De harde cijfers


1 september, en daarmee zijn de eerste vier maanden van het LIM project afgerond. Ik heb even een vergelijking gemaakt tussen het verbruik van de periode mei-augustus vorig jaar en dezelfde periode dit jaar. Wat water betreft is het in gebruik nemen van de watertonnen een zeer effectieve actie. In het begin gebruikte ik het regenwater enkel voor het toilet, naderhand ook voor de planten en voor het wassen van mezelf. De maand juli is wat vertekend, omdat we dan twee weken van huis waren. In elk geval is het mogelijk om met twintig liter kraantjeswater per dag te leven (de gemiddelde Belg gebruikt 120 liter). Meer besparen zou nog kunnen door de wasmachine op regenwater te laten werken. Minder drinken gaan we niet doen.

Voor elektriciteit was mijn doel rondkomen met 1 kWh per dag. Het wegdoen van een aantal overbodige toestellen en het nauwegezet uitzetten van alles wat niet gebruikt wordt heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Eigenlijk zouden we nog wat meer filmpjes mogen kijken of de wasmachine nog meer mogen gebruiken. De komst van de energiefiets maakt echter dat we een deeltje van de energie zelf opwekken. Dus ook hier zitten we mooi op schema, al blijft overschakelen naar groene stroom een belangrijk actiepunt (meer uitleg hierover volgt nog)
En dan het gasverbruik, misschien wel het meest spectaculaire resultaat. Want zowel vorig jaar als dit jaar stond de verwarming niet op tijdens deze 4 maanden. Het grote verschil is dus het warm water. Waar vorig jaar de installatie de hele zomer opstond (en dus enkel voor warm water was bedoeld), stond de brander nu bijna niet op (slechts als de kinderen wilden douchen). Zelf heb ik me gewassen met de voetbalkleedkamermethode. Enerzijds hoop ik nu nog zolang mogelijk te kunnen wachten met het opzetten van de verwarming, anderzijds ben ik wel benieuwd naar de cijfers tijdens de wintermaanden. Want zal het halen van het einddoel bepalen…

Ps het verbruik van energie en water tijdens ons vakantie wordt wel meegeteld in de vakantievoetafdruk.

4 reacties op ‘De harde cijfers

 1. Schitterende resultaten. Enkele vraagjes ter verduidelijking: is gas en electriciteit ook per persoon per maand of is dat voor het gehele gezin? En hoeveel is het huidige gasverbruik? Niet zo goed zichtbaar op de grafiek.

  Ter vergelijking: mijn frigo alleen verbruikt 40 kWh per maand, een derde van het totaal. Helaas is het huis noch de frigo van mij, dus ik ga hem niet zomaar vervangen. Ik ben nog aan het meten waar de rest van het verbruik zit, maar ik vermoed vooral koken en was.

  Ons gasverbruik is zo’n 100 kWh per maand – met dagelijkse douche. Ik heb ongeveer 30% bespaard door hem op ‘economy’ mode te zetten i.p.v. ‘comfort’ mode. Niets van gemerkt tenzij in het verbruik. Absurd eigenlijk. In ‘economy’ mode verbruikt hij helemaal niets als hij niet gebruikt wordt, dat is wel goed.

  Ons waterverbruik is nog vrij hoog, maar ik denk dat we wel wat meer dan 20 liter mogen gebruiken zonder het milieu in gevaar te brengen… De grootste inspanningen op dat gebied moeten in de industrie en in ons aankoopgedrag gebeuren.

  In elk geval proficiat, het is prachtig om te zien hoever we kunnen gaan.

  Like

 2. Ter info, het verbruik van gas en elektriciteit is inderdaad met het hele gezin per maand. (dus eigenlijk door 2 te delen om per persoon te weten)
  Het gasverbruik was de voorbije maanden 55 kWh voor het hele gezin.

  Steven

  Like

 3. Met een zonneboiler kan je het gasverbruik nog verder verminderen! We komen op 4kWh per week voor een gezin van 2 volwassenen en 3 kleine kinderen (of 56 kWh op 4 maanden). De zon verwarmt al ons sanitair warm (regen)water, te gebruiken voor de douche, aan de lavabo en voor de wasmachine. We moeten maar zelden bijstoken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s