Uit de kleren?


Herstweer is ideaal om thuis een en ander eens op een rijtje te zetten. De voorbije dagen heb ik bijvoorbeeld eens de inventaris gemaakt van mijn kleerkast.
* 14 onderbroeken
* 9 T-shirts
* 8 onderhemdjes ook wel Marcellekes genaamd
* 7 lange broeken
* 4 korte broeken (waarvan 2 ex-lange broeken)
* 4 dikke truien
* 8 lichte truitjes (polo’s ?)
* 3 loopbroekjes
* 20 paar sokken, waarvan een 8-tal om te lopen, geen enkel paar van geitewol!
* 18 hemden
* 3 vesten
* 2 regenjassen
* 1 winterjas
* 2 paar sandalen
* 4 paar loopschoenen
* 1 paar winterschoenen
* 1 paar tangoschoenen
Meer dan genoeg dus om een jaar lang niks bij te kopen. Ik werk trouwen ook met een zelf ingesteld quotum. Als er een nieuwe kledingstukken bijkomen gaan er evenveel naar de kringwinkel. Een redelijk deel van mijn kleren zijn gekregen spullen (vooral de hemden), een aantal andere dingen komen uit een tweedehandswinkel  en pakweg een derde is nieuw gekocht. Daar zijn een paar redenen voor; ik voel me niet bijzonder op mijn gemak in kledingwinkels en ik heb ook geen ambities om ooit verkozen te worden tot bestgeklede Belg. Wat onderhoud van mijn textiel betreft is mijn voetafdruk erg klein. Wassen op lage temperatuur, een ecologisch product gebruiken, drogen op een rek en niet strijken maakt dat mijn score op de textiel-impact-test goed meevalt. Ik krijg 202 EDU’s  aangesmeerd (een EDU staat voor een Environmental Damage Unit). De berekening gebeurt op basis van het gebruik van water, energie en grondstoffen plus de vervuiling veroorzaakt door de productie en onderhoud. Met dat resultaat wordt ik in de categorie Fashionably underweigth geplaatst, een score waar ik best mee kan leven. De gemiddelde Europeaan zit tussen de 500 en 1000 EDU’s.  Of ik ook voldoe aan de modevereisten van de moderne tijden laat ik best door anderen beoordelen. (kan ook tijdens het volgende televisie optreden, maar dan wel volgende dinsdag in Zomer 2008  )

                         LIM in maatpak ?!?

10 reacties op ‘Uit de kleren?

 1. hallo LIM,
  blij te zien dat ge nog altijd op koers zijt !
  een vraag ivm uw proper onderbroekskes: wat is uw ecologisch wasmiddel? valt dat mee? en voor mij héél belangrijk: is het ook ecologisch verpakt?? ecover bijv niét
  😦
  groeten uit de limburg

  Like

 2. Als je kinderen had, kon je nog katoenen luiers toevoegen.

  Ik moet best ook goed scoren.
  Ik was met wasnoten, hoogstens wat azijn als wasverzachter, etherische oliedruppeltje eventueel erbij.
  Drogen op het droogrek en ook niet strijken.

  De enige impact die ik niet in de hand heb is de vervaardiging van de katoentjes, want daar heb ik wel modellen met velcro’s genomen.

  Like

 3. Wat wasmiddel betreft, ik wissel af tussen vloeibaar en poeder, allebei van Ecover. Ik hebeen Ecover fles van 5 liter die ik kan laten bijvullen in de Biowinkel, dus dit lijkt me toch ok. De poederversie is verpakt in karton (zonder plastiek).
  Ik gebruik ook sinds een tijdje geen wasverzachter meer, en ben evengoed tevreden van het wasresultaat,

  Steven

  Like

 4. wasresultaten met ecoverprodukten zijn prima, ik gebruik ze ook al jaren.
  ze hebben ook een vlekkenverwijderaar, daarvan moet het afval wél in de PMD-zak, maar het gebruik hiervan is dusdanig beperkt dat dat nog wel meevalt.
  ook een droogrek ipv een droogkast werkt prima, ondergetekende woont sinds kort op een appartement en heeft bewust de droogkast niet meegebracht, doch wel (tja, toch een impact) een verticaal droogrek gekocht dat nét op het terras past.
  op maximaal (indien het weder vochtig is) 24 uur is je was droog, dus de obligate droogkast is absoluut niét nodig.
  seffens nog een waske ophangen zie, met dit prachtige weer ligt dat straks alweer in de kast en de zalige geur van buiten gedroogd goed, krijgt zelfs de ‘beste’ wasverzachter niet geëvenaard.
  grtz ;o).

  Like

 5. Onze wasmachine werkt met zelf opgewarmd (zonneboiler) regenwater. Dit moet onze milieu-impact toch behoorlijk verkleinen.
  In berekeningen van onze ecologische voetafdruk (via website ecolife) zijn het gebruik van regenwater, zonneboiler en fotovoltaïsche zonnepanelen echter niet in te brengen. Hoe moeten we daarmee omgaan?
  Als onze zonnepanelen bv. meer elektriciteit opbrengen dan we kunnen verbruiken, moeten we dan een nulverbruik opgeven, of toch ons reëel verbruik (dat wel volledig door onszelf geproduceerd werd)?

  Like

 6. Graag nog een reactie over de katoenen luiers. Wij zijn tevreden gebruikers. Ik was dan ook geschokt toen ik onlangs, bij de geboorte van onze jongste spruit, in de nieuwe brochures van Kind en Gezin las dat katoenen luiers worden afgeraden. Ze zouden rode billetjes veroorzaken. Wat voor boodschap verspreiden ze daarmee?! Inderdaad, met onze oudste hadden we ook last van rode billetjes, maar voor ons tweede en derde kindje gebruiken we ’s nachts een gewone pamper en overdag de katoenen luiers. Geen rode billen meer. ‘k Vind het zonde dat Kind en Gezin de inspanningen om meer katoenen luiers te promoten, teniet doet.

  Like

 7. Hai Steven, ik heb eigenlijk nooit de indruk gehad dat je er als meest sjofele Belg bijloopt, dus het valt allemaal heel goed mee 😉 .. W.b. wassen, nog enkele persoonlijke ervaringen. Ik gebruik de laatste tijd, naast good old Ecover, hoe langer hoe meer produkten van Sonett. Voorts heb ik eigenlijk nooit het nut begrepen van wasverzachter .. dus gebruik ik dat ook niet hè .. Bij hardnekkige vlekken, eventjes inwrijven met ossegalzeep, een nachtje laten intrekken en vervolgens meewassen – gegarandeerd vlekken weg ! En voor de rest .. niks zo zalig als slapen in verse zongedroogde lakens .. hmmmm …

  Like

 8. ik heb net het slechtste moment van mijn vakantie achter de rug : na 2 weeken terug kledij aantrekken voor je huiswaards keert …
  bijzonder weinig vuil gemaakt 😉
  waarom mag je eigenlijk in het normale leven niet naakt rondlopen ? zou veeeeeel besparen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s