Het belang van de kleine dingen


Deze week heb ik nog geen enkele keer de emmers met regenwater moeten vullen. Gewoon omdat vorig weekend Adam en Marieke uitgebreid een douche hebben genomen en ik sindsdien het water van het bad kan gebruiken om het toilet door te spoelen. Elk nadeel heeft zijn voordeel dus. Verder ben ik aan het experimenteren met de verwarming. Want ik heb gemerkt heb is dat de verwarmingsinstallatie ook het elektriciteitsverbruik serieus doe stijgen. Daarom probeer ik het hier voldoende warm te houden door de ketel enkele keren per dag een uur op te zetten en tussendoor helemaal uit. Op dit moment schijnt de zon volop binnen en staat de verwarming dus af.  Bijkomende handicap: de piano is deze week gestemd, dus moet ik de temperatuurschommelingen beperken. Ik heb net nog de radiatoren ontlucht, wat dat heeft ook een invloed op de efficiënte van de installatie. En zo is er altijd nog wel iets dat beter kan of een nieuwe tip die ik kan toepassen.

Mijn 11.11.11 ronde zit er op voor vandaag. Redelijk goede resultaten. En een vaststelling die we achteraf maakten; het zijn vaak de mensen die minder hebben die ook makkelijker iets geven. Vanavond gaan we ook nog spullen verkopen aan de filmzaal. Het leuke van de jaarlijkse actie is dat je telkens weer nieuwe mensen uit de buurt leert kennen. Want als het echt moeilijker gaat worden (economische recessie) dan zal het belang van de ‘lokale veerkracht’  alsmaar toenemen. Dat was toch ook een oproep van Obama in zijn aanvaardingsspeech; ‘we moeten ons meer gaan bekommeren om elkaar’. Yes we can.

Een reactie op “Het belang van de kleine dingen

  1. Heb je al eens nagedacht over een pelletkachel? Onze kachel neemt de grootste hoeveelheid verwarming op zich. Bovendien zijn pellets 50% goedkoper dan aardgas of mazout en bovendien CO2-neutraal.
    Het elektricitreitsverbruik van onze pelletkachel is beperkt tot 16W elektriciteit voor de interne turbine, die lucht aanvoert voor een betere verbranding.
    Ook is het onderhoud aan een pelletkachel beperkt. 2 keer per jaar de kachel onderaan openen om het stof eruit te halen en om de 2 dagen het opvangbakje voor de pellets eens leegmaken. Je kunt bovendien die asse in je gootsteen doen en doorspoelen. Het werkt (net zoals koffiedik) als een prima ontstopper en zorgt ervoor dat de afvoer geen geurtjes heeft. Maar de asse kan je ook opsparen als meststof voor tussen de bloemen. Het verrijkt de bodem aanzienlijk.
    Als je pellets droog kunt opslaan, is dit echt wel een goede oplossing. Iedereen die ons voorbeeld heeft gevolgd (en dat zijn toch nogal wat mensen) zijn allemaal laaiend enthousiast.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s