Leve het werk van den Akker.


Vandaag weer kennisgemaakt met een fascinerende wereld; die van de Gentse volkstuinen. Opgericht in 1932, in tijden van economische crisis en ter bevordering van de maatschappelijke zedelijkheid.

Op zoek naar een stukje grond om zelf wat groenten te telen was ik te gast bij André Rombaut, parkbeheerder van volkstuinen Slotenkouter in Sint-Amandsberg. Een prachtig domein van 3 hectaren met in totaal 94 tuintjes.  Wat me positief verraste is de evolutie binnen de volkstuinen om meer en meer ecologische te gaan telen. Naast het sociale aspect (op zaterdagmorgen is de cafétaria open), een economische aspect (eigen groenten kweken kan financieel interessant zijn) is er dus ook een ecologische dimensie. Als dit geen duurzaam project is! Er is zelfs een mondiale dimensie, zowat 10% van de leden zijn allochtoon zijn én de groep ondersteunt een moestuinproject in de Filippijnen.  

Ik heb me meteen ingeschreven op de wachtlijst, in de hoop toch nog deze zomer een klein stukje te kunnen bewerken. Volgens de kenners zou ik best beginnen met radijzen, de makkelijkste der teelten. Of ik zal kunnen meedingen in de wedstrijden voor grootste zonnebloem of zwaarste pompoen is zeer de vraag. Maar het idee om binnenkort misschien zelfgekweekte boontjes te kunnen kweken maakt me al gelukkig.

In afwachting van het echte werk kan ik best al wat studiewerk doen; het beste handboek rond ecologisch tuinieren is te vinden bij Velt.

 

6 reacties op ‘Leve het werk van den Akker.

 1. Ik zou graag tuinieren, maar ik heb geen tuin. Kan je ook groenten kweken op je dak, in bloempotten ? Ik dacht aan princesseboontjes, aardappelen, courgetten, sla, …

  Like

 2. Ik heb wel wat tuinkruiden op de vensterbank (salie, basilicum, bieslook, peterselie,…) en dat lukt prima. Ik heb geen ervaring met tuinieren in bloempotten of op het op het dak. Wellicht weten mensen van Velt hier wel iets meer van, eventueel daar eens horen??

  Steven

  Like

 3. Zelf ervaring met groenten in daktuin. Diepte ‘moestuin’ ca 15cm, dus gelijk aan potten volgens mij.

  – Tomaten: lukt, maar de planten en tomaten worden niet echt groot
  – Aardappelen: idem (tijdens zomerse BBQ als grap in de grond gestoken)
  – Radijzen: gaat relatief goed
  – Pompoenen en courgetten: lukt niet, planten hebben vermoedelijk veel water (vochtige grond) nodig, want moeilijk is voor een daktuin
  – Aardbeien: elk jaar wat meer
  – Kruiden: uiteraard zonder problemen… munt hebben we moeten verwijderen doordat die teveel woekerde

  Like

 4. Hallo,

  Leuke site en zeer informatief en leerrijk. Pas dus snel die dt-fout (de groep ondersteunt) aan en er is niks gebeurd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s