Onze trouwe vierwielers…


Over auto’s heb ik nog niet vaak geschreven. Dit is vooral omdat ik er zelf geen heb. Maar natuurlijk spelen auto’s een zeer belangrijke rol in het hele verhaal. Deze week bleek nog maar eens dat het aantal wagens opnieuw is toegenomen. Er zijn er nu 5,1 miljoen, dus 1 auto per 2 Belgen.

Nochtans zijn er heel wat alternatieven. Niet enkel het LIM vehicle dat mijn Ecolife collega’s in elkaar hebben geknutsteld bij mijn afscheid aldaar. Het openbaar vervoer wordt verder uitgebreid, er bestaan systemen van autodelen zoals Cambio en Autopia om nog te zwijgen van fietsen en benen.

Ondanks de duidelijke link tussen toenemend autoverkeer en milieuproblemen blijven de automerken massaal en vaak op misleidende wijze reclame maken voor hun wagens. Op de site van Greenpeace kan je meer lezen over de groene claims die de autoconstructeurs zich ten onrecht toemeten. Ik heb er ook de petitie van Greenpeace ondertekent om onze bevoegde minister wat achter de veren te zitten. Dus er zijn heel wat dingen die je kan doen, zelf minder auto rijden, de verantwoordelijke politici aan de mouw trekken én andere mensen vragen om hetzelfde te doen. Want als we niet oppassen eindigen we allemaal nog noodgedwongen in een LIM-vehikel…

10 reacties op ‘Onze trouwe vierwielers…

 1. De reacties, dat wij met de fiets naar ons werk gaan en de kinderen meenemen naar school in een fietskar, wordt alles behalve met gejuich onthaald. We krijgen meer negatieve dan positieve reacties, gaande van “je gaat dit niet volhouden” tot “onverantwoord dat je je kinderen wilt laten vermoorden in het verkeer”. Blijkbaar is er nog heel veel werk aan de winkel.
  €10 per liter brandstof zal de gedachten misschien sneller doen veranderen. De rest vrees ik zal weinig zoden aan de dijk brengen.

  Like

 2. Daarnet op de nationale radio nog een prachtige discussie gehoord over welke van de twee nu het properst is: benzine of diesel. Ze durven dat dus echt zo te beschrijven: properder. En die journalisten slikken maar en spelen mee, niemand die eens opmerkt ze alletwee even vuil zijn.

  Like

 3. Hetzelfde hier. Ik heb een bedrijfswagen die ik tijdens de sollicitatie heb proberen weigeren. Helaas was dit geen optie… “Iedereen gelijk voor de wet” was het antwoord. Die wagen staat elke dag thuis aan mijn deur geparkeerd want ik kom met de fiets naar het werk. Heel vaak word ik met draaiende ogen bekeken: “Ben je echt door dit weer met de fiets gekomen?” Spijtige reacties.

  En dit terwijl 1/2 van de collega’s in de buurt van het werk wonen, maar ze hebben een bedrijfswagen dus waarom zouden ze zich vermoeien op die fiets? Ik kom meer ontspannen op het werk wanneer ik met de fiets kom dan wanneer ik de file naar het werk neem, maar dat begrijpen ze blijkbaar niet.

  Er is nog veel werk aan de winkel!

  Like

 4. Als er degelijk openbaar vervoer voorzien wordt, ga ik akkoord, maar 2h onderweg voor 35 km, waarvan dan nog 10 km met de fiets,( want anders moet ik nog een half uur vroeger vertrekken), dat is er over. Dus het ligt niet steeds aan “de mensen”.

