Een van de bedoelingen van het LIM project is uitzoeken of het mogelijk is om goed te leven met minder geld. Om dit te vergelijken heb ik mijn gemiddelde kosten van de voorbije 8 maanden vergeleken met de maand mei. Daarbij heb ik een paar correcties gedaan. De kostprijs van energie en water is aangepast aan mijn reeële verbruik. De algemene kosten van de kinderen (school, tandarts, kleren,…) zitten hier niet in, want die worden betaald met het kindergeld. (ter info, het kindergeld is bij ons voldoende om alle specifieke kosten van de kinderen te betalen) Eten en verwarming van de kinderen zit wel in de algemene kosten opgenomen.
Mijn totale uitgaven voor mei komen op 1200 euro, zo’n 200 euro minder dan het gemiddelde van de voorbije 8 maanden. Wat zijn de opvallendste verschuivingen.
- nieuw: Lim-investeringen, de energieaudit, gordijnen, compostvat en wat kringwinkel spullen. Deze investeringen moeten op termijn ook geld opleveren natuurlijk.
- afgenomen: huishouden: behalve toiletpapier niks nieuw gekocht.
- afgenomen: kleren, niks gekocht.
- afgenomen: kosten voor gezondheid (in mijn geval, dokter, loopspullen, tandarts…)
- afgenomen: kinderen (zakgeld blijft stabiel, rest is verminderd)
- veel afgenomen: krant en boeken (blijft enkel lenen van DVD in de bib)
- afgenomen: kadootjes komen nu ook uit de kringwinkel of hebben een niet-materiële vorm
- afgenomen: vervoer, enkel de trein, geen autokosten
- afgenomen: uitgaan
- afgenomen: voeding 13% goedkoper door geen vlees en kiezen voor lokale produkten (ik schat ongeveer 50% van totaal is biologisch)
- toegenomen GSM en internet: te veel gebeld, ik moet op zoek gaan naar goedkopere manieren!
- veel afgenomen: energie en water, een reeële kost van 12 euro in mei (zie later, ecologische balans)
Een voorzichtig positieve balans dus. De totale kost is wel wat gezakt, maar dit moet nog beter kunnen. Aandachtspunten zijn vooral communicatie en voeding.