeels geproduceerd met gevangen wilde vis. Voor een kilogram gekweekte vis is echter 2 tot 5 kilogram wilde vis nodig. Een redelijk ontluisterende reportage van de Tros kan je hier bekijken. Een conclusie is hier dat voor onze omega 3 en 6 vetzuren ook algen kunnen gebruiken en de huidige manier van vissen helemaal niet duurzaam is.
Wil je weten welke vissoorten je het best kunt gebruiken vanuit milieustandpunt? Neem eens een kijkje op www.goedevis.be .  Een lijst van overbeviste vissoorten is hier te vinden. Wie een beetje panikeert met het oog op het oudejaarsmenu kan lekkere vegetarische recepten vinden op www.vegetarisme.be

Een reactie op “Stap 12: mossel noch vis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s