Gezond en wel?


Bij mij ochtenloopje is me iets opgevallen. In een straal van minder dan 100 meter van mijn huis zijn er 3 grote apotheken. Er is nog één bakker die zelf brood bakt. Misschien zegt dit al genoeg.

Jaarlijks nemen alle Belgen samen meer dan 3,7 miljard pillen, of 370 per persoon en per jaar. Elk jaar groeit dit aantal nog met 5%. Dit kost aan onze begroting 3,5 miljard euro. Cijfers die toch ook even doen slikken. Wat is er toch aan de hand? Vergrijzing zal wel een stukje van de verklaring zijn, maar veel belangrijker is dat de geneesmiddelen horen bij dagelijkse consumptiegoederen. Beetje maagpijn; snel een poedertje, kind beetje hevig; daar bestaat wel een pilletje voor, slecht kunnen slapen na een drukke dag; huppel even naar de medicijnkast. Het feit dat apothekers zelfstandigen zijn die alle belang hebben bij een grotere omzet en de slimme manieren waarop de pillenindustrie reclame maakt is daar niet vreemd aan.
En dat terwijl iedereen weet dat gezonde voeding en genoeg bewegen de beste remedie is tegen de meeste kwaaltjes. Dus meer fietsen, de trap in plaats van de lift, meer (bio)groenten, wat minder vlees, meer wandelen. Allemaal LIM acties. Ik kan natuurlijk ook geluk hebben, maar het is al enkele jaren geleden dat ik nog medicatie heb genomen, ik kan me eigenlijk niet meer herinneren wanneer. En wat ik bij veel mensen rond mij zie; hoe minder pillen en doktersbezoeken hoe gezonder ze zijn (en niet omgekeerd dus). Dus nog een bijkomend argument om voor Low Impact te kiezen, het is gewoon goed voor je gezondheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s