  Like

 5. Gans onze samenleving steekt verkeerd in elkaar. Waarom gaan de mensen toch zo ver van hun werk wonen? Vroeger bestond dat niet. Maar ze willen allemaal in een godverlaten boerengat wonen om dan in Brussel-centrum te kunnen gaan werken. Je gaat me niet vertellen dat er geen werk dichter bij huis is of dat men korter bij het werk kan gaan wonen. In Brussel is er nog flink wat leegstand en er zijn nog heel wat vacatures in Vlaanderen die niet ingevuld geraken.
  Vroeger eiste onze school dat je in een straal van 5km woonde of je mocht niet aan de slag. Nu zie je steeds meer mensen les geven die van veel verder komen zelfs meer dan 40km. Moet dat persé?
  HP (van de computers) kan blijkbaar ook 85% van zijn bediendepersoneel thuis laten werken. Ook de Vlaamse Gemeenschap speelt thuiswerken klaar. Waarom kunnen andere bedrijven of instellingen dit voorbeeld niet volgen? Het zou ook meteen het probleem van de kinderopvang oplossen, alsook de ellenlange files richting de hoofdstad.
  Mensen zien een wagen als “sport”, “vrije tijd”, “ontspanning” en een “recht”. Laat ons misschien vertellen dat het vooral een privilege is dat echter zal verminderen door de dure energieprijzen.
  Het zal trouwens maandag weer leuk worden aan de schoolpoort. Dan zie je daar een file waar niet over te kijken is. En o wee als het kind nog 10m moet stappen, schande! Ze zouden met hun SUV tot in de klas rijden als ze dat moesten kunnen.
  Mensen zijn gewoon per definitie lui. Ze willen wel de fiets niet nemen om naar het werk te gaan, maar wel een Wii-Fit kopen om in de leefruimte te “sporten”. Niet alleen een dwaas idee, het verbruikt bovendien ook nog eens een pak elektrische energie!
  Maar ja, dit is blijkbaar de wereld waarin we leven…

  Like

 6. Onze oudste gaat binnenkort ook naar school. Ook wij zullen hem met de fiets trachten te brengen en te halen, eventueel met zo een kar erachteraan.

  Er komt inderdaad tegenstand dat het onverantwoord is om je kind te laten verongelukken in het verkeer. Maar als meer mensen te voet of met de fiets naar school zouden gaan, dan zouden er minder auto’s zijn en dus ook minder slachtoffers…. Ik heb nog niemand ernstig gewond weten raken bij een fiets-fiets accidentje.

  Dus ja, bij ons zal het ook met de fluo vest zijn en met enkele vlagjes en lichtjes aan de fiets. Op hoop van zegen en van weinig regen 😉

  Like

 7. Een tip is om eerst de beste route te zoeken van je woonst naar het werk en/of school. Wij hebben gezocht naar de straten met het minste verkeer. 2/3 van onze weg leggen we zelfs af op het fietsroutenetwerk, dus waar geen auto’s mogen komen. (de ingangen van deze wegen kan je alleen bereiken door tussen betonblokken door te rijden). De rest van de straten hebben we uitgekozen door te kijken dat het fietspad goed gescheiden is van de straat (door middel van geparkeerde auto’s of met een bomenrij). Hierdoor verminder je toch sterk het risico van een aanrijding door een auto.

  Like

 8. Geïnspireerd door het low impact-verhaal, heb ik eens opgezocht hoe we met het openbaar vervoer vanuit ons boerengat naar mijn ouders zouden kunnen reizen. Met de auto is dat een klein uur rijden. Met het openbaar vervoer zouden we er tijdens de heenreis op zaterdag 2u en 40 minuten over doen, tijdens de terugreis op zondag 3u en 20 minuten. Een combinatie van bus-boemeltrein-trein-bus-stappen. Met 3 kleine kinderen zie ik dat eigenlijk niet zitten hoor.

  Like

 9. We hebben de documentaire van gisteren op onze blog geplaatst (staat reeds op youtube). De verhalen dat de mensen ophangen om perse met de auto te kunnen rijden zijn absurd. Ook de toegenomen agressie komt in die reportage mooi aan bod. Zeker eens goed voor elke automobilist om naar te kijken. Het houdt een mooie spiegel voor.

  http://www.groenhuis.org (De 6 delen staan direct onder elkaar).

  Like

 10. Er is idd nog veel werk aan de winkel. Ik rij al 8 jaren door weer en wind met mijn fiets naar het werk. Een opluchting, minder stress, geen files, geen impact en extra beweging. Het is een kwestie van gewoonte. maar veel begrip krijg je er niet voor … ga jij door dat weer met de fiets?? zoveel wind?? Blijkbaar zijn veel mensen niets meer gewoon…
  Zelfs op het werk is mij meermaals een firmawagen aangeboden telkens heb ik dat geweigerd. Waarom met de auto? Onzinnig vind ik dat.
  Ik doe voor de rest bijna alles met de fiets, boodschappen. Ff naar daar en even naar daar.
  Als het even kan neem de fiets, lekker leuk trappen. Het is veel gezonder, nooit geen parkeerprobleem en geen verkeerstress (mss wel van gefrustreerde automobilisten met moordneigingen ;-))
  Natuurlijk geldt dat niet voor iedereen, elke dag de fiets. Maar laat die wagen eens staan als het maar een paar kilometers zijn en neem de fiets of het openbaar vervoer. Je gaat er niet dood van hoor integendeel…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s