Terug naar school


Binnen enkele dagen in het weer zo ver. Naast emotionele taferelen aan de schoolpoort mogen we ons inderdaad verwachten aan nodige files en verkeersproblemen. Daarover hebben enkele lezers hier al interessante suggesties gedaan. Mijn kinderen gaan naargelang de weersomstandigheden met de fiets of met de bus naar school. Marieke gaat alleen en met Adam fiets ik mee. Ze moeten allebei langs het Dampoort kruispunt in Gent, en dat is tijdens de spits toch niet de meest veilige fietsplek.

Maar eigenlijk wou ik het even hebben over de aankoop van schoolspullen. De supermarkten doen hun uiterste best om ons massaal schoolgerief te doen inslaan. Zeker voor wie kinderen in de lagere school heeft: niet doen. Scholen zijn verplicht om het grootste deel van de spullen zelf te voorzien. Op de site van Klasse kan je de exacte lijst nog eens bekijken met de nodige uitleg over de maximumfactuur. Als ik het zo bekijk denk ik dat we enkel kaftpapier zullen moeten kopen (of heeft iemand een tip om dit te vermijden?). Boekentas en pennenzak hebben we nog, en indien een nieuw model nodig is dan is er een mooi aanbod in de Kringwinkel. Voor de secundaire school is het nog wat afwachten op de lijst die Marieke zal meekrijgen. Het zou in elk geval mooi zijn om het nieuwe schooljaar te kunnen starten zonder iets nieuw te kopen.

18 reacties op ‘Terug naar school

 1. mijn vader kaftte vroeger mijn boeken met de bruine papieren zakken van delhaize (bestaan die eigenlijk nog?). toen vond ik dat altijd een drama omdat je als kind natuurlijk gewoon die hele kudde met hun identiek blauw kaftpapier volgen wil, vandaag zou ik gewoon hetzelfde doen met mijn kinderen.

  Like

 2. Boeken kan je ook kaften met oude posters of met leuke prentjes uit de boekskes (indien het boekske groot genoeg is of het schriftje voldoende klein…). Zo wordt het kaftpapier persoonlijk én origineel. Bovendien (indien er toch nog ergens een boekske zou tevoorschijn komen) heb je zo ook wat minder papierafval (kwestie van zeker binnen de vooropgestelde waarden te blijven!).

  Like

 3. In principe kan bijna alles als kaftpapier gebruikt worden.
  Inpakpapier bv… Wij houden die altijd bij

  Bij Ikea hebben ze heel goedkope rollen soms, maar dat is ook nog aan te kopen.

  Like

 4. Voor kaftpapier kan je inderdaad allerlei bewaard papier gebruiken, zelf te versieren.

  Op het einde van het schooljaar laat ik mijn kinderen altijd hun boeltje sorteren: beschreven papier weg, kapotte kaften weg. Wat volgend jaar nog te gebruiken is, wordt in een grote doos gestopt. Resten onbeschreven schrijfpapier worden gesorteerd op gelijnd of geruit en worden het volgende schooljaar opnieuw gebruikt.

  Fotokopies die weg mogen, worden hergebruikt om op de achterkant te tekenen, boodschappenlijstjes op te schrijven, enz. Moeten er toch nieuwe spullen gekocht worden, inderdaad eerst eens kijken in de kringloopwinkel, anders ecologisch vriendelijk materiaal zoeken. Aan grote rekenmachines kan je niet onderuit, tenzij je die van grote broer of zus kan gebruiken. Ook de schoolboeken kan je tweedehands kopen, soms op de school zelf, soms bij de Slegte (boeken die niet meer op de schoollijsten staan, kopen ze niet meer aan, dus je zit wat dat betreft ook safe).

  Verder stiften vervangen door kleurpotloden. Een “porteplume” (sorry, hoe heet dat in correct Nederlands?) die je zelf vult vanuit een glazen potje inkt is ook milieuvriendelijker dan telkens opnieuw buisjes inkt te moeten vervangen,. Maar sommige scholen verbieden dat, blijkbaar is de kans op ongelukken met dat potje inkt in de klas veel erger dan de milieuvervuiling veroorzaakt door die massa’s buisjes die worden weggegooid. Dus, er een gewoone van maken om ’s avonds de inhoud van je schrijfpennen eens na te kijken en ev.thuis inkt bijvullen.

  Wat mijn huis NIET binnen komt, is typex of aanverwante. Een van de leerkrachten van mijn kinderen verplichtte haar leerlingen vorig schooljaar hun fouten met dat gif te bedekken en er dan met een speciale hiervoor gemaakte stift (al even giftig waarschijnlijk) de verbeterde woorden bovenop te schrijven. Hallo, gaat het nog daar boven ??? Staat niet in elk leerplan dat je de kinderen enig milieubewustzijn moet bijbrengen? Is dat geen vakoverschrijdende eindterm of zo? Ik heb dat mens wel duidelijk gemaakt dat je door foute antwoorden netjes een lijntje kan trekken en het eventueel ook nog tussen haakjes kan zetten, zo deden wij dat vroeger. Stel je voor.

