Leve de belastingen


Zo, ik heb net op de valreep mijn bruine enveloppe in de brievenbus gestopt. Vanuit milieu-oogpunt is het wellicht beter om Tax-on-web te gebruiken, om de jaarlijkse pak papier te vermijden. Zoals een paar aandachtige lezers me ondertussen lieten weten kan je dit aangeven op tax-on-web en op www.myminfin.be. (bedankt aandachtige lezers). Doen dus

Ik hoor trouwens niet bij degene die altijd maar klagen dat er teveel belastingen moeten betaald worden. Dank zij die belastingen kunnen mijn kinderen genieten van een schitterend onderwijssysteem, kan ik straks naar de tandarts aan een betaalbare prijs, is er sociale zekerheid voor mensen die het nodig hebben, kan de stad Gent een goede dienstverlening leveren aan de inwoners (bijvoorbeeld bibliotheken en opruimen van sluikstorten), wordt er geïnvesteerd in openbaar vervoer enzovoort.  Waar ik het wel moeilijk mee heb is dat mensen die steeds maar rijker worden door te beleggen nauwelijks belast worden. En dat een deel van de belastingen wordt gebruikt voor zaken waar ik niet achter sta zoals steun aan luchthavens, lange Wappers, kernenergie en militaire uitgaven -inclusief de kapper van De Crem-. Het zou toch wel interessant zijn mocht je als burger kunnen aangeven dat jou belastingsgeld niet kan gebruikt worden voor militaire doelen. Ik heb al jarenlang een grote bewondering voor de dappere mensen van Vrak die al decennia ijveren voor een vredesbelasting. Als je vandaag na het invullen van je formulier nog op zoek bent naar een goede daad, neem een kijkje op hun website en kijk of je ze op een of andere manier een duwtje in de rug kan geven!

 

7 reacties op ‘Leve de belastingen

 1. ik ben gisteren ook bezig geweest met mijn belastingsbrief 🙂 – en wél digitaal via Tax on web. Op de eerste pagina kan je een vakje aankruisen waarbij je aangeeft dat je volgend jaar de papieren belastingsbrief niet meer wilt ontvangen en onmiddellijk via Tax on web wilt registreren. Je krijgt dan een email x dagen voor het verstrijken van de deadline indien je nog geen aangifte invulde… Misschien nog niet te laat om alsnog aanvraag te doen voor enkel een digitale versie???

  Like

 2. Nou, 1 of 2 jaar geleden was Tax-on-Web nog niet echt 100% ecologisch: toen bleek namelijk dat de administratie de online aangiftes nog afdrukte om ze dan manueel in een ander informatiesysteem te brengen!

  Like

 3. Outoloos als ik ben, (voor de volledigheid, mijn vrouw heeft er nog 1, de mijne is verkocht wegens in onbruik geraakt) betaal ik nu via de belastingen voor de externe kosten van het outoverkeer. Discriminatie !

  Like

 4. Inkomsten van beleggingen zou inderdaad (stevig) mogen belast worden. Het is toch waanzin dat je nu meer belastingen moet betalen op het inkomen dat je ontvangt door hard te werken dan op het inkomen dat je krijgt omdat je toevallig genoeg geld hebt om het te beleggen.

  Laatst hoorde ik ook iets over een beleggingsfonds van een – ik dacht Amerikaanse – bank dat de garantie gaf dat er enkel in onethische zaken (u leest het goed) belegd zou worden (wapenhandel, productie van milieuvervuilende producten, firma’s die kinderarbeid gebruiken en hun werkgevers uitbuiten). Het bleek immers dat zulke beleggingen een gemiddeld hogere opbrengst hadden dan ‘gewone’ en zeker dan ethische beleggingsfondsen. Het waanzinnige (maar spijtig genoeg niet verbazingwekkende) was dat er veel interesse was voor dat beleggingsfonds.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s