  Misschien eerst eens herscholing over milieubelasting op school aanvragen voor het onderwijzend personeel?;)

  Like

 5. Is het een idee om een oude krant te gebruiken als kaftpapier? Over het algemeen zijn kranten groot genoeg om grote schriften mee te kaften. Ik had een tijdje trouwens kafpapier gezien in de winkel met de opdruk van een krant.

  @Marijke. Onderwijzend personeel kan inderdaad nog veel leren over groener leven. Het zou al fijn zijn moesten ze leren om het licht uit te doen na de les en zelfs het licht niet aan te steken als er voldoende licht is. Een slechte gewoonte als je het mij vraagt.

  Als groene school doen wij al heel wat inspanningen (leerlingen verplichten om een brooddoos te nemen in plaats van aluminiumfolie) om het afval te beperken, maar alles kan beter.
  Persoonlijk zou ik nog veel verder durven gaan. Elk nieuw gebouw verplicht passief, elk gebouw voorzien van zonnepanelen, verwarming met biopellets in plaats van vuile stookolie, LED verlichting en Spaarlampen (de laatste wordt ook bijna overal gedaan), laptops in de klas (vastmaken met kensington-slot tegen diefstal), etc…
  Maar zulke voorstellen worden vaak afgeschoten.

  Like

 6. Wat schieten we weer graag op het onderwijs! Is milieu-bewustzijn niet een taak van iedereen? En is kinderen opvoeden niet in de eerste plaats een taak van de ouders? Waarom moet elk probleem dat zich in de maatschappij stelt (milieu, verkeersveiligheid, relatievorming, …) door het onderwijs opgelost worden? Onderwijs kan/moet een steen(tje) bijdragen, maar leg niet steeds zoveel verantwoordelijkheid bij onderwijs, en misschien wat (veel) meer bij de ouders en het beleid?

  Like

 7. bedankt voor deze vele goede tips, ik heb hier nog oude 11-11-11 kalenders liggen en wellicht nog wat affiches enzo die ik ervoor kan gebruiken,

  maandag ga ik ermee aan de slag,

  steven

  Like

 8. @Marie-Paule:

  Voel je je aub niet persoonlijk aangevallen. Ik wil er alleen maar op wijzen dat er nog heel wat moet veranderen in de mentaliteit van de mensen, ook bij sommigen die in het onderwijs tewerkgesteld zijn (ook bij mij trouwens op zommige vlakken, ik ben ook maar een mens). Zoals je uit mijn berichtje kan afleiden, geef ik mijn kinderen al jaren een milieubewuste opvoeding mee en laat ik het dus niet over aan de scholen alleen. Ik vind het wel jammer dat enkele van mijn principes niet gedeeld worden daar alle leerkrachten. Het zou trouwens gevaarlijk zijn om een en ander uitsluitend aan het onderwijs over te laten.
  Uit het antwoord van Groenhuis blijkt immers ook dat heel wat onderwijsmensen wel degelijk goed werk verrichten, waarvoor dank.
  Algemeen beschouwd vind ik dat we onze gevoelige tenen beter wat zouden intrekken en gezamenlijk werken aan een betere toekomst. (Mmm, klinkt nogal zwaar als ik het zo herlees). Wat ik bedoel, is: laat ons gewoon samen verder ons best doen, elk op zijn manier. OK?

  Like

 9. Als leerkracht (zowel mijn vrouw als mezelf) schiet ik in de eerste plaats op mezelf. Maar ik zie dat er nog werk aan de winkel is. De klik moet er komen bij iedereen, het duurt alleen wat langer bij sommigen. Maar er worden toch heel wat stappen ondernomen in de goede richting, denk bijvoorbeeld maar aan het frisdrankenbeleid, waarbij frisdrank uit vele scholen (ook de onze) wordt geweerd. Gezonde voeding is dus ook een thema waarrond we werken.

  Like

 10. Kleine schriftjes kun je wel kaften met kaarten uit oude atlassen. Voor het grotere werk zou ik zelf kiezen voor krantenpapier (dat kan zelf bestempeld worden door je kinderen, is nog een leuk knutselwerkje bij).

  Like

 11. Niet meteen milieubewust, maar wel portemonneebewust: In theaterhuis HetPaleis in Antwerpen kan je elk jaar op de eerste woensdag van september gratis en voor niets je boeken laten kaften, met leuk papier dat ontworpen werd door hun huisontwerper. Allen daarheen en vraag meteen even of het gerecycleerd papier is, dan ben ik er zeker van dat ze er volgend jaar voor zullen zorgen (als dat nu nog niet het geval is, tenminste).
  In Klasse stond ook een oproep aan secundaire scholen om mee te denken rond duurzaamheid. Meer info op http://www.denkmee.be

  Like

 12. Mijn leerkracht in het vierde middelbaar vulde onze lege (plastieken) intbuisjes op met een klein spuitje en een potteke inkt. Zo kan je toch de meest standaardpennen gebruiken zonder veel plastieken buisjes weg te moeten gooien. Maar dan wel niet vergeten ’s avonds altijd het inktbuisje aan te vullen